Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.
Fiskgjusarna underhöll oss hela morgonen.
Uppe i ottan efter nervöst tittande i mobilen på väderapparna i mer än en veckas tid. Meningen var att vi, Ing-Marie och jag, skulle besöka Torshälla och birdphotosweden en vecka tidigare, men ibland kommer flera saker i vägen och denna gång var den absoluta anledningen en hel dags ösregn. Så vi flyttade fram en vecka till den 1 september.
Några dagar innan såg det mörkt ut igen, men så sken det upp i väderappen på vår fredag och vi hann bli glad då det plötsligt blev mörkt igen. Hmmmm vi åkte i alla fall med hopp om att det skulle bli bra. På morgonen fredag 1 sept sken solen från en i stort sett klarblå himmel, ingen vind att tala om heller. Vi kunde pusta ut. Nu gällde det att Gjussarna och Örnarna var på hugget. Man vet ju aldrig.
Lars-Erik möter oss vid bryggan och vi går ombord i den precis lagom stora båten. Vi hinner bara starta så hälsar måsfåglarna oss välkommen till dagens show. De flyger nästan in under kapellet. Ja, bara nästan men de är närmare än närgränsen för att fota.
För att gardera mig mot besvikelse så intalar jag mig att det är precis lika kul att fota en flock måsar och trutar. Det ÄR kul men kanske inte riktigt lika spännande som med rovfåglar.
Direkt då vi kastat ankar så kommer den första Fiskgjusen och cirklar över oss. Den fisk som kastats i får ligga en stund innan den gör en attack och fångar den. Ujjj så snabbt det gick. Mycket lättare att fota dem på långt håll, men inte lika kul kanske. Här var dessutom tre Gjussar i luften samtidigt och vem av dem kommer att dyka ner och ta fisken. Jag var så ivrig och spänd att jag skakade och glömde att andas men det blev bättre efter en stund då jag insåg att fototillfällena blev många. Det kan ju tyckas lite väl enkelt för dem att få maten serverad och kanske lite väl enkelt att få skapliga bilder… men det är inte lätt och det är otroligt lärorikt och jag fick lära mig en hel del.
Örnarna ville inte gå ner denna morgon. De flög förbi några gånger och en ung örn satte sig i ett träd efter en stund. När Gjusse hämtat fisk fick örnen fart och jagade ikapp fiskgjusen som tvingades släppa fisken. Då gick örnen ner för att ta fisken… blev ingen bra bild på det då det var långt håll.
Storskarven var med och ”stal” några fiskar och skrämde måsarna genom att dyka upp underifrån. Det såg lite kul ut när de skrämda hoppade rakt upp från vattenytan.
Måsarna är också underhållande. De föredrar bröd, även om trutarna försökte sig på fiskar som var för stora. Men de showade verkligen, om man nu får säga så.
Jag lägger in en lång radda bilder utan text. Hoppas ni orkar titta på dem och tips, ris och ros tages tacksamt emot. Kan säga att det var svårredigerat då ljuset ganska snart blev för skarpt…. Men en härlig fredagsmorgon hade vi, Ing-Marie och jag och vår guide, Lars-Erik, som hade en hel del att lära oss.
( vi var hos www.birdphotosweden.com/fotosafari )
/Lena
.
.
Tack för att DU tittade in på bloggen. Vet inte heller varför det inte gick att få större bilder än så. Men det går ju att "klicka upp" dem.
Ha en bra dag/kväll.
/Lena
3 bloggar i 1
Ja det blev så denna gången. Alltså detta blogginlägg är en liten sammanfattning av tre fågelutflyckter.
Jag har ju så svårt att skriva blogg, eller att ta mig för att skriva blogg. Ingen tvingar mig utom jag själv då det kan vara bra att se tillbaka på vad jag gjort under året. Så jag bloggar kanske mest för min egen skull och det kravet räcker för att jag ska få "kramp" ;)
Nu ska jag försöka sluta vara hård mot mig själv och lätta på självkritiken... för jag tycker ju att detta är kul. Att fota alltså. Så skön känsla att få "trycka av" och hoppas på träff. Ibland blir det bra, ibland hyfsat och oftast dåligt. Så tror jag det är för de flesta fotografer som fotar natur och speciellt djur som aldrig sitter stilla.
Det har varit en bra vår tycker jag. Möjligen börjar det bli lite segt med att värmen aldrig kommer, även om vi haft några fina dagar också. Har nästan redan glömt hur det var i mars... och ska jag vara ärlig så har jag snart glömt hur också april varit. Men tre små utflykter har jag gjort.
.
Den första minisemester gjorde jag 24-26 mars. Då skulle jag äntligen komma iväg för att hälsa på en "gammal" bekant som jag inte träffat på flera år. Så spännande. Lite nervös var jag för att köra dessa dryga 20 mil själv. Har ju haft sällskap de flesta gånger då jag åkt utsocknes. ;)
Men så bra resan gick och vilka härliga dagar hos min kompis. Eftersom jag kunde ta småvägar då jag for hemåt så passerade jag Tysslingen. De flesta som gillar fåglar vet nog att där kan man se tusentals Sångsvanar under ett par veckor på våren.
När jag kom dit hade toppen varit en vecka innan så det var inte så många svanar där, men nu vet jag var den finns och det blir ett återbesök nästa år.
Eftersom det inte var så tätt med svan där så blev det inte heller så många bilder. Det jag lekte mest med var dubbelexponeringar direkt i kameran. Kan låta enkelt, men jag tycker det är svårt att få till det.
Här nedan visar jag två dubbelexponerinar.
.
Efter Tysslingen hände inte så mycket mera i mars... (inte innan heller)
Så kom April och då bokade Ing-Marie S och jag in oss på Ekolsunds slott. Det var tredje gången vi bodde där och det är verkligen slottsboende. Tjusiga rum och denna gången kunde vi även njuta en supergod måltid. Anledningen till att bo på slottet är att det ligger några hundra meter från Stora Parnassen vid Hjälstaviken.
Vilken tur att jag inte bor permanent här för det skulle bli helt galet. Jag älskar att gå på de enormt långa spångarna genom den höga vassen. Tyvärr är jag nog, som Ing-Marie säger, helt insnöad på fåglar så jag fotar ju inget annat. Måste faktiskt skärpa mig med detta.
Men en bild tog jag genom ett av fönstren på mitt rum. Tidig morgon och mot Parnassen. Så ljuvligt vackert.
Efter första dagen fotande och trött och frusen på rummet så är det alltid roligt och spännande att gå genom bilderna man tagit.... "Men vad är detta för fågel, Ing-Marie?"
Hmmm det är ju en Rördrom!!! Jag hade fångat en Rördrom utan att veta om det. Lite lyckopuls fick jag ju av det... men tänk så mycket roligare om jag fattat att jag fotade en rördrom. Jag trodee jag fotat en grå häger.
Inte de bästa bilderna på Rördrommen... men vad gör väl det.
Det blev lite lek med dubbelexponeringar i kameran även här.
Först Vitkindade gäss och sedan lite skymningsbild där grågåsen blev en silhuett.
Så andra dagen var det Fiskgjusen som underhöll mig lång tid. Kanske bara 25 meter ifrån mig stundtals... så kul att den missade fisken några gånger för då gjorde den om dykningarna. Vid dessa bilder fick den inte fisken men jag tro det var på fjärde försöket som fiskelyckan blev god.
Fiskgjusen gula ögon fascinerar mig och den är så fokuserad.
Här är det först span, sen "harpuneringen" och sist upp ur vattnet tomhänt.
.
Så kom då Långfredagen. Kanske utan att tänka på det när vi bokade denna dag för Orrspel så blev dagen verkligen lång. Eftersom Ing-Marie S och jag inte har eget ställe att beskåda orrspel på så vände vi oss till Sara Wennerqvist på Wild Nordic. Kolla gärna in hemsidan.
Hur som, klockan ringde strax efter 02.00 då det sen var att ge sig iväg, som det kändes, in i djupaste skogen. Lite mörkrädd, trött och sen att gå på läskig blöt myr med pannlampa för att tillbringa fem timmar i varsitt tältgömsle... det gör att jag nästan själv börjar undra.
Orrarna kom som tur nästan direkt men stannade inte lång stund. Det var ännu mörkt så kameran tog inte fokus, och inte jag heller. Mysigt ändå när gryningen kom och jag tittar ut och ser, till min förvåning, vindkraftverk!
Snart var orrtupparna tillbaka, 15-20 stycken, och spelade och slogs orädda för oss i minst tre timmar. En så kul underhållning att dessa kalla timmar ändå gick rasande fort.
Sara, vår guide, kom och hämtade oss kl 9. Lagom pömsiga efter god frukost fick vi åka hem till våra familjer och fira påsken.
Nu när april är nästan slut och SMHI lovat snökaos i morgon här i Gästrikland så säger jag:
Tack för att Du orkade läsa och se mina bilder.
(om du klickar upp bilderna blir de mycket bättre.)
Ha en bra fortsättning på kvällen. (eller kanske dagen)
Hälsningar Lena. :)
Äntligen!
Nu är jag äntligen igång med att blogga. Kanske mest för min egen skull men jag blir naturligtvis glad för varje besökare som hittar hit och dessutom lämnar ett litet avtryck.
Att blogga, eller att få skriva lite, har jag velat göra en längre tid men har inte kommit till skott då jag inte tycker jag haft verktygen… eller allra minst något att berätta. Men nu har jag ju kameran och motiven.
En del bilder blir riktigt bra och andra mindre bra. De jag tycker är helt bedrövliga visar jag inte här, men det kan tänkas dyka upp bilder som för mig har ett värde på annat sätt än rent kvalitetsmässiga.
Någon äventyrare är jag verkligen inte. Men det finns en slags utmaning i att fånga fåglarna på bild och lite extra kick får jag av att få en art som inte är alltför vardaglig eller ny för mig. Många fåglar ser man nästan inte för de är så vanliga, men om jag ger mig lite tid till att studera dessa talgoxar, blåmesar, pilfinkar och många fler så ser jag ju deras skönhet.
I och med kameran ser jag naturen med nygamla ögon. Jag fotograferade innan de digitala kamerorna kom, men utan att egentligen veta vad jag gjorde samtidigt som det lärde mig att se och längta efter att få skapa.
Av olika anledningar har många försök till skapande resulterat i ingenting mer än försök. Men äntligen med den digitala tekniken och när priserna blev rimliga så blev det verklighet…. Att ha möjligheten att måla utan att kladda med färger, penslar och lösningsmedel var fullträff för mig.
Här har jag plockat lite av det jag mest gillar att fotografera, och jag hoppas få konstruktiv kritik då jag vill lära mig så mycket som jag bara kan.
Tack för titten denna gång.
Här en liten Tofsmes som har blivit lite av en favoritfågel. Så söt!
Lavskrikan är en bekantskap som fascinerar.
Havsörnen överraskade mig rejält. Den var så mäktig och stor.
Blåsippor är underbara. Kanske är det på grund av att de är bland de första på våren som gör att jag tycker de är speciella.
En av få fjärilar som uppenbarade sig i somras.
Det har varit sommar med porlande bäckar.
Ja lilla Kurre kommer nog att dyka upp här då och då.