UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#241. Är det möjligt!! –extremväder ökar!! –klimatförändring??

Vilka tider?? –stormar här och där!! –översvärmningar på många platser?? Har det extrema vädret ökat på jorden?? Kanske är det bara så att tidningarna har inget krig att skriva om, å då blir det vädret??

Det smyger sig på en känsla att väderbilden av jorden börjar ändras?? –det blir allt mer allvarliga vädertyper som dyker upp?? Vi har stormar här i lugna Norden och det är varmare än vanligt!! Igår natt tog vinden i på allvar här i Bergslagen!! Stora grenar på en tall bröts av!!

Assistent Ninni med dotter röjer stormfälle!!

Jag blev tvungen att skicka ut assistent Ninni med dotter för att ordna stormfälle röjning!! Jag minns aldrig att farfar behövde skicka ut fru Maria att göra det!!

Ja vindarna var så hårda att en studsmatteställning, från grannens tomt, blåste tjugo meter in i norra boaväggen!! Den lämna inga spår i snön så den måste flugit dit!! Som tur var träffa den inte bilarna som stod strax intill!!

Studsmattans väg till vår boavägg!!

Vår värld förändras snabbt och förbränningen av fossila bränslen har ökat växthusgaserna i atmosfären!! Det orsakar en förändring av balansen i vårt komplicerade vädersystem!! Kanske har vi redan passerat jämviktspunkten och vi rusar mot en total obalans med extremt väder som följd??

Det lilla skal av syre som människan kan leva i är mindre än 1 mil!! Jordens radie är 637 mil och jämför det med ett ägg, så skulle dess skal vara ungefär 0,05 mm och det är ju minst 1 mm. Vi har inget tjockt skal av syre att leva i, betänk detta!!

Postat 2011-12-27 07:13 | Läst 3150 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#240. Nya fotoprylar nästa år?? –behövs det??

Spridandet av rykten!! –om nya fotoprylar!! –har blivit en handel i sig!! –på nätet. Ständigt spekuleras i vad som skall komma härnäst!! Det kan synas onödigt, men det är business i sin prydo!! Säljstrategi med läckor??

Det kan kännas hopplöst att kommentera detta, ty jag tycker egentligen att det är en helt onödig verksamhet!! Vad är då på gång ute på ryktesnätet!!

Det ryktas att Olympus har en ny modell på gång utan spegel och med ny sökare. Det lär inte vara en PEN kamera utan en med större sensor. Frågan är om detta är en rätt väg. Kanske man skall utveckla en elektronisk sökare till m4/3 i stället.

Canon kommer ju med nytt flaggskepp i vår och kommer nog med en modell utan spegel också, till amatörmarknaden. Hög ljuskänslighet lär vara framtiden!! Det är lite underligt att en 36M pixel sensor inte kommer snart??

Objektiv till spegellösa kameror lär vara på gång från Sigma. Det är inte så konstigt eftersom m4/3 är en försäljningsframgång i Japan.

Sony kommer med mindre skrymmande E-objektiv och på sikt med 100 MPixel sensorer, vilket inte är förvånande. Elektroniska slutare kommer att komma i allt mer i många modeller.

Inte oväntat kommer Nikon att satsa på höga ISO, hög upplösning och snabba bildsekvenser. Man ändrar inte på en vinnande väg och går lite mot strömmen.

Det roligaste ryktet kommer från Richo, som påstås komma med en rent svartvit sensor. Det skulle vara kul och har länge varit upp på tapeten!!

Allt det här är bara rykten och skall tas det med en nypa salt. Det är inget annat än snack och jag borde inte skrivit den här bloggen!! Köp begagnat i stället eller köp en utgången modell!!

Därför måste jag avsluta med riktig bild! –från den gamla goda analoga tiden då kameror varade länge!!

Bornholm 1960. Hasselblad 1000F med Zeiss 80/2,8

Postat 2011-12-26 07:26 | Läst 3438 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#239. Otroligt!! –det är öppet på juldan!!

Kampen går vidare på landsbygden!! –långt från kanslihuset!! De små orterna i vårt land!! –de som ministrarna bara tänker på som valgods!! –kämpar vidare!! –med en egen affär!! Viljan finns där!!

För hundra år sedan, när byn hade många tusen invånare, då gruvans arbetare tog upp malm till krigarnationerna fanns det starkt underlag till en Konsum förening. Där handlade man solidariskt!! –å det var ingen som köpte borgliga tidningar där inte!!

Handlarn idag, öppen på juldan!!

Idag drivs butiken av ett familjeföretag. Kampen mot de stora drakarna går vidare!! Idag finns inte samma solidaritet!! –många handlar i storköpen med lång transport med bilen!! Man handlar kompletteringar i lilla affären, som måste leva upp till det med öppethållande även på juldan.

Trots att internetsamhället tränger in överallt så lever anslagstavlan kvar i ett litet samhälle som detta. Helt otroligt nog finns nya anslag mitt i snöstormens hägn!!

Anslag i internettider!!

Postat 2011-12-25 07:51 | Läst 3520 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#238. Tomten bor i boa!! –jag tror det!! –men inte barnbarnen!!

Det är ju lite underligt?? –tomten är något som vi försöker få barnen att tro på!! De blir ju snart varse att det är inte troligt att han finns!! --utan han är bara en kommersiell figur som kommer med presenter!!

Nu tror jag att tomten finns i boa!! –för där fanns det en gris på tjugotalet!! –när järnvägsbostället hade en fattig järnvägare familj. Nån måste ju se till grisen!! –tomten vem annars?? Gröten är slut varje morgon!! –fortfarande!!

Tomten bor i boa.

På den tiden levde man säkert med enkla medel och julklappshögen var säkert inte så hög. Min mor berättade att julklappen kunde vara en pepparkaka med rött sidenband!! –och det var något man blev mycket glad för. Kring granen satt 8 barn och mormor hade gjort dopp i grytan.

En enkel jullunch.

Utanför viner en snöig vind, som tomten måsta ta sig genom. Jag tror jag vet vem som kommer att klä ut sig till tomte. Det blir sedan många år tillbaka assistent Ninni och i år har hon blivit lovad hjälp med textläsandet av en som just lärt sig läsa!!

God Jul!

Postat 2011-12-24 07:37 | Läst 4550 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#237. Julkort!! –från 80 grader nordlig bredd!!

Här bor inte tomten!! Här bor naturens under, isbjörnen!! Nu är det totalt mörker där uppe, vid nordpolen. Solen tittar inte fram någon gång!! –utan måne,  stjärnor och norrsken lyser upp ibland!! Sälarna tittar fram här och där, och måste akta sig för nalle!!

Det är vår önskan att alla fick komma upp hit till Arktis och se vilken underbar natur som finns på vår jord. En innerlig önskan är att människan kan inse den prekära situationen som råder för denna del av världen, om vi inte slutar att förbränna för mycket kol.

Assistent Ninni och jag vill med det här julkortet påminna om att detta försvinner inom en kort framtid om vi inte gör något åt växthusgasernas snabba ökning!!

GOD JUL

Önskar Ninni och Bob

Postat 2011-12-23 07:31 | Läst 5399 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa