UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#42. Två timmar!! –gatufotografi i 08-centrum??!! --av lantisplåtis!!

08!! -- turistfällan i utkanten av EU!!??  Där en lantis blir totalt förvirrad!! --i kungliga snurren!!?? –rulltrappor går 2xfortare!! --å man måste stå till höger?? Det kryllar av ryssar i Gamla stan!! --som glor på en inmurad runsten!!!!!!  Det sista vet jag!! –för jag bor tre meter över den!!! -- vid besök!!

Här är min rapport från 2011-05-14, kl 14.30--16.30. Kamera: Panasonic GH2, Lumix 14-140/4,5-5,6. Set on P!!!!! –må någon förlåta mig??!!  Beskärning och balansering i LR 3.4 och nätskärpning i PS CS5!

Om det händer nått!! –kan vakten kalla vakten???  70 mm, 1/500, f/9, ISO 160

Shop until you drop!!  140 mm, 1/500, f/6,3, ISO 160

Kungens hästar märker in reviret!!!  14 mm, 1/200, f/5, ISO 160

Jag vill inte gå längre mamma!!!!  140 mm, 1/320, f/5,8, ISO 3200

Ja den ungdomen!!??  40 mm, 1/100, f/5,5, ISO 480

Bara en annan dag med shopping!!!  14 mm, 1/160, f/5, ISO 160

Alla vilar vid Kalle dussin!!  140 mm, 1/320, f/5,8, ISO 400

Postat 2011-05-15 08:07 | Läst 5276 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#41. Rune Hassner dokumentären!!?? –den fotografiska mångsysslaren!! –mästaren!!

Han tog en av mina absoluta favoritbilder!! –alla kategorier!!, --Rune Hassner, en av de Tio!! –legendarerna!! Han gick bort för tidigt, men han hann med mycket inom fotografi. Han var reporten, filmaren, fotoläraren, och fotohistorikern.

Men det är inte för hans alla betydelsefulla insatser för svensk fotografi!! --som jag skall ta upp honom här i min betydelselösa blogg, --utan för att han tagit en bild som gjort stort intryck på mig??

Den är tagen i Monrovia, Liberia 1963. Ni kan se bilden på min dator ovan, eller ni kan gå in på hemsidan:

http://www.fib.se/fib_1/hassner2.html

där det finns en bra kopia på nätet. Om ni googlar Rune så finns bilden också bland bilder!! Den var utställd i den sista fantastiska utställningen av de Tio, som har gått på turné i Sverige och utomlands. Den finns också i boken, som gavs ut samband med utställningen.

Bilden visar en liten färgad pojke, som står framför ett vrålåk, å han har ett litet hjul han leker med. Ni måste se den!! När jag såg denna bild första gången, slog det mig hur avslöjande denna bild är för hela världens situation. Den totala snedvridningen av resurser!! --mellan fattiga och rika!! Å du?? --det har inte blivit bättre sedan den dagen Rune tog bilden!!, --snarare mycket värre.

Det säga att bilden publicerats första gången i tidningen Vi, troligen 1963 eller 64??! Jag har inte lyckats hitta den?? Är det någon som vet!! --i vilket nummer av Vi, som den finns!! --så skulle jag va jätteglad om jag fick veta det. Det skulle va så kul att läsa artikeln.

Några böcker som Rune Hassner publicerat som fotograf.

Rune var en utmärkt resefotograf!! --och han har illustrerat flera böcker, --och de flesta kan köpas antikvariskt. Min absoluta!! --favo är Jambo!!!! --där Olle Strandberg och Rune reser med Land Rover genom Afrika!!, --från norr till söder. Det va äventyr dä!!!!!!!, --släng er i väggen!!!, --ja ni vet vilka?? Den ä så j—a kul å läsa, alla fotointresserade borde läsa den!! Rune berättar på sidan 230 vilka kameror han hade med sig: En Bladare med 85mm och 250mm gluggar; en Rolleiflex; --å kom igen nu grabbar!!!! –håll i er!! --inga leicor här inte!! -- utan en Canon (häphäp) med en Serenar 1,5/50mm och en Serenar 1,5/80mm, som han påpekar var det mest skarptecknande objektiv, som existerar!! Jag undrar om man hade sponsorer!! --redan på den här tiden????? Han berättar att alla kamerorna hade klarat det fuktiga och varma klimatet!! Det hade inte uppstått några bubblor i linskittet!!

Postat 2011-05-14 07:12 | Läst 6790 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#40. Här får det bli andra bullar!!?? –vetebullar!!!?? –eller hur Canon 95an går digital??

Än en gång har assistent Ninni synpunkter på hur en blogg skall skrivas!! Med ett kraftigt bud!! --på gränsen till muta??, --vilket innebär nybakta vetebullar med kaffe!! --så har jag gått med på att införa ett recept på världens absolut godaste vetebullar!!?? Om någon har godare bullar?? --till utmaning!! --är de välkomna och vi skall utför en tävling med mig som domare. Jag är inte jävig!! --lika lite som ett kommunalråd!!??  --som skall anställa en assistent (kvinnlig).

Vetebullrecept!

50 gr jäst

1 tsk salt

5dl mellanmjölk

1 dl rapsolja

1 dl vit sirap

11 dl vetemjöl special + ca 1,5dl till utbaket

Smula jästen, tillsätt salt. Värm mjölken till ca. 37 grader, tillsätt rapsoljan, häll detta över jästen, tillsätt vit sirap. Tillsätt mjöl, börja med 2 dl, jästen skall nu vara upplöst, tillsätt resten av mjölet 2 dl åt gången. Låt degen jäsa ca 20min.  Arbeta degen på bakbord och dela i två delar och kavla ut, bred på rumsvarmt margarin (ca 50 gr till hela baket) och strö på vaniljsocker eller socker och kanel. Välj den modell på bullarna Du föredrar. Låt bullarna jäsa på plåten och pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker. Grädda i 225 grader tills bullarna fått gyllenbrun färg. Nu har Du ca. 45 härliga bullar, de går utmärkt att frysa.

Ninni’s nygräddade vetebullar. Lund 2011-05-11. Olympus Pen E-PL1, Canon 0,95/50mm

Bullarna ser ut så här!! –i minimalt skärpedjup!! --om de fotograferas med objektivet i dina drömmars land!!?? –Canon 0,95/50mm!! Monterad på en uppstickare bland kameror!! --Olympus Pen E-PL1. Jo det är möjligt? --om man först sätter dit en Leica M-adapter i specialfattningen på objektivet!?? –därefter sätter dit en M till m4/3 adapter!! Problemet är att man inte kan fokusera till oändlighet!! –för stort avstånd, sensor-objektiv, --som en mellanring, men man kan fokusera till 6m. Vi arbetar på detta!! --för att gör det möjligt att ta digitala bilder med 0,95an utan att bygga om objektivet till Leica M-fattning, --det senare är fullt möjligt. Flera verkstäder utför detta!! --och det är nästan möjligt att göra det själv??, --åtminstone med hjälp av grannen Martin. Som framgår av bilden ovan är bokehn mycket intressant, och vi kommer till den stora testen snart mellan Noctilux 1.0 och detta objektiv!!!!!! Missa inte detta!!

Hur ser då kameran ut med detta monster till objektiv!! Ganska smidig!!?? --och lätt att bära med sig!! Idealiskt till street-photography!!??

Olympus Pen E-PL1, med Canon 0,95/50mm,

Naturbilderna blir fullständigt kalas!! Vem som helst faller som en fura!!

Magnolia, Lund 2011. Olympus Pen E-PL1, Canon 0,95/50mm. 1/1000, bl. 0,95, ISO 200.

Det är blå skilla i bakgrunden av bilden!!!??

Postat 2011-05-13 06:25 | Läst 3080 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#39. Blodtörstigt spektakel!! –publiken jublar??!! --motangrepp värkställdes!!!??

Det blodiga skåderspelet!  --kontrasterar mot det mjuka  solljuset som silar ned på arenan!!?? Det är fortfarande varmt. Folket jublar!!?? --när  en glittrande matador springar runt och sticker hullingar i nacken på en tjur!!

Pas de pecho. Ibitza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm

Det går inte att disskutera med en spanjor om tjurfäktning. Det är inte djurplågeri!! –det är en konstart att döda en tjur!!?? –så elegant som möjligt!!?? –å så långsamt som möjligt!! Det är en ära för tjuren att dö på arenan!! –hur vet han det?? –spanjoren?? Ju mer tjuren kämpar emot?? –å vilket djur skulle inte göra det?? -- ju modigare är tjuren!! -- och ju mer måste matadoren visa att han är en mästare??

Ernest Hemingway publicerade en faktabok om tjurfäktning 1932, Döden på eftermiddagen, där han förklarar de olika händelserna under en tjurfäktning. Du kan köpa den på antikvariat.net. Bilderna här använder Ernest terminologi.

Ibland kan tjuren till synes få ett övertag om matadoren klantar till det!!?? Han gör ett motangrepp!!!???

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Cuidado. Ibitza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm

Jag bara vänta på att tjuren skulle sätta in hornen där bak!! --vilken bild?? -- men han va för snäll skonade sin baneman!!??  Det slutar alltid på samma sätt!! –tro inte på sagan om tjuren Ferdinand!! –tjuren får ett svärd i nacken och sen ä han på väg till Sankte Pär?? –dock på släp efter en häst. Publiken jublar?? –å vi undrar för vad?? Till och med barnen springer in på arenan!! –ja, det är inte barnförbjudet!! –å de jublar med matadoren!! Jälten??!!

Matador e chicos. Ibitza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm

Å som min spanske vän Angel säger?? --rättvisa är skipad?? --å man kan gå ut med kompisarna å äta tapas!! -- och dricka hela natten lång!!

Postat 2011-05-12 06:35 | Läst 5246 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#38. Den enda roliga fotografen!!??? --Elliot Erwitt!! –eller fotografen som gett hunden ett ansikte

Varför är det så få roliga fotografer??? –som kan få oss att skratta och le!! –det som är så viktigt för att vi skall överleva??? --i detta sorgens och olyckornas näste!! –åtminstone enligt tidningarna!! Men det är i alla fall en som klara av det!!! -> Elliot Erwitt.

Han skall få ett stort pris ”the Infinity Award for Lifetime Achievement from the International Center of Photography”. I den eminenta bloggen “LENS”, utgiven av The New York Times, finns en underbar intervju, som hans son, Misha, gör med Elliot. Kolla:

http://lens.blogs.nytimes.com/2011/05/06/elliott-erwitts-best-picture-the-next-one/

Där visas också ett bildspel med några av hans fantastiskt roliga bilder!! –klassiker!!? Man borde se en per dag minst!! --av Elliots bilder!!

Här är en

Elliot Erwitts bild i en av hans böcker (ISBN 2-86754-047-X)

Elliot har ju tagit många roliga bilder med hundar!!? --och han är också en mästare att visa sekvenser av två eller fler bilder, som är så underfundiga!! Det lär komma ut en bok senare där han helt bygger på den typen av bilder. Nästan alla bilder av Elliot, som har publicerats med humoristiskt innehåll har varit svart-vita bilder, men han lär enligt intervjuen ovan även fotografera i färg!!

Som avslutning skall jag ta med en egen bild, som kanske Elliot skulle gilla!!

Sendai 1996. Olympus OM 3 Titan, Zuiko 3,5/21mm

Postat 2011-05-11 08:04 | Läst 4965 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 956 957 958 ... 965 Nästa