Camera Obscura
Breaking news - modul med MicroFourThirds-bajonettfattnining till Ricoh GXR!
An internal Ricoh document with a description of a Micro Four Thirds module for the Ricoh GXR.
--- EDIT ---
Jag har lagt ut en ny bloggpost med mera information och nya bilder på dokumentet / I have published a new blogpost with more information and new pictures of the document:
www.fotosidan.se/blogs/photo/49620.htm
---
I bilden ovan ser vi en kameramodul till Ricoh GXR med bajonettfattning för "vanliga" objektiv. Källan är ett internt Ricoh-dokument som Gert på "Svenska Kort" fått av en japansk Ricohrepresentant.
Nu förstår ingen av oss japanska, Gert funderade på att gå bort till närmsta Sushibar för att få en översättning ;-) Men utifrån vad man kan se och förstå av sammanhanget så är det en MicroFourThirds bajonett på modulen. Dvs att bla Panasonics fina 20/1,7 skulle gå att använda på Ricoh GXR. Och att modulen inte är släppt än utan finns i den "pipe line" av GXR-produkter som Ricoh planerar att lansera efterhand, ev under Photokina i höst.
Spännande!!!!!
Ps.
Läs mer om prissänkningen på Ricoh GXR i min förra bloggpost. ;-)
--- Edit ---
Hittade vad som verkar vara oroginalet till bilden ovan på:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=33663080
efter påstötning från upphovsmannen. Antar att det måste till en översättning för att se vad det handlar om. Dokumentet som den är publicerad i ser ut som en typisk "intern produktkatalog" med tråkigt grått omslag samt med väldigt mycket text och lite bilder. Och den verkar definitivt vara producerat av Ricoh i Japan.
Mystiken tätnar ;-) Någon som vet mer?
Äntligen - Ricoh sänker priset på GXR!
Plötsligt händer det :-)
Ricoh sänker de rekommenderade priset på "kamerakroppen" i GXR-systemet till 2995 Kr ink moms.
Och de lanserar även ett riktigt "superpaket" - Ricoh GXR med kameramodulen P10 med 28-300mm f:3,5-5,6 och "backlit" CMOS-sensor för 4995 Kr ink moms!
Dvs - du kan köpa en komplett GXR billigare än motsvarande kompakt oavsett tillverkare ;-)
Och i höst kommer 28mm f2,5 kameramodulen med APS-C sensor...
Dessutom - jag har "kommit över" bevis på att Ricoh har en kameramodul med bajonett färdig för release - dvs det kommer att gå att kombinera GXR med andra tillverkares objektiv - precis som med Panasonic GH1 och Olympus Pen.
Mer om detta (med bilder) i en kommande bloggpost - inom kort!
Bandet gillade min Leica :-)
Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 (kamerans JPG, dvs en DOGMA-bild enl nya löftet ;-)
Plåtade under en skivinspelning idag, svensk artist med några sydafrikanska/amerikanska vänner som var där och la några spår på hans kommande skiva. Tanken var att komplettera med bilder till CD:ns booklet. Inhyrd fotograf har redan fixat omslaget mm.
Hur som helst - de blev grymt förtjusta i min Leica M8:a ;-) De trodde att det var en gammal analog kamera men när de väl förstod att det var en modern digital systemkamera kunde de inte hejda sig. Den testades rejält, plåtades av med iPhone, tusen frågor osv... Vågar nästan gissa att grabbarna går in i närmaste fotoaffär och frågar efter en när de kommer hem ;-)
Leica M8 + Summicron 50/2 (framkallad från DNG, obeskuren)
Hur fungerar sensorn - egentligen? Bra artikelserie i Leica Fotografie International
I de tre senaste (2-4/10) numren av min favorit tidskrift Leica Fotografie International är det en artikelserie om hur sensorn fungerar - "How the sensor redefines the rules of photography".
Jag som är gammal analogfotograf har fått flera "uppenbarelser" efter att ha läst dessa och faktiskt ändrat flera parametrar i mitt fotograferande!
De är mycket välskrivna och pedagogiskt illustrerade (detalj av en illustration i faksimil ovan). Det är som sagt flera saker som jag först nu förstår - trots att jag plöjt ett antal fotoböcker mm, mm ;-)
Ett litet exempel:
Med s/v-film så exponerar du "efter skuggorna" men med dia-film så tillåter man sig en måttlig underexponering istället. Med digital-kameran har man ofta applicerat "dia-tänket" då sensorn är känslig för överexponering. När max antal fotoner har träffat sensorns diod så är det "fullt" - dvs ingen information skrivs och den pixeln är ohjälpligt överexponerad.
Men - om du underexponerar delar av bilden så ökar bruset (pga hur sensorn fungerar) i de mörka (lågdager) delaran av bilden. Vilket ställer til problem och fina detaljer kan gå förlorade.
Hemligheten är att du måste exponera exakt rätt - mycket nogrannare än på filmtiden ;-) Har du en kamera med sk matrixmätning och massa datorhjälp inbyggd så löser sig detta lite av sig själv. (Inte minst min nya Panasonic GF1 har en massa elektroniska "gadgets" för att hjälpa till på detta området.) Men plåtar man tex med en Leica M8/M9 med vanlig centrumvägd-mätare - då måste man tänka till ordentligt. Och kanske viktigast av allt - ta en rejäl titt på bilden histogram.
Sedan jag ändrade mitt exponerings-tänk så får jag faktiskt mycket mindre lågdagerbrus i mina M8-bilder, även på högre ISO-tal.
Tack för hjälpen LFI! ;-)
Tycker du Leica X1 är dyr - bygg din egen digital-Leica!
Tycker du att Leica X1 är onödigt dyr och ful? Tycker du att Leica II är världens vackraste kamera?
Det tyckte nog Japanen som byggt "monster-hybriden" och spelat in videon ovan ;-)
Vad krävs för att bygga sin egen "digi-Leica"? Receptet är:
1 st Sony DSC WX1
1st rysk Leica II kopia (eller ett oroginal)
lämpliga verktyg
superlim
minst en galen vetenskapsman i släkten...
Men resultatet är ganska läckert, det enda som skulle kunna "förbättras" vore nog att koppla den optiska sökaren och få den att visa rätt utsnitt - men det är nog inte helt lätt ;-)
Och så den logiska tanken som obevekligen tränger sig på - varför kan inte Leica skapa en Leica X1 med kopplad optisk sökare? De har ju gjort det förut och då blev det en succé...