Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Piktorialismen flödar och vi med den - på Instagram ;-)


Jag slås av det enkla faktum att mobilfotografin i allmänhet och Instagram-varianten i synnerhet ofta drar åt det piktorialistiska hållet. Är det så att vi lätt förförs av det synbart vackra och mobilen ger oss ett smidigt verktyg att föreviga det med? Eller är det mobilens genväg till fotografi som gör det så enkelt för oss att ständigt fotografera vår vardag att vi av ren lathet fotograferar det som är lättast?
Kanske vi väljer att fotografera och dela det vi vet att de allra flesta uppskattar? Ett "gillandes" tyranni?

 

Inlagt 2013-09-30 23:41 | Läst 12016 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja det ser vi ju exempel på hela tiden även här på Fotosidan, bilderna är ju i huvudsak soluppgångar o nergångar med olika inslag av dimma, fina vackra bilder IFS. Likaså sirapsvattenbilder med 10x nd filter osv. Fel eller rätt?
Mvh, LO
Hehe, pictorialism är vad som gäller numer. Och inte bara på Instagram minsann. Jag ser samma sak på fotoutställningar här på ön, där vi har ett stort antal duktiga fotografer. Såväl yrkesverksamma som amatörer. Tendensen har under de år jag bott här gått stadigt i riktning mot mer piktorialism. "Manipulated crap" som en utställningsbesökare sa för en tid sedan. De bilder du visar ovan är bra exempel. De är manipulerade av en mästarhand och väldigt dekorativa, men för oss som lutar mer åt rak fotografi är de strängt taget horrörer. Hur har det kunnat bli så här? Är det gillandets tyranni? Det kanske spelar in, men jag tror också att det är en ansträngning mot förnyelse. Vart det nu leder. Kanske mognar piktorialismen med tiden? Kanske får vi en renässans för den raka fotografin? Modet är så nyckfullt. Kanske är det så att riktigt god fotografi alltid varit ett undantag. I dagens fotoflöde är det bara att räkna med att volymen skräp växer. Men man behöver ju inte titta på det, om man inte har lust. Viktigare är väl hur man ska förhålla sig till sitt eget foto. Jag undviker själv de avancerade filtren. Jag har experimenterat med flera olika, men blir aldrig nöjd med resultatet. HDR fascinerade mig en del tidigare, när jag tittade på vad andra gjorde. Men mina egna experiment fick mig att snabbt tröttna på det.
2013-10-01 08:04   Bengan
Intet är nytt under solen Johan! ;)
Vad gäller fotohistoria, de flesta fotografer har nyss startat och upptäcker Pictorialismen på nytt, utan att veta att dom gör det! ;) Bildskolning, eller vad man skall kalla det, drunknar i det kommersiella ropet, "Alla kan fotografera!"

Motståndet, eller den alternativa fotografin, och kanske en av formerna är Straight Photography, kan heller aldrig få nå'n hjälp av det kommersiella, då den udda fotografin är så udda att den inte lönar sig kommersiellt, utan där får fritänkarna hitta sina egna vägar. Som vanligt! ;)
Jag har alltid varit Pictorialist - av naturen så att säga. Det skäms jag inte för. Jag gillar alltså det vackra - och vill gärna hålla kvar det. Mitt Pictorialistiska uttryck uppstår dock i verkligheten - inte i datorn. Det tycker jag är en väsentlig distinktion.
Visst händer det väl att bakgårdsromantikerna får till en och annan vacker bild - men för det mesta tilltalar deras alster knappast något estetiskt sinne. Dessvärre uttalar dessa herrar ofta åsiktsmonopol. Det gillar jag inte.
2013-10-03 20:29   Gustav glans
Det råder nog en stark inflation på vackra bilder. Surfa in på 500px så ser du vad jag menar.
För egen del så försöker jag oftast försköna mina bilder en smula, dels för att kameran över lag är dålig på att fånga exakt det ögat ser men också för att det är härligt att försköna saker. Gör vi inte alla det i mångt om mycket? Förskönar våran vision om den kommande semestern. Hur bra vi trivs på jobbet, i familjen. Förskönande är en del av vårt tänkande. Iaf mitt:)

Men man kan ju undvika den slentrianmässiga förskönelsen, såsom solnedgångar över broar m.m:)

Fast till syvende å sist så är foton högst personliga och det största skälet till att iaf jag fotar är att jag så snabbt glömmer av alla vackra ansikten å platser jag ser. Fotona har en konserverande effekt på både känslor och minnen.

//gustav