Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Nu kopplar Leica greppet - Ny Noctilux ASPH 50mm f0,95!


Leica M8 mkII med nya "Nocten" 50/0,95  (Bilden från Chasseur d'images)

Nu börjar det läcka rejält inför Photokina. Leica släpper en ny Noctilux ASPH 50mm f0,95 som ersättning för den numera "avsomnade"  Noctilux 50mm f1. Priset uppges hamna kring 8000 Euro ;-)
Dessutom kommer det med största säkerhet två nya Summiluxer, 21mm f1,4 och 24mm f1,4, båda asfäriska och med en prislapp på ca 5000 Euro var. Samt en budget Elmar 24mm f3,8 för ca 1800 Euro ;-)

Och det ryktas om en "ny" M8 mk II eller M8.2 - men inte en M9:a...
Det kan bli en "full-frame" med Panasonic sensor! Men mycket talar för att det blir en uppdaterad Kodak sensor med fortsatt 1,33x brännviddsförlängning (då  behövs verkligen en 21/1,4)

Men oavsett sensorstorlek eller tillverkare så skall det enligt uppgift gå att uppgradera alla M8:or till den nya standaren.

Och den nya "DSLR" full-frame kameran heter S2, vilket antyder en fortsättning på Leicas banbrytande 12 år gamla studiokamera. Kanske en modulär kamera som tar precis allt i objektivväg via olika adaptrar, som föregångaren S1?

Om detta stämmer så är Leica "tillbaks på planen" - rejält!

Inlagt 2008-09-10 01:31 | Läst 16444 ggr. | Permalink

"Tycker ryktena verka konstiga om de stämmer (åtminstone om det är de enda prylarna). Om leica skall överleva måste de få upp volymerna, och som diskuterats tidigare är redan deras nuvarande objektiv dyra. Ryktesgluggarna kommer knappast att attrahera speciellt många köpare. Jag tycker att leica i stället borde göra som zeiss och ta fram en "budgetuppsättning" objektiv där dom lägger tillverkningen i ett låglöneland. Dyra och förvisso jäkligt bra gluggar har dom redan så det räcker. -affe"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Skrämmande priser. 50 ,95 kostar ju mer än en 1Ds Mark III bara den.
Ok Johan,
men tillbaka på vilken plan!?
Som du också antytt tidigare, så ligger ju M Leica med sina priser inte på nå'n spelplan för oss "dödliga gatufotografer" precis... ;)
Och man siktar inte in sig mot amatör/yrkesfotografer heller, utan man har som målgrupp penningstarka som vill ha nå't mera att visa upp...
Här rör sig Leica mot "smyckesvärlden" alltså!
En M Leica börjar mer passa till exklusiva kläder, handväskor, skor numera,
och inte som ett fotoredskap...
Det känns tråkigt!
/Bengan
Det är tur för oss vanliga dödliga att det går att köpa bra begagnade Leica objektiv för rimliga pengar! Leicas nypriser är allt annat än överkommliga. En Leica M8 med 21, 24 och 50 för den sammanlagda summan av 210.000 kr är inget pris som en vanlig dödlig fotograf kan betala.

Men Scarlett Johanssen och Bruce Springsteen har säkert råd, köper Paris Hilton en Leica M8 med en Noctilux 50/0.95 så blir Leica en chick accesoar redo att halas upp från en exklusiv väska från Chloé och Leicas framtid blir tryggad! Det kanske den vägen som Leica vill vandra och i så fall är Leica tillbaka på planen som en lyxaccessoar!
//Chasid
Man kan bara beklaga priserna på Leica.
Leica är inte för oss som fotograferar utan till jetset och en o. annan shejk.
Göran
Nä, köpa NYA Leica-prylar det har man ju bara inte råd med. Knappt ens råd att köpa en begagnad Leica-meter! :(

Måste bara länka till denna tradera-annonsen. Måste väl vara fler än jag som blir sugen? Kamerahuset ser så himla fint ut, knappast några spår av använding!

http://www.tradera.com/Leica_M4_2_Elmarit_1_2_8_28_nr_2880555-auktion-72249716

Kanske man har börjat se en sänkning av begagnatpriserna på analoga Leica-prylar ändå?
Har svårt att se hur sådana priser kan vara befogade. Det är väl så med mycket annat nu för tiden också, det är märket man betalar för men kvalitén behöver inte vara bättre för det tyvärr. Svårt att koppla greppet med sådana priser.
Tycker ryktena verka konstiga om de stämmer (åtminstone om det är de enda prylarna). Om leica skall överleva måste de få upp volymerna, och som diskuterats tidigare är redan deras nuvarande objektiv dyra. Ryktesgluggarna kommer knappast att attrahera speciellt många köpare. Jag tycker att leica i stället borde göra som zeiss och ta fram en "budgetuppsättning" objektiv där dom lägger tillverkningen i ett låglöneland. Dyra och förvisso jäkligt bra gluggar har dom redan så det räcker.
-affe
Det är bara inse att man aldrig kommer att få äga en Leica M, när man väl hade råd att köpa en analog M kamera, då kom digitaleran med stormsteg som gjorde det omöjligt att motivera sig att köpa en analog utrustning i den prisklassen, när väl Leica kom ut med en digital M så sätter dom ett pris som är avskräckande för alla utom dom på gräddhyllan.