SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4754. En enda liten teknisk grunka förändrade världen

Halvledaren som blev grunden till allt mindre elektroniska komponenter?? Som idag är oersättliga, även inom fotografi?? En gång för länge sedan var man nått om man hade kontoret på fickan??

Idag kan man ha kontakt med hela världen i sin ”smartphone” eller ”laptop” på fiket?? Man behöver inget kontor eller plånbok?? –allting lagras digitalt i enorma serverhallar någon stans i världen.

Därför är detta en vanlig syn i den akademiska bondby i syd?? Vars lärosäte räknas bland de tretton bästa i Europa?? Skrivaren av dessa rader är Professor emeritus i dess akademi med stolthet. Gubben fotograferade rörliga atomer med elektronmikroskop som mot slutet av forskartiden helt styrdes med flera datorer. Man kunde sitta på fiket och köra mikroskop!!

Kontoret på fiket i Lund anno 2024-07-09

Bilden är i detta fallet är gjord med en digital kamera och ett Canon objektiv från 1956.

Inlagt 2024-07-12 05:10 | Läst 585 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sen kom Facebook och TikTok och algoritmerna som klistrar fast uppmärksamheten på dom i stället för på människorna runtomkring.

Anders Hansen har en genomgång i SvD idag där han tar upp Tinbergens klassiska experimen där han fick hungriga trutungar att picka på en penna med övetydlig röd fläck i stället för att picka på föräldrarnas röda fläck på näbben och få mat. Tekniken behöver rehgleras och vi intill detta sker lägga mobilen i ett annat rum.

Objektivet från 1956 tecknar ganska vilsamt tycker jag. I alla fall i den här bilden. Inte superskarp krispighet utan ett visst lugn.
Svar från Bob Bovin 2024-07-12 21:30
Hej Måns,
Ja, man ser hur satans styrt innehållet är i sociala medier. Det är frustrerande att man missar mycket som finns där ute.
Jag har ytterst sällan någon dator i sovrummet.
Men allt är styrt digitalt idag, man kan inte parkera eller köpa jordgubbar utan en telefon.
Den här gamla gluggen från Canon förmedlar färg trevligt och den är mycket liten.
Ha en fin weekend
Bob