UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#117. Norge i sorg!! –hur kan det skildras i bildreportage??

Vårt broderfolk har drabbats av en ofattbar nationell tragedi, och många familjer har nåtts av en oförklarlig sorg. En av de mest öppna och demokratiska nationerna har obegripligt nog format en ond medborgare, som dödat så många unga medborgare. Många stenar måste vändas för att finna ut hur detta kunde hända och de första stegen har redan tagit genom att man informerar resten av världen om hur detta har gått till.

En viktig roll spelar all dokumentärfotografer som idag skildrar den situation som normännen lever i nu. En av de finaste reportagen jag sett de senaste dagarna har publicerats i Sydsvenskan i ett bildspel gjort av deras eminenta fotograf Åsa Sjöström. Jag kan vänligen rekommendera att du tar och tittar på detta bildspel: http://cdn.sds.se/bildspel/ASJnorge/

Normännen är ett mycket trevligt och vänligt folk. Under alla resor jag gjort i Norge har jag mötts av en varm välkomnande befolkning och miljö. All norrmän har en särskild känsla för naturen och de lever i symbios med ett av de vackraste länderna. De förvaltar också en av de få vilda platserna på jorden, det undersköna Svalbard. En landsända som landat i våra hjärtan. Genom att välja ut en av de bilder jag har tagit vid mina besök på Svalbard vill jag visa tacksamhet för att jag fått komma som besökare till Norge. Härmed vill vi, Ninni och jag, också uttrycka deltagande i den sorg som norrmännen nu bearbetar.

Nordost Svalbard 2007.

Postat 2011-07-26 06:34 | Läst 5140 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#116. Billiga objektiv?? –köpta på nätet?? –objektiv testing!! –Konica och Minolta??

Om du är ute och letar efter ett objektiv du behöver?? –så ta och kolla nätet om det finns ett begagnat!! Det kan löna sig och har du en m4/3 kamera så kan du välja bland många märken!! –om du köper en adapter.

På sjuttiotalet använde jag både Konica och Minolta normalobjektiv!! –tänkte att jag skulle återknyta kontakten med dessa!! –å då va det bara att kolla vad som fanns på nätet?? Utan några problem fann jag ett Konica Hexanon AR 52/1,8 (nr 7955678) och ett Minolta MD Rokkor 50/1,7 (nr 2592059). Konican kostade 7 Euro och Minoltan en hundralapp. Ganska billigt!! --för två mekaniskt helt korrekta objektiv, utan skador!! Normalobjektiv, som inte är extremt ljusstarka, är mycket billiga på nätet.  För ett Konica 50/1,2 får du dock lägga upp 5000 kr!!

De båda gluggarna är ganska små och snygga på en Panasonic GH2!!, --se bilderna med Konica tv och Minolta t h.

  

Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Konica 52/1,8 så är upplösningen vid full bländaröppning och i centrum mycket bra!! –med 96 linjepar per millimeter (lp/mm), vilket är vad censorn kan väntsas prestera hos Panasonic GH2. I hörnet är upplösningen bra med 54 lp/mm!!

Vid nedbländning till 5,6 blir upplösningen mycket bra både i centrum och ute i hörnet!! Vi kan läsa av värdet 96 lp/mm för båda lägena.

Det här är ett mycket behagligt objektiv med mjuk fokusering!! Det går utmärkt att använda för gatufoto, om man vill ha ett 100mm utsnitt med halvformat.

Göteborg 2011, Olympus E-LP1, Konica 52/1,8.

Motsvarande test av Minolta 50/1,7 angående upplösningen visar att vid full bländaröppning kan man se 96 lp/mm i centrum!! I hörnet är upplösningen bra med 60 lp/mm!! –men man ser en kraftig distorsion!! --mycket mer än man ser hos Konica objektivet.

Bländar man så ned till 5,6 blir värdena de samma i centrum och hörn, nämligen 96 lp/mm!!

Man kan mycket väl använda Minolta objektivet för gatufotografi, och här är ett exempel från igår vid ett besök i Göteborg.

Göteborg 2011. Olympus E-LP1, Minolta MD Rokkor 50/1,7

 Båda objektiven är av god standard vad gäller upplösningen. Det är en tydlig preferens för Konica objektivet!! --då det har mindre distorsion ute i hörnen vid full bländaröppning. Det har dessutom bättre kontrast!!

Postat 2011-07-25 07:03 | Läst 4431 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#115. Kameran och prylsamhället?? –kolla vad andra djur satsar på??

Går livet ut på att samla på sig så många prylar som möjligt?? Konsumtionssamhället verkar vara byggt helt på detta överflödstänkande!! Ständigt nya kameror!! --och samlandet av gamla kameror!! --faller inom samma hysteri?? Vi kan lära av de andra djuren??

Redan från barnsben lär vi våra barn att det räcker inte med en lastbil eller en docka!! –utan föräldrar och anhöriga bara fyller på och fyller på. På julafton och födelsedagarna är högarna av presenter så stora att barnen inte hinner leka med prylarna!! De hamnar i en hög på rummet!!

Barn skall samla på leksaker!! –å precis det samma gäller hela livet. Det spiller över på alla områden!! –så även inom kamera branschen. Du måste ha den senaste kameran!! --med så många pixels som möjligt!! --och så ljusstarka objektiv som möjligt!! Kanske köper du onödigt hög kvalitet?? –eller köper inne kameran med den röda pricken?? Om det inte gäller så samlar du på all gamla unika kameror!! –som du kan glänsa med bland kompisarna??

Så håller hela världsekonomin på att kollapsa!! –balansen fattig och rik håller på att totalt falla ur våra händer!! Nord-syd problematiken är på väg att dominera våra problem och ovanpå detta faller miljöproblematiken in över oss!!

Vi borde kanske ta efter hur andra djur på vår jord löser det dagliga livet, baserat på en minimal konsumtion och utnyttjande av naturen. Vi kan t ex betrakta hur Åsnepingvinen bygger sitt bo bland stenarna på Antarktis. Den använder just några stenar för att bygga boet!!

Åsnepingvin, Antarktis, 2007. Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6L IS

Postat 2011-07-24 07:08 | Läst 5042 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#114. Gatufoto igen?? –ett återbesök!! --eller ta en Winograndare??

Gatufoto är det som skildrar händelser eller miljöer i det offentliga rummet!! Denna definition är inte så viktig?? –utan dokumentera det du tycker hör till gatufoto!! –så är det gatufoto!! Om du absolut måste ha en definition!! --så ta den som in-Public publicerat på nätet!! –eller studera de gamla mästarna!!

Varför inte ta en koll på den lite annorlunda gatufotografen Garry Winogrand!! Googla honom!! --och du får ett intressant exempel på skildring av livet i USA.  Winogrand plåtade både snett å vinnt!! --men alltid med en intressant och inte direkt synlig mening. Ni som tvekar om vad gatufoto är?? --här har ni en definition!! –ta en Winograndare!! Han plåtade mest med Leica!! –men gatufoto måste inte va tagen med en Leica!! Vissa tycks tro det!!

Här har ni en av mina Winograndare, dock i färg!!

Gatuhörnpolis! New York 2007. Canon 20D, EF 24-105/4

Nu måste man inte plåta gatufoto i USA!! --utan det går bra på din hemort också!!

Kopparstölderna ökar?! Lund 2011. Olympus E-PL1, Zuiko 21/3,5

Många tycks tro att det måste vara med en människa, det tycker inte jag!!

Blomskrapa nu igen??  Lund 2011. Olymous E-LP1, Zuiko 21/3,5

Å så till slut, enligt mitt tycke, en Winograndare!!

Nu vill jag gå till trädet?? Skinnskatteberg 2011. Olympus E-LP1,  Zukio 21/3,5

Så alla seniorer och juniorer!! –ut å plåta gatufoto!!

Postat 2011-07-23 06:55 | Läst 3265 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#113. Alla goda ting är tre?? –ibland så sammanfaller de!!

Vi vet alla att sagan säger att all goda ting är tre?? –och ibland så kan man säga att de sammanfaller!! Som i det här fallet?? –då man korkar upp en flaska?? --öppnar en burk?? – å glanar på en annan burk?? Det kräver nog en förklaring!!

Av alla viner som produceras på denna gjord så är jag barnsligt förtjust i söta viner, speciellt då Sauternes viner. Nu säger många att söta viner passar bäst till efterärter och det kan man ju hålla med om då ju jordgubbar med grädde å ett glas kall Sauternes sitter som en smäck, så gärna på sommaren!! Nu kan man dock lära sig vid resor i Frankrike att detta är inte det enda rådande användningen av detta gula söta vin!! Nej vid en resa i Södra Frankriket när Biarritz fick jag lära mig tycka om gåslever, då till min överraskning med Sauternes. Efter detta är man ju hooked!!

Men vad är då det tredje goda tinget?? –jo det är naturligtvis det som pågår nu Tour de France. Bergsetapperna rullar just nu och det är bara att koppla in TV2 i Danmark!! Det är tider av djup njutning och glädje!! –men det hade varit större om man hade varit norrman i år!!

Så här har vi de tre goda tingen!!

Gåslever, Sauternes och Tour de France, 2011

Nu måste vi ju gräva i de gamla tiderna!! --när man såg cykel ”in live”!! Jag hade aldrig någon chans att se den store mästaren, Eddy Merckx!! --men jag såg den femfaldige vinnaren av Touren!! -- Jacques Anquetil, när han körde en bantävling i Köpenhamn 1967. Närmare bestämt på Ordrupsbanan.

Här är den bilden

Jacques Anquetil, 1967. Leica M2, Summilux 50/1,4

Postat 2011-07-22 07:28 | Läst 5782 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa