SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#240. Nya fotoprylar nästa år?? –behövs det??

Spridandet av rykten!! –om nya fotoprylar!! –har blivit en handel i sig!! –på nätet. Ständigt spekuleras i vad som skall komma härnäst!! Det kan synas onödigt, men det är business i sin prydo!! Säljstrategi med läckor??

Det kan kännas hopplöst att kommentera detta, ty jag tycker egentligen att det är en helt onödig verksamhet!! Vad är då på gång ute på ryktesnätet!!

Det ryktas att Olympus har en ny modell på gång utan spegel och med ny sökare. Det lär inte vara en PEN kamera utan en med större sensor. Frågan är om detta är en rätt väg. Kanske man skall utveckla en elektronisk sökare till m4/3 i stället.

Canon kommer ju med nytt flaggskepp i vår och kommer nog med en modell utan spegel också, till amatörmarknaden. Hög ljuskänslighet lär vara framtiden!! Det är lite underligt att en 36M pixel sensor inte kommer snart??

Objektiv till spegellösa kameror lär vara på gång från Sigma. Det är inte så konstigt eftersom m4/3 är en försäljningsframgång i Japan.

Sony kommer med mindre skrymmande E-objektiv och på sikt med 100 MPixel sensorer, vilket inte är förvånande. Elektroniska slutare kommer att komma i allt mer i många modeller.

Inte oväntat kommer Nikon att satsa på höga ISO, hög upplösning och snabba bildsekvenser. Man ändrar inte på en vinnande väg och går lite mot strömmen.

Det roligaste ryktet kommer från Richo, som påstås komma med en rent svartvit sensor. Det skulle vara kul och har länge varit upp på tapeten!!

Allt det här är bara rykten och skall tas det med en nypa salt. Det är inget annat än snack och jag borde inte skrivit den här bloggen!! Köp begagnat i stället eller köp en utgången modell!!

Därför måste jag avsluta med riktig bild! –från den gamla goda analoga tiden då kameror varade länge!!

Bornholm 1960. Hasselblad 1000F med Zeiss 80/2,8

Inlagt 2011-12-26 07:26 | Läst 3440 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Själv har jag gett mig en order om köpstopp hela nästa år.. ska bli kul att se hur mycket pengar man sparar på att inte köpa en massa onödiga prylar och annat. Det ska bara inhandlas det som är nödvändigt för våran överlevnad som mat och dryck... :-) Sen får man ut och njuta av alla de gratissaker som naturen och annat erbjuder.. hoppas nu bara att man kan hålla det.. men jag ska kämpa..hihi..

Pia
Svar från Bob Bovin 2011-12-26 09:30
Det är ett mycket bra nyårslöfte. Lycka till!
Mvh
Bob
Vad jag minns från min barndom på 70-talet, när jag läste min faders kataloger från Norrländska Fotocentralen var att utbudet var mer eller mindre detsamma år från år. Nu skulle det behövas mer än en katalog om året för att få med alla nya modeller som kommer ut (och förvisso ersätter andra) under året. Har vi blivit bättre fotografer mer alla dessa nya prylar? Nja,... rent tekniskt är det lättare att lyckas med nya apparater måste jag tillstå. Men konsten att fylla bilden med innehåll och mening sitter fortfarande i huvudet på fotografen. Det är detta som skiljer agnarna från vetet. Även om tekniken ständigt förbättras så är utflödet av nya prylar skrämmande stort. Som konsument borde man satsa mera på mjukvaran, dvs bilderna; skriv ut, sätt upp på väggen, ge bort eller varför inte sätta ihop en bok av bilderna. Man blir förvånad hur väl den tio år gamla kompaktkameran presterar när bilden väl kommer på papper. Att betrakta i 100% på skärmen är sällan relevant då motsvarande utskrift blir lätt oproportionerlig på en normal villavägg, däremot är det ett bra sätt att avslöja minsta aberration som lätt göder osäkerhetens frö hos fotografen. (Så med denna lilla text skriven har jag svårt att med gott samvete handla mera hårdvara - i alla fall under nästa år ;-)
Svar från Bob Bovin 2011-12-26 12:59
Tack Bertil!
En mycket välskriven kommentar som jag till fullo instämmer i.
Bilden hos betraktaren är målet, det andra vägen.
God fortsättning.
Mvh
Bob