UNDER FOCUS
#4758. Sova i en svinstia
Det luktar så gott när man tar en siesta napp här?? –nu är det nästan 100 år sedan grisarna flyttade ut?? Men lika fullt luktar det så unikt gått i detta rum i Boa vid familjens hus i Riddarhyttan.
Nu är det många år sedan sist jag vilade min lekamen på soffan i detta rum. Här har Bob suttit på sommaren och skrivit vetenskapliga artiklar?? –och tagit en och annan lur?? På väggarna och i taket sitter hantverk av Anna och Knut, mina föräldrar.
Här har barnen lekt och även barnbarnen och nu har corren Maria städat och tänker ägna sig åt yoga. Väl tänkt med den härliga doften?? –så här behövs ingen rökelse?? Den sitter kvar sedan 100 år!!
Det städade rummet i Boa redo för en skön stund anno 2024-07-15
#4757. De svarta Canon gluggarna från 50-talet
På femtiotalet ökade trycket på bilder med aktion?? –bildtidningar blev mycket populära även i landet utom sig?? Bäst var tidningen Se med många legendariska fotografer.
Vid den här tiden började Nikon och Canon vinna mark inom områden där Leica varit dominerade efter kriget. Speciellt vad gällde ljusstarka objektiv, vilka passade också på Leica?? Priserna var ganska höga men den mekaniska och optiska prestandan dög åt fotografer i fält?? Diskreta fotografer krävde små och svarta objektiv. Det fattade Canon och märkligt nog hamnade många svarta objektiv här i vårt land. Så idag dyker det upp en hel del svarta gluggar på marknaden?? –och vill du ha de svarta Canon objektiven från den här tiden så är de inte så dyra som motsvarande Leica gluggar. En orsak till detta är att Canon inte vet hur många som såldes?? –ty arkiven vid den här tiden gick upp rök vid en brand hos Canon??
Vanligast är de svarta 50mm objektiven vilka finns i tre varianter: Canon 50 mm a1:1.2 och Canon 50mm 1:1.8, som finns i två utförande som skiljer sig mycket litet. Ovanligast är Canon 35mm 1:1.8, som var mycket poppis hos proffs, och därmed nöttes sönder i fält. Vårt exemplar är ganska ”välanvänt” och det tog Bob en eftermiddag med bensin och olja för att få snurr på allt. Objektivets frontkant har verkligen blivit nött i många fotoväskor. Men glaset är fint!! Men även vår ljusstarka 50mm glugg har fått några smällar?? Personligen tycker seniorplåtis att det är kul med hårt slitage?? –viket delvis talar för ett äkta svart objektiv. Men se upp för målarverkstäderna är skickliga i många länder?? Det finns litteratur att konsultera.
Det svarta gänget av Canon objektiv med LTM skruvfattning: fr v Canon 50 mm1:1.2 och två varianter av Canon 50mm 1:1.8, samt minstingen Canon 35mm 1:1.8
Observera att alla dess objektiv går utmärkt att använda på moderna digitalkameror med hjälp av adapter, och till och med få auto focus med Techart LM-AE9 på en Sony a7R II.
#4756. Leica 1002 med proper syn
Det är nog bara Leica beundrare som kan tänkas gilla den här bloggen?? Leica 1002 såldes i mitten på Januari 1926?? Någon okänd ägare gjorde som de flesta?? –uppgraderade originalet till Leica II??
Detta var ekonomiskt mycket fördelaktigt erbjudande från Leitz. Verkstäder fanns hos Leica i Wetzlar men också i London och New York, men kanske också i Stockholm. Ingen har verifierat detta för oss??
Ibland byggde man om det ursprungliga Elmax objektivet, men det var nog till en extra kostnad?? –kanske stor?? Vanligen tog Leica ett ”modernt” objektiv från produktion just då?? Denna fördelaktiga uppgradering av Leitz pågick till början av 1950-talet?? –så många olika objektiv hamnade på uppgraderade Leica??
Leica nummer 1002 blev en ny Leica II men behöll sitt nummer?? –men numret finns även graverat inne i kameran. Troligen blev denna kamera utan sin orginal Elmax i början av 1930 och fick denna dag ett nytt och nu okänt objektiv?? Vilket är idag mer passande och sannolikt än ett mycket tidigt onumrerat exemplar av Leica f:3.5 F=5cm och som har en bell puch (11-PB)??
Leica II serie nummer 1002 med samtida onumrerat Elmar objektiv från 1930
#4755. Corrarnas bilder från semestern??
Våra corrar har valt helt olika semester?? –Jan tar en rundresa i västra USA under en månad?? –medan Maria njuter den svenska sommaren som gemene svensk??
Jan rapporterar att vi i landet utom sig ligger långt efter i den kulinariska utvecklingen av Hamburgare med stort H?? –nä C som i Kolburgare?? Jans familj kör just nu den legendariska Highway 1 från LA till Frisco!! Det är en naturskön tur längs ett underbart kustlandskap. Sträckan är så lång att man bör övernatta minst två gånger under turen. Jan och Mia gjorde resan på samma sätt redan 1979 som sju- och nioåriga i baksätet på en katalysator bestyckad SAAB körd av pappa.
Jan tog in en unik burgare på den här restaurangen vid det förta motell stoppet??
Restaurang some where along Highway 1 anno 2024-07-11 19:36 local time
Detta något eleganta burger stället serverade brödet helt förkolnat?? Eller hade man blandat aktivt kol i mjölet??
Burgare med svart brioche bröd smakade bra enligt Jan
Det är väl känt att man kan intaga aktivt kol för att kurera en krasslig mage, det går lika så bra med vissa zeoliter. I båda fallen fastnar dumma joner på eller i dessa jonbytare. Det visste nog inte kocken på denna restaurang utan det är nog en cool grej med kol??
Maria, som är i den mer hundra år gamla familjehuset i Riddarhyttan, har valt att hantera en pensel fylld med vit målarfärg för att bättra på en del komplement till reparationer av taken. Ser lite farligt ut ur gubben Bobs erfarenhet men allt gick bra. Katten Gumman inspekterar Boa samtidigt för att kolla om något behöver bättras på där.
Typiska sommarjobb på stugan i landet utom sig anno 2024-07-11
Vår corre Maria hinner dock med lite utflykter i trakten och finner ett museum i Hembygdsgården i Västanfors för det lilla folket.
Västanfors hembygdsgårds museum för de korta i rocken
#4754. En enda liten teknisk grunka förändrade världen
Halvledaren som blev grunden till allt mindre elektroniska komponenter?? Som idag är oersättliga, även inom fotografi?? En gång för länge sedan var man nått om man hade kontoret på fickan??
Idag kan man ha kontakt med hela världen i sin ”smartphone” eller ”laptop” på fiket?? Man behöver inget kontor eller plånbok?? –allting lagras digitalt i enorma serverhallar någon stans i världen.
Därför är detta en vanlig syn i den akademiska bondby i syd?? Vars lärosäte räknas bland de tretton bästa i Europa?? Skrivaren av dessa rader är Professor emeritus i dess akademi med stolthet. Gubben fotograferade rörliga atomer med elektronmikroskop som mot slutet av forskartiden helt styrdes med flera datorer. Man kunde sitta på fiket och köra mikroskop!!
Kontoret på fiket i Lund anno 2024-07-09
Bilden är i detta fallet är gjord med en digital kamera och ett Canon objektiv från 1956.