Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Ricoh GR-Digital II Del 1: Handhavandet


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Ricoh GR-D II med Voigtländers "stora" 28mm sökare och motljusskydd)

Lika bra att få det sagt med en gång: Ricoh GR-D II:an är ingen Leica M8 - men den skulle kunna varit en "Leica CL Digital". För lite så känns den med optisk sökare (28mm från Voigtländer för att få 2:3 proportionerna) och motljusskyddet (med tillhörande adapter) monterade. Den blir något klumpigare än i "original" utförande, men som sagt mycket mer lik en "klassisk" mätsökarkamera i handhavandet. Och man kan helt stänga av skärmen för att göra upplevelsen nästan perfekt. Reglagen har fått sin inspiration - både till funktion och layout - från systemkameravärlden. Vilket gör Ricoh:n både lätt, snabb och intuitiv att arbeta med. Och om man nu "faller för frestelsen" - så är skärmen helt underbar som sökare, i sina olika lägen: med all viktig info framme, med rutnät, helt "ren" eller som sagt - släckt. Och som grädde på moset har den "live" histogram och inte minst - ett inbyggt vattenpass! Det sistnämda kan även användas med aukustisk signal om man nu vill ha skärmen släckt. Snyggt!



Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Ricoh GR-D II med skärmen/sökaren tänd)

Några av kamerans starkaste fördelar är:
1. Optiken som motsvarar 28mm f2,4 - suverän och skönt att slippa zoomen!
2. Tillbehörsko som ger möjlighet till extern sökare. Ricoh:s egen som visar 28 och 21 mm är ok men den avser 4:3 proportioner, jag föredrar Voigtänders, men det finns fler alternativ.
3. Handhavandet som påminer om en "DSLR" snarare än en kompaktkamera, utmärkta manuella möjligheter utan kompromisser.
4. De olika fokuslägena, men speciellt "snap" som ger möjlighet till hyperfokal fokusering och gör avtrycket bixtsnabbt.
5. Skärmen som är skarp, utmärkt kontrast även i solljus och som tillåter en mycket snäv betraktningsvinkel (vilket gör den extra användbar som sökare).
6. Layouten på skärminfon när man använder den som sökare, med olika lägen och funktioner, inte minst nämda rutnät, histogram och vattenpass men även om exponeringsläget, fokus, ISO, kompensation eller fokusskala vid manuellt sådant och i "snap" läget - föredömligt!
7. Möjligheten att via adapter montera motljusskydd, filter eller en vidvinkelförsats (21mm) Och nu har det även kommit en tele-försats som ger motsvarande ett 40mm objektiv. Kameran är faktiskt en lite "systemkamera" :-)
8. Greppet - kameran ligger bra i hand, alla reglagen är lätta att nå och kameran kräver bara en hand ;-)
9. Liten och smidig, går lätt ner i en jackficka - även med sökare och motljusskydd monterade.
10. Hyffsat snabb bildbehandlig, bra buffert, kan ta nya bilder medan de tidigare sparas ner på kortet även med RAW, känns till skillnad mot föregångaren som en modern kamera i detta avseendet. Snabb zoomning i betraktningsläget och många smarta funktioner - mycket lättanvänd!

Några av kamerans svagheter är:
1. Avtrycket kan upplevas som segt med autofokusen aktiverad (vet inte om detta är standard eller bara på mitt ex?)
2. Det är lätt att komma åt vissa reglage av misstag, tex aktivera manuellt fokus, vilket inte är något problem om skärmen är påslagen, men om den är släckt - då kan det ta en stund inna man upptäcker "felet" :-(
3. Batteritiden är bättre än hos föregångaren men fortfarande en begränsning (ca 370 exponeringar) Som tur är kan man driva kameran (10-20 exponeringar) på två AAA-batterier.
4. Optiken som "expanderar" vid påslag ger något lång "startsträcka" vid uppstart.
5. Mitt ex är instabilt, spec vid låga temperaturer (under ca +10C) även om batteriet är fulladdat och kamera hålls väl skyddad mot väder och vind. Frusterande, men behöver inte var ett generellt problem, mitt ex kan ju lida av tex en "kallödning" :-(

För mera information angående specifikationer och funktioner, besök DPreview utmärkta genomgång av Ricoh GR-D II:
http://www.dpreview.com/news/0710/07103001ricohgrd2.asp

Min slutsatsen av Del 1: Handhavandet blir:
Mycket kompetent kamera som i många fotograferingssituationer både kan ersätta och överträffa betydligt dyrare (och klumpigare) konkurrenter.

Del 2 - Bildkvaliten: http://www.fotosidan.se/blogs/photo/15200.htm

Inlagt 2008-01-31 12:01 | Läst 16714 ggr. | Permalink

"Sakligt och bra! Ett par frågor bara: Beställde du din sökare utomlands? Stämmer den (tillskillnad mot Ricohs egen) med vad du får med på bilden/skärmen? Tror du att man även kan få tag på 3:2-sökare för 40mm konvertern? (Jens: Voigtänders sökare är anpassad för småbildsfilm och bör ha ramar för 3:2. Frågan är bara om den stämmer med Rocoh GR-D II?) PS! Min digitalakompakt uppträder likadant vid låga temperaturer (som om batteriet var dåligt laddat). DS!"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grymt kul läsning! Nästan så man vill gå in på Hegerthorns i stan o beställa en.. hm.. de kommer nog inte sambon o gilla! :)
Men grymt kul läsning!
Hur tycker du att manuella fokuseringen fungerar annars?

Mvh
Marcus
Sakligt och bra! Ett par frågor bara: Beställde du din sökare utomlands? Stämmer den (tillskillnad mot Ricohs egen) med vad du får med på bilden/skärmen? Tror du att man även kan få tag på 3:2-sökare för 40mm konvertern?

(Jens: Voigtänders sökare är anpassad för småbildsfilm och bör ha ramar för 3:2. Frågan är bara om den stämmer med Rocoh GR-D II?)

PS! Min digitalakompakt uppträder likadant vid låga temperaturer (som om batteriet var dåligt laddat). DS!
Håller med, den är störtskön att använda. Har blivit såld på 1x1 formatet och den nya kompaktsökaren.

Den ersätter inte Leica M8 men ligger bra i fickan och är alltid med. Att stänga av skärmen förbättrar reaktionstiden avsevärt lika så att använda manuell fokus. Har kommit på ett sätt att låsa skärpan :-)
Bra blogg, själv har jag den första versionen med Voigtänders 28mm sökare i svarteloxerad metall, den har ram för 3:2 och funkar hyffsad på GRD, den täcker precis på över och underkant samt den högra kortsidan, men inte hela längden på vänstra sidan, bilden ligger ungefär 1mm utanför ramkanten i verkligheten på vänster sida, jag tror det har att göra med att blixtskon inte är exakt placerad ovanför objektivet, men det är inget större problem igentligen när man vet om det, bara att komponera efter den högra sidan om man vill ha det exakt.

Jag funderar på att köpa den nya mindre orginal mini sökaren istället för att få en mindre kamera som lättare går ner i fickan, så min Voigtänder sökare är till salu om någon är intresserad.
Den har väldigt fin kvalitet och är väldigt ljus och fin, snygg är den också :)

Så hör gärna utav er om ni är intresserad, säljer den för 800:- har för mig att jag gav omkring 1500:- för den från Robert White i England i våras.

mvh kent.
Hej! Du rubricerar även kamerans svagheter. Jag anser att även bildkvaliten är under all kritik på grund av att bilderna blir så väldigt brusiga även på kamerans lägsta iso. Skärpan i bilderna blir liksom utslätade på tok. Annars ser vi gamla fotografer att kamerans optik är kapabel att producera skarpa bilder, men var finns den fina processorn, finns den nästan bara i Canons kameror.IXUS 800 tar "bättre bilder" under samma förutsättning med samma inställningar på samma motiv. Synd Ricoh! Förbättra bildkvaliten och jag springer direkt för att köpa den. Annars håller jag med om allt.
Rolle
Men Raoul. Denna del handlade om handhavandet. Nästa blir bildkvaliteten.
Förlåt om jag går händelserna i förväg om bildkvaliten jag kommenterade om tidigare idag, men kunde bara inte låta bli. Väntar därför med spänning på ett uttömmande utlägg om det viktigaste som skall komma ut, ur en kamerakropp. Rolle
Själv älskar jag bruset från GRD då det är så filmlikt, jag fotar uteslutande i S/V med kameran, och bruset på 400iso ser ut som från en Tri-X film, och högre blir det bara bättre, väldigt gritty :)

/kent
Joo, jag är också gammal Tri-X faans, bodde mer eller mindre i mörkrummet i åratal. Men med dagens digitala kameror som man i realtid kan styra ISO´t skall väl inte "kornigheten" regera. Det är ju det svåraste problemet med sensorerna. I en digitalkamera kan man ju påverka kornigheten genom att bara skruva upp iso´t och då får vi ju det önskade "vackra" bruset/kornet om än i svart/vitt. Det finns ju inget viktigare än att hålla bruset på så låg nivå som det är möjligt. Det är dessutom en av kameratillverkarnas största uppgift som man brottas med, att ta fram en bildprocessor som ger fina brusfria bilder. Titta bara på dom professionella digitalkameror där tillverkarna tävlar om att ge renaste bilder med minsta brus. Bruset kan man sedan själv bestämma över efter önskemål, bara att skruva upp iso`t. Därför tycker jag väldigt tråkigt att GR-en är onödigt brusigt redan på låga iso vilket den från alla håll har fått kritik för. Och brusreducering försämrar skärpan. Så, vi vill ha rena och skarpa bilder på låga iso, sedan kan vi ju bara skruva upp till önskade brusnivåer, eller?
Hoppas att flera hänger på detta ämne, detta med bildprocessorns fiende nr. 1., bruset.
Problemet är ju dom små sensorerna som sitter i kompakter, vi får väl se vad Sigmas DP-1 kommer ge för bildkvalitet, det är ju den första kompakten som har en APS-C sensor.
Nu tycker jag inte bruset är något problem på min GRD så länge man håller sig under iso 154, vilket jag tror är maxläget i auto iso.
Sen skall ju GRDII vara betydligt bättre på det orådet, men som sagt jag använder min uteslutet till S/V, och då vill jag gärna ha lite kornligt brus, så jag brukar köra min i iso 400, men för dom som söker en helt brusfri kamera så är väl inte GRD bästa valet, förhoppningsvis är version II bättre.

mvh kent
Hej Kent! Har förstått just Dina behov och valet av en kompakt som får heta duga. Själv är jag också väldigt spänd på att få komma i kontakt med Sigmas DP-1. Förövrigt så har jag roat mig med att testa framförallt kompaktkameror sedan över sex år tillbaka eftersom jag får tillgång till dom och att sedan återkomma med rapporter. "skitkul" tycker jag. Bästa hälsningar Rolle