Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Om att gå i en mästares fotspår (eller att ta bilder som HCB)


Boken "The Mind's Eye" av Henri Cartier-Bresson - kan köpas från AdLibris för 137 Kr - en enkel investering.


Man kan ju alltid börja med att läsa boken. 
Att skaffa samma verktyg hjälper inte - det handlar om att ta till sig mästarens förhållningssätt, att förstå hans syfte och mening.

I vårt post-postmoderna samhälle så finns det en enorm vurm för enkla lösningar och även ett ifrågasättande av alla tidigare mästare.

Vi i vår tid, men vår enorma kunskap och alla överlägsna verktyg - tycker oss alltid ha ett övertag mot de som gått före.

Frågan är om vi verkligen har det....

Inlagt 2011-03-10 08:29 | Läst 11490 ggr. | Permalink

"Känsliga saker det här Johan, att klaga på dagens bildmakare... ;) Men jag tror att det tog längre tid och krävde en större envishet att ta "bra" bilder förr, kanske en 10.000-timmars träning? Men nu har vi allt det tekniska som behövs, men ingen som orkar träna! ;)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Känsliga saker det här Johan, att klaga på dagens bildmakare... ;)
Men jag tror att det tog längre tid och krävde en större envishet att ta "bra" bilder förr, kanske en 10.000-timmars träning?
Men nu har vi allt det tekniska som behövs, men ingen som orkar träna! ;)
Tack för boktipset Johan. Ny kunskap läggs till gammal kunskap. Det är receptet bakom all mänsklig framgång och det gäller förmodligen också inom foto.
Det här är en känslig fråga och också en fråga om fotografisk mognad. Vi får glädjas åt det stora intresset för fotografi och hoppas att bilderna förändras med tiden...
Tack för tipset!
Eftersom jag också har en Leica I måste jag ju kunna ta bilder som HCB...
Hmmmm. Jag har delvis dragit samma slutsats. Skrev något liknande i min egen blogg för några dagar sedan:

http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/var-tog-helbilden-vagen.htm

Har tittat i en hel del fotoböcker från 50-, 60-, och 70-talet den senaste tiden. Och jag är inte så säker på att fotoutvecklingen har gått framåt alla gånger. Framförallt saknar jag det genuina fotografiska berättandet.

Men visst finns det fantastiska fotografer nu också. Men de drunknar kanske i vår tids enorma bildflöde där enkla och förutsägbara bilder oftast vinner.
Det är väl klar att man måste ifrågasätta tidigare "mästare". Skulle vi bara kopiera de som gått före oss skulle det ju liksom inte hända något.

Sen är det ju en annan sak att slänga ut barnet med badvattnet. Vi vore ju dumma om vi inte tittade på det som gjorts tidigare :)
På 1700-talet kunde en möbelsnickare göra fantastiska saker med enkla handverktyg. Det går nog att göra samma saker med moderna motorverktyg också, men det är ett exempel på att det inte i första hand är verktygets egenskaper utan handens skicklighet och förmågan att se som avgör resultatet.