efter några inlägg visar det sig att det är här jag kommer att dela med mig av tankar omkring fotografi - både praktiskt, teoretiskt och filosofiskt. jag gillar sånt.

det här med konstruktiv kritik

facebook har ju alla möjliga och omöjliga grupper, även med fotografi som huvudämne. jag gick med i en för ett litet tag sen. till att börja med verkade den helt ok. ända fram till den dag jag scrollade förbi en bild på ett brudpar, och fotografen hade skrivit om sin bild att bröllop inte är något hen egentligen ägnar sig åt, men gör ibland för att testa gränser, pusha sig själv osv.

helt legitimt skäl, kan jag tycka.

men det fanns en kommentar som var rent ut sagt otrevlig. kommentatorn - en medelålders vit, svensk, förmodligen cis-man, anmärkte på allt möjligt, på ett sätt som åtminstone jag tycker är rent ut sagt onödigt. enligt honom var bilden underexponerad, horisonten var sned, och en hel drös andra saker han tyckte var rent ut sagt fel. hade jag fått den kommentaren hade jag blivit rätt ledsen.

så.

jag svarade. jag skrev att jag inte höll med den här medelålders, vita, förmodade cis-mannen för fem öre. jag fortsatte med tips mestadels riktade till fotografen (jag erkänner att det kanske var min miss att inte vara tydligare med det), om hur man kan göra en annan gång. just den här bilden är ju liksom redan fotograferad, även om det givetvis går att göra vissa förändringar genom bildredigering. jag gjorde också mitt bästa för att vara så enkel och tydlig som möjligt i hur jag framförde mina tips, eftersom jag inte visste hur mycket kunskap fotografen har - och för att jag tycker att det är bättre att vara tydlig och trevlig, än gnällig och otrevlig.

svaret jag fick på det, från nämnda svenska, medelålders, troliga cis-man, var att jag var otrevlig och oförskämd. jag gissar att han kände sig kränkt, av någon skum, okänd anledning. min nästa gissning är att han kände sig kränkt för att jag är kvinna, och hade en annan åsikt. han är ju äldre än mig, och man, dessutom. jag borde troligtvis veta hut.

det är en stor, fet, fläskig #facepalm på detta fenomen.

jag gick faktiskt ur den gruppen. jag har varken tid eller lust att hantera lättkränkta, vita medelålders män som inte kan hantera att kvinnor har andra åsikter. så är det bara. och det där med att bli anklagad för att vara otrevlig och oförskämd.. man kan säga mycket om mig, men man kan INTE säga att jag är varken otrevlig eller oförskämd. tvärtom - jag lägger rätt mycket energi på att vara diplomatisk, framför allt när det handlar om att ge kritik.

...

vilket leder mig in här på fotosidan.

det är många år sen jag hängde här. tror jag var nånstans mellan 22 - 25, kanske lite äldre. det är i runda slängar, ungefär 20 år sen jag var aktiv här - give or take ett par år hit eller dit.

på den tiden var bildkritik stort här. det fanns särskilda grupper för just bildkritik - allt från nybörjare till de med stor kunskap och erfarenhet. det var riktigt givande att lägga ut bilder i grupper då.

nu har jag varit här i ungefär en månad, sen jag kom tillbaka. jag har lagt ut relativt många bilder i olika grupper. responsen har i mångt och mycket lyst med sin frånvaro. jag tycker att jag får bättre respons här i bloggen än i grupperna, dock.

.. och jag undrar lite varför.

en reflektion jag har, är att fotosidan verkar ha blivit mer en klubb för.. inte nödvändigtvis inte inre beundran, men för bekräftelse, mer än bildkritik.

har jag fel?

missförstå mig rätt. jag är också människa, och gillar bekräftelse lika mycket som vem som helst. jag blir skitglad när nån gillar mina bilder eller formulerar en vettig kommentar om dem.

men ibland, vid de få tillfällen jag läst en kommentar som inte till 100% är positiv, så känns det lite som att fotografen kan ta illa upp.

en annan sak jag har noterat är att det verkar ha bildats mindre grupper av fotografer som ofta gillar och kommenterar på varandras bilder, ofta mer i bekräftande syfte än i bildkritiskt sådant. det verkar också vara dessa individer som är mest aktiva här på fotosidan, om man tittar på den där poängställningen. där känner jag igen ett antal namn som dyker upp nästan överallt där jag tittar och/eller läser.

jag har inget emot det. det är bara något jag har lagt märke till, och fascineras av en smula. men jag ska inte säga något - jag har själv, redan efter en månad, märkt att jag dras till vissa fotografer, och de verkar dras till mig.

men jag undrar vad som hände med just den konstruktiva kritiken!? vart tog den vägen? är det den lättkränkta tid vi lever i, som ställer till det? är fotosidan ett tryggt rum för fotografer, numer?

...

jag tror att det övergripande som verkar skilja fotosidan då, från fotosidan nu, är att numer verkar iaf de delar jag själv intresserar mig för, handla mer om ett samtal omkring fotografi ur en rad olika perspektiv, än om bildkritik. och det har jag verkligen ingenting emot.

...

själv tror jag att jag föredrar ett samtal om ett fotografi, eller fotografi som uttryck, än BARA bildkritik. jag tycker att det ibland kan vara svårt att avgöra om en fotograf har gjort sin bild på ett särskilt sätt, av en lika särskild orsak. isf känns det för mig, iaf, lite klurigt att komma med synpunkter som går helt emot fotografens syfte.

fast iofs.

om jag tänker på fotokursen som snart är slut - där har ju konstruktiv bildkritik av uppenbara skäl varit intressant. och när jag ska ge sådan, är jag ytterst noga med att ta upp vad jag gillar, för att sedan ge förslag om vad man kan göra nästa gång man är ute och fotograferar. återigen; just den här bilden är ju som den är. det är svårt att flytta kameran en halvmeter åt ena eller andra hållet när exponeringen redan är gjord. :D

en till fråga, som just slog mig - finns det någonsin en gräns för huruvida en person faktiskt får konstruktiv kritik på sina bilder längre, eller övergår den fotografens material till något slags objekt för beundran och bekräftelse?

...

bilden här ovan är mest för uppmärksamhet och för att det här inte skulle vara enbart text (även om det är i princip enbart text).

och är man nyfiken på kommande onlinekurser bör man hålla koll på den här sidan >> Eye C :

Inlagt 2024-11-10 23:26 | Läst 622 ggr. | Permalink
Intressanta funderingar! Och känsliga! Jag tror att en ärlig och givande kommunikation om bilder, både om egna och andras bilder, sker IRL! Med människor man känner och litar på! Där dialogen även kan fortsätta och utvecklas som fotografi kan göra! Jag tror vi överskattar kommunikation på nätet! Nätet är mycket bra på flera sätt, men har sina begränsningar!
Tror och tycker jag! :)
/B
Svar från pisces 2024-11-11 18:09
mycket känsliga. det är ju bara att titta nedåt bland kommentarerna, så ser man att det är känsligt.

den allra bästa kommunikationen överlag har man ju irl, med människor man känner och litar på. det är ju faktiskt mer givande, kan jag tycka.

jag ser att du, liksom jag också, ser att det finns både begränsningar och faktiskt rätt stora nackdelar med nätet. det är verkligen på gott och ont.

tack för att du tar dig tiden att kommentera - jag uppskattar det. :)
Eftersom jag inte känner dig så kan jag inte uttala mig om du är otrevlig eller oförskämd som människa. Men att, som du gör, fästa vikt vid en människas förmodade sexuella läggning, hudfärg och ålder i ett sammanhang (bildkritik) där det inte bör ha nån särskild betydelse är ingen företeelse som jag tycker om.

Angående bildkritik så har jag massor av åsikter men har inte tid att ägna mig åt en sådan diskussion just nu.

Mvh
Fredrik
Svar från pisces 2024-11-11 18:12
hej fredrik!

med tanke på att vi alla, oavsett vilket kön, sexuell läggning, hudfärg, ålder osv, kommunicerar och som i det här fallet, ger kritik, utifrån den vi är, så anser jag att det i just det här fallet faktiskt ÄR relevant.

vita, medelålders cis-män har en tendens (inte alla, men många) att förvänta sig att deras egna åsikter är det som gäller, och uppskattar inte att bli ifrågasatta eller motsagda. det finns mycket man kan diskutera omkring det, men vi är många som ser det fenomenet även om det inte alltid är uppenbart för gruppen själv.

tack för att du kommenterar - jag uppskattar det. :)
Frekeman 2024-11-11 19:20
Jag anser inte att ens hudfärg och sexuella läggning ska påverka ens bedömningsförmåga av fotografi eller värdet i själva bedömningen. En högre ålder borgar möjligen för ett större mått av fotografisk erfarenhet men jag har vid flera tillfällen noterat att en sådan inte innebär god smak eller bedömningsförmåga.

Hursomhelst, sättet som du resonerar på luktar unken rasism, sexism och ålderism (jag lärde mig ett nytt ord idag). Och sådant är otrevligt.

PS. I din text och i kommentarsfältet så tycker jag att det är du som förväntar dig att det är dina åsikter och din tolkning som gäller. Ironiskt?
Jag tror att man skall bli medveten om att när det gäller en dialog som skall ha en chans att föra framåt, så har sociala media i verkligheten en karaktär av asociala media. Det digitala upplägget via ett tangentbord förstör ofta möjligheterna att komma framåt i en diskussion. Bengt här ovanför greppar saken bra.
När jag gillar en bild, så talar jag om det. Jag tror att folk över lag är för dåliga på att tala om när något är bra. Negativ bildkritik ger jag inte. Jag är inte okända människors lärare – dom får skaffa sig en egen sådan.

Jag tror att du har en tendens att skriva som ”ett rinnande vatten” vid ditt tangentbord – men du skall nog kolla lite att saker och ting hänger ihop bättre:
Du säger på ett ställe att du inte är otrevlig eller oförskämd Malinka? Ändå kör du på andra ställen med uttryck som: ”...en medelålders vit, svensk, förmodligen cis-man”.
Jag tycker nog att ditt uttryckssätt är både provokativt och oförskämt, och jag håller här med Fredrik. Vad fasen har sådant i en diskussion om bildkritik att göra?

Så tycker i alla fall jag, som inte är en medelålders vit man – utan en skitgammal sådan... :-)
Svar från pisces 2024-11-11 18:16
jag ger inte heller negativ kritik. särskilt om/när jag inte känner personen som står bakom en bild.

och som jag skrev till fredrik; jag anser att det ÄR relevant i just precis den här situationen. med tanke på att vi alltid kommunicerar/kritiserar bilder utifrån vem vi är, vad vi har bakom oss, kunskapsnivå, osv, och det färgas av ALLT vi är. även könstillhörighet, sexuell läggning, ålder osv. och tyvärr är det så att många, just medelålders, vita cis-män, har förväntningar på hur andra ska ta till sig deras åsikter.

detta är troligen tydligare för mig än för dig, eftersom jag är kvinna och du är man (oavsett ålder). :)

så jo. det är relevant.
syntax 2024-11-11 19:11
Du gör ett grundläggande tankefel här.

Du tar dig friheten och tolkningsföreträdet att påstå att alla i en grupp med vissa yttre kännetecken har bestämda klandervärda egenskaper. Du har inget sådant tolkningsföreträde över dina medmänniskor. Många skulle säga att det är rena rasismen.

Det här Malinka betyder att du utan fast grund hittar på förklenande öknamn om dina medmänniskor. Det är orättfärdigt, och det underlättar inte konsensus i samhället.
Svårt det där, och känsligt precis som Bengt skriver. Jag håller sannerligen med dig om att FS hade en helt annan, mer levande karaktär när jag var aktiv här första gången för många år sedan. Numera efter något år som ny medlem, så har jag verkligen den där känslan av att här får man ropa i tomma rum, lite av en ökenvandring, på sätt och vis. Men så här ser det ut överallt, i alla fall som jag upplever det. Jag är aktiv medlem på många nätverk, såsom Flickr, DeviantArt och Instagram och tendensen, som jag upplever det i alla fall, är på sätt och vis likadan; väldigt få kommentarer och utbyten av tankar om varandras bilder, vare sig det handlar om bildkritik, eller bildanalys.
Nu kan ju detta bero på språkförbistring, alltså på internationella sajter, att många inte har så god kunskap i till exempel engelska, men jag måste säga, i alla fall, att Fotosidan, bland alla dessa sajter, är den ödsligaste av dem alla. Här är det i princip helt dött, om man nu bortser från bloggen.

Men, i vilket fall som helst, när det gäller att reagera och kommentera och kanske även ge konstruktiv kritik, så måste jag erkänna att jag blivit likadan själv. Vet inte riktigt vad det beror på. Kanske är det en komplicerad mix av lathet, av den där känslan att man inte vill trampa någon på tårna, särskilt då jag, i alla fall blivit mer och mer medveten om hur svårt detta med bildskapande är, ju mer jag sysslar med det. Sedan har du det där med ”klicksamhället”. Allt skall gå så fort och enkelt som möjligt. Sociala medier med sina likes har blivit norm. Ett enkelt sätt att reagera, genom att klicka på en ”likesymbol”.

Men man måste börja hos sig själv, om man vill få respons, och nu menar jag mig själv. Skall försöka skärpa till mig där…😊
/Samuel
syntax 2024-11-11 13:30
Det där med att ropa i tomma rum är nog i viss mån avhängigt av om man har något att säga som folk vill ta del av.
Jag har mycket kommentarer på min blogg. Av mina senaste 10 bloggposter hade hälften över 10 kommentarer, varav en hade över 20. Ingen hade under 8 kommentarer.
Antalet läsningar ligger även dom väl över snittet. För ett tag sedan gick en blogg viral, och har i skrivande stund 48705 läsningar.
Poromaa 2024-11-11 13:58
Jag skrev också det, alltså förutom bloggen...

/Samuel
Svar från pisces 2024-11-11 18:29
vad oerhört ambitiöst av dig att vara aktiv på så många ställen. tar det inte enormt mycket tid? jag tycker att det är illa nog med "bara" facebook ^^ iaf om man ska engagera sig. att bara sitta och scrolla är en sak, att vara aktiv nåt helt annat.

och man blir ju som man umgås, på nåt sätt. när man blir aktiv i nåt sammanhang, lär man sig ju hur det fungerar just där, och agerar utifrån det. på gott och ont, tänker jag, eftersom vissa sammanhang (särskilt i sociala medier) är rätt hårda i tonen.

men jag känner igen det där med att inte vilja trampa någon på tårna. sånt är känsligt för mig, av många (privata) skäl. jag tänker att de flesta fotografer (eller andra bildskapare) har nån slags tanke med det de presenterar publikt, och då är det ju svårt att ha åsikter andra än rent personliga, om själva upplevelsen.

och haha.. det här inlägget var verkligen inte menat som en piska för att få den som läser att helt plötsligt börja bildkritisera minst 10 bilder om dagen. :D
Poromaa 2024-11-11 21:36
Det är lugnt, Malinka, lite självrannsakan har ingen dött av…😊
Jag har inte så många kommentarer på min blogg, men det kanske ibland kan bero på ämnet? Tex när jag försöker förklara kopplingen mellan Beowulfeposet och klimatkatastrofen 536! Men jag får kanske skylla mig själv? B)
intressant
att
alienationen är så långt gången
att
inget
betyder mer än några likes
antal kommentarer på bloggen


fenomenet liknar
Herr Trump som somnar till siffrorna om hur många bilder han varit på idag, suger på tummen och mumlar siffrorna högt för sig själv
(jag ser bilden av Sheriffen av Nottingham med sina myntsäckar fram för mig) tecknad film om Robin Hood

jag är bara med i FB, ingen grupp, och FS
för att allt annat känns läskigt

för mig är det helt okända områden och mitt intresse för dom finns inte

just FS tycker jag om sedan länge


har under de år jag varit medlem uppskattat mina bilder,
dom få, har jag fått mycket av
deras kommentarer har fört mig framåt och tro på mitt uttryck

att bli sedd genom sin bild och tilltalad om den
känns fint
mycket bättre än att sitta ensam med bilderna och kanske arbeta mot en utställning

på något sätt blir objektet levande, för mig,
genom att visa det för andra

det kan räcka för mig, att trycka på PUBLICERA
att föda ett avtryck kallar jag det

jag har en bok framför mig här
Kvinnor bakom kameran 1848-1968
en bild
på en av fotografernas kamera visades via blogg idag

det känns som en härlig skatt att få ta del av den boken
vi har funnits länge och finns
det är vår styrka

det räcker att veta

/inger
För något år sedan önskade Fredrik Eriksson att alla skitbilder kunde filtreras bort.
Jag var inte ensam om att sluta lägga in bilder på FS
morgondotter 2024-11-11 21:09
menar du det
fy fan
jag har bemötts föraktfullt av honom så jag förstår hans ton

han uppmanade också att alla skitbloggare skulle lägga av för några år sedan
varpå många tappade sugen

lägg in dom bilder du tycker om

anmäl detta till FS ledning
jag blir rasande
tack för att du berättade
/inger


lägg in dina bilder du
Frekeman 2024-11-11 22:02
@Per-Olov: Oj. Det här kommentaren riktad till mig hade jag inte förväntat mig i den här bloggens kommentarsfält. Jag minns inte heller att jag uttryckte den önskan som du tillskriver mig för vem skulle bestämma vad som är en skitbild? Det jag minns att jag önskade var en möjlighet att välja att slippa se vissa bloggares blogginlägg genom att kunna filtrera bort dessa via något slags personlig inställning.

Om du tycker att dina bilder är skitbilder och därmed låter bli att publicera dem på Fotosidan för min skull så får jag väl tacka och ta emot. Inget jag bett om dock.

@Inger: Är det verkligen så att "skitbloggare" har lagt av bara för att jag uttryckte en önskan om att kunna filtrera bort vissa bloggare från de bloggar jag fick se i mitt flöde? Jag tror knappast det – har jag verkligen en sådan makt? Wow! Låt oss testa – kan inte du sluta att blogga, Inger?
Poromaa 2024-11-11 23:11
Håller med dig Inger, rent bedrövligt!

/Samuel
Frekeman 2024-11-11 23:20
@Samuel: Är du säker på att Per-Olov och Inger på ett korrekt sätt beskrev vad jag sa och gjorde? Men du kanske inte bryr dig om sanningen?
nu börjar kommentarerna bli väldigt fula.

går det på nåt sätt att stänga av kommentarerna i ett inlägg, eller behöver jag radera de kommentarer jag inte gillar, en och en?
syntax 2024-11-12 09:37
Ha, ha...
Så går det när "Hesa Fredrik" kommer.
Jag tror att det går att stänga av en viss person från att använda kommentarsfältet - annars blir det att ta bort efter hand.
Det blir naturligtvis en fråga om yttrandefrihet. En blogg är visserligen privat på ett sätt, men den är likväl en offentlig publikation – liksom dess kommentarsfält.
Själv har jag under alla år bara tagit bort en persons kommentar. Det var då frågan om mycket grova personangrepp – gissa vem...

Sedan bör du veta att om du använder granskningsfunktionen (som nu), så får du nästan inga kommentarer alls.
Erik Madsen 2024-11-12 10:58
Malinka – ja du kan radera istället för att svara.
Och istället för att sätta:(Kommentarer granskas innan de visas för andra). Sedan finns det några som inte vill kommentera (inklusive jag). Och då vet man inte varför ens kommentar inte visas. Om du raderar vet man att kommentaren inte fallit väl in :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik/DK.
Svar från pisces 2024-11-12 16:16
yttrandefrihet har mer med politik att göra, än med språkbruk och ton i ett samtal, oavsett hur publik en blogg är. och bara för att man KAN yttra sig hur man vill, betyder inte det att det är fritt fram att bete sig som ett arsel - oavsett vilken plattform man befinner sig på. :)

så tycker jag. men smaken är som baken - delad.

och jag förstår också att kommentarerna kommer att lysa med sin frånvaro om jag använder granskning. det var mest ett sätt att försöka hejda mängden otrevliga kommentarer i det här inlägget, eftersom jag föredrar att ha ett trevligt samtalsklimat, vilket det har varit tidigare.

man måste inte tycka lika i allt, men däremot uppskattas det om man kan föra sig på ett trevligt sett oavsett.
Det absolut viktigaste att tänka på är att "en kommentar säger alltid mer om den som kommenterar än om bilden som kommenteras". Så är det och så kommer det alltid vara.

Att vara konstruktiv betyder att vara uppbyggande och positiv - det vill säga att såga en bild vid fotsulorna sällan kan vara konstruktivt. Om fotografen ifråga då inte eftertryckligen bett om detta. En generell tendens jag själv märkt genom åren är att de riktigt duktiga fotograferna oftast är mer positiva till andras bilder, än de som befinner sig i mellanskiktet och har ambitioner med att ta sig uppåt. Oberoende av genre, genus eller vad det måtte vara.

En annan generell tendens jag också märkt genom åren är att män är mer tekniska och kvinnor mer känslomässiga när de bedömer bilder - både andras och de egna. Jag vågar mig inte på någon analys kring varför det är så, eller har varit så - men jag inbillar mig att dessa skillnader har minskat efterhand i fotomiljön.

Att få möjlighet att kommentera varandras bilder är på flera sätt som att lämna fältet öppet för alla våra olikheter; smak, trender, kultur, uppväxt, miljö, vanor, antipatier, sympatier mm.

"Antingen har jag rätt, eller så har alla andra fel..." Är det inte så?
Svar från pisces 2024-11-13 11:54
jag tycker att du har jättemånga bra poänger. har också reflekterat över att de riktigt duktiga fotograferna ofta är, dels mer positiva till andras bilder, men också bättre på att ge just konstruktiv kritik i stället för att klanka ner på allt och inget. tror också, som du, att män, rent generellt, är mer tekniskt intresserade än kvinnor.

och hela den här diskussionen gör ju också att min tanke om den där boken om sanning i fotografi känns ännu mer relevant. jag måste nog ta tag i det där snart. ^^
Den här bloggen har gett ringar på vattnet så jag blev tvungen att kolla vad det handlade om och även ge min (ännu en cis-mans) syn på saken. För mig handlar det väldigt lite om personlig klandervärdhet, och väldigt mycket om det bemötande man får och vänjer sig vid. Jag är ganska försiktig och vill absolut inte stöta mig med folk, eller tycker att jag har särskilt stor auktoritet, bemöts ändå oftare som att jag automatiskt vet vad jag pratar om än vad det kanske finns fog för. Det har visat sig i personalmöten på både mans- och kvinnodominerade arbetsplatser. Folk har litat på mig och mitt omdöme i sammanhang där det kan verka lite...optimistiskt. Jag är också van vid att känna mig trygg i de flesta sammanhang (inte heller det helt baserat på verkligheten). Min fru påpekade när vi gick hem en sen kväll och jag fumlade med nycklarna: vad skönt det måste vara att inte känna att man måste ha nycklarna i handen ifall någon följer efter en. Det hade jag inte tänkt på. Hur andra ser på en och vilken frihet man har när man rör sig gör förstås något med hur man ser på sin egen roll. En klassiker i ämnet är Rebecca Solnits Män förklarar saker för mig. Man behöver inte vara klandervärd som människa i sig för att man är cis-man, men tycker inte heller att det är så svårt att tugga i sig att någon gissar att en person som beter sig på ett extra självsäkert/stöddigt sätt tillhör den kategorin.
Svar från pisces 2024-11-14 02:45
jag tycker att du har jättemånga poänger. män och kvinnor vänjer sig ju vid olika bemötanden - och eftersom samhället är byggt omkring mäns makt, så är ju det på nåt sätt inbyggt i den manliga mentaliteten (nu generaliserar jag, alla män är inte så). det finns en jättestor diskussion man kan ha här, om mäns maktbehov och kvinnors offermentalitet, men DEN är inte relevant för det här inlägget.

eftersom jag inte vill tända elden i det här kommentarsfältet igen, låter jag resten vara osagt - men jag har många och långa åsikter om detta. :)

det jag KAN säga är att det allra minsta man kan begära från både män och kvinnor, är att man är trevlig och vet hur man för sig i ett samtal. tyvärr är det många män som inte kan det, och det säger jag med erfarenheten av att vara just kvinna.

tack för en trevlig och konstruktiv kommentar - det uppskattas. :)
MattiasL 2024-11-14 20:45
Bra poäng även det - att det blev en metadiskussion. Men det är väldigt intressant, förhållandet mellan identitet och olika uttryck, inte minst inom konsten. Något man nog borde diskutera mer.