UNDER FOCUS
#189. Tre bilder av Japan! – eller vi förstår aldrig Nippon??
Japan är ett land fullt av kultur!! –och modern livsstil!! –men så svårt att förstå?? –för en gaijin!! Det finns dock tre beteende som japanen älskar!! Det kan synas underligt?? --för oss västerlänningar, när vi besöker detta örike!!
När lunch signalen!! --på den stora fabriken ljuder?? --tror man att de flesta arbetarna skall gå till matsalen?? Nä, nä!! --så är inte fallet, utan en stor del av styrkan går ut till den stora grusplanen!! –som har en liten kulle!! Det är fabrikens ”baseball” plan. Efter varsin ”inning” av de båda fabrikslagen går man in och äter. I Sverige känner vi bäst till brännboll?? –men några få lag spelar baseball på nationell nivå. Vi är ju helt ovetande om att man spelar baseball i Japan?? Men kors i taket!! --det har funnit baseball lag i Japan sedan 1878. Före vi börjad spela fotboll i det här landet!! Det är helt enkelt nationalsporten, för gemene man!! Alla kan ju inte bli Sumobrottare, som närmast är en religion.
Baseball i Sendai, Japan.
När arbetsdagen är slut!! –drar man ut med kompisarna å svingar en bägare!! Det är inte så att alla gör det utan många går direkt till pachinko hallen och spelar kula i en spelautomat!! Här köper man en låda med några hundra stålkulor, som man matar in i en automat. Den som är skicklig styr kulan fart in i maskinen och kan på så sätt vinna fler kulor. Dessa stålkulor bytes sedan in mot varor!! Pachinko hallarna finns i varje ort i Japan och är utformade i grälla färger och egendomliga dekorationer!! Det är ett öronbedövande oljud i hallarna. De är öppna nästan dygnet runt och ägs vanligen av koreaner. Mina japanska vänner säger att det är den koreanska maffian som styr dem.
Pachinko hall någonstans i Japan.
Den enda tid som den arbetande japanen kan ägna åt familjen är på söndagarna. Helst vill man då ut i naturen?? --men dit är det långt!! --om bor i storstaden. Då får man ta sig till någon av stadens parker. Det finns sådana, kanske i anslutning till tempel, men även fristående. De är inte så naturliga, utan de flesta växterna är mycket beskurna och tuktade. Raka gångar och fina gräsmattor!! Hit tar man familjen och kanske lite mat.
Parkliv i Tokyo.
Men man blir aldrig klok på Japan och japanerna. De har utvecklat något unikt på sin ö?? Vi är kanske lika, vi här på vår halvö. Man har ju haft gäster?? --som inte riktigt blev kloka på oss heller!!
#174. En morgon i öknen!! –eller plocka grapefrukt till frukost!!
Det är mitt i öknen!! –i somras var det sextio grader i skuggan!! –dä ä vill ingen som bor där?? Jo, många bor där och fler flyttar dit!! –de har världen tuffaste fängelse?? –bredvid Sun City, --pensionärernas paradis!! Men är det alltid så?? Nääää!!
När jag gick upp tidigt på morgonen hörde jag hur det smattrade på taket!! –jag tittade ut och det spöregnade!! –mitt i öknen?? Jo - det förkommer!! Min vana trogen?? --tog jag på morgonrocken och gick ut i det blöta gräset!! –fram till grapefruktträdet!! --med den vita stammen!! –ett sätt att skydda mot värmen. Det dignade av mogna frukter!!
Grapefruktträd i Phoenix, mitt i öknen. Friskt regn i februari.
Jag plockade som vanligt två grapefrukter!! --och gick över till baksidan!! Oj, här va dä blött!! Jag tog ned två apelsiner och klafsade in över altanen. Fick lämna tofflorna utanför dörren. Va det doftade friskt i regnet!! –drog in den friska luften och njöt. Den var ofta torr och dammig annars. Men ingen kolibri syntes till ännu!! –får nog fylla på sockerlagen i fågelbordet efter frukost!! Efter regnet kommer de nog tillbaka troget??
Kolibri på väg till sockerlag.
In å pressa juice från de färska frukterna!! –ett nöje som gav en underbar start på varje morgon!! Det finns inget som smakar så bra som färsk grapefrukt!! –ingen beskhet!! Kaffe, juice och flingor med mjölk!! --det var starten varje dag!! Sen i duschen!! –just lagad efter stop i avloppet.
Den gamla damens Oldsmobile!! –nittiotalare!! –V8!!
Ut till bilen!! –lånad av den gamla damen, snart 100 år!! --som ägde huset. Dä regnade fortfarande!! --det var väl sådär tio dagar på året det var så!! Snabbt in i bilen!! –fyrdörrars. Växelspak bakom ratten!1 –härligt amerikanskt!! Opraktiskt!! –men inte så dumt!! Den gamla damen hade kört bilen tills för några år sedan!! Sen hade jag bar en halvtimmas körning rakt genom stan!! –med den gamla riviga!! –V8-motorn mullrande!!
Efter en dag med alla knappar och rattar på elektronmikroskopet!! –skulle det bli kul att åka ut till Phoenix raceway!! --å kolla på dragracing!! Svårt att fånga bilarna i bildrutan!! –de hann undan för det mesta!! –å man blev lomhörd!!
Drag race på Phoenix raceway. Nästan inte croppad!
Här bränns det ena och det andra?? –så växthuseffekten späs på ordentligt. Ingen amerikan bryr sig?? –det är bara ”the American way” som gäller.
Det var bara att hoppas att kvällen skulle bli fin?? –så som förgående kväll!! Ökendammet ger en speciell röd färg!! Å du det blir en speciell doft?? –när det svalnar av och öknens behagliga temperatur når njutningsnivån!!
Kväll i öknen, med en odefinierbar doft.
PS. Det kan vara värt att läsa artiklarna i Aftonbladet där reporter och fotograf reser genom Amerika. Just nu är de i Arizona. Mer sådana artiklar från olika länder!! DS.
#139. Friidrott en trevlig sport!! –men svårt att fotografera?? Här några tips!!
Sportfoto på elit- och ungdomsnivå är roligt att se!! Individuella prestationer gör det spännande för åskådarna!! Många föräldrar följer sina ungdomar på tävlingar och fotograferar naturligtvis en hel del. Man finner snart att det är en svår sport att plåta!!
På ungdomsnivå är det ju ganska enkelt att komma nära händelserna, men på större tävlingar måste man vara på håll och får då lita på teleobjektiv. Moderna digitala kameror har idag autofokus som kan följa rörliga objekt och det är bäst att utnyttja detta!! --plus serietagningar.
På den tiden då jag följde friidrott på allvar var det inte digitala bilder som gällde, utan man fick nöja sig med serietagning. Här är en ung spjutkastare, som tar i ordentligt! Precis innan utkastet är farten och anspänningen som högst. Notera att armen är hårt utsatt!
Lund 1982. Ungdomsspel i friidrott. Nikon F3, Nikkor 200/4.
Det är ju trevligt om man kan hitta en vinkel som förstärker prestationen!! Här tror jag att det framgår att Patrik Sjöberg hoppar mycket högt vid MAI spelen i Malmö 1982. Ibland kan man hitta en skylt, som antyder vad som händer!!
Malmö 1982. Patrik Sjöberg ligger bra till! Olympus OM2, Zuiko 35/2
Har man tur så kan man få vara med när riktigt fint besök kommer till Skåne. MAI spelen 1983 hade besök av legendariske Carl Lewis, som sprang ett 200m lopp. Jag valde att sätta mig så att jag fick en kurvbild. Den svåra delen av ett sådant lopp.
Malmö 1983. Carl Lewis löper 200m. Nikon F3, Nikkor 200/4.
Lägg märke till fotens placering i kurvan, den är redo att vrida kroppen så att den följer kurvlinjen!! Carl hade sin syster Carol Lewis med sig vid tävlingarna, hon var en mycket eminent längdhoppare, med bl a silver på OS. Hon hoppade bra i Malmö och på den tiden hade man mycket mjuk sand i gropen, som framgår här!!
Malmö 1982. Carol Lewis flyttar sand. Nikon F3, 200/4.
Passa på att följ med era ungdomar på träningen. Då det är mycket bättre möjligheter att få bra kamerapositioner med vidvinkelobjektiv. Längdhopp är en tacksam gren, som gör att man kan ligga lågt och visa hur högt de hoppar, inte bara långt!! Försök att få med plankan!! –det ger perspektiv på hur långt det är.
Lund 1982. Olympus OM2, Zuiko 35/2.
#122. Den förbjudna segergesten!! –eller cyklistens segerglädje!! –i gamla tider??
Glädje!! –segerglädje!! –hur skall man visa det?? Att spontant sträcka armarna i vädret!! --är väl det vanligaste sättet att visa sin lycka?? Men i Sverige kan det vara mer komplicerat än så!! –det är förbjudet att cykla utan att ha minst en hand på styret!! Vad skall då den segerglada cyklisten göra?? –jo sträcka upp bara en hand i vädret??
På den gamla goda tiden?? --då man gjorde som påbjöds!! Det vill säga någon gång mitten på förra århundradet!! Kunde det faktiskt hända att en cyklist, som vann ett lopp blev diskad!! Så för det mesta tog man det säkra före det osäkra och sträckte upp bara en hand!!
Spurten i juniorklassen, C-klassen, i Vallonloppet 1961. Hasselblad 1000F, 80/2,8.
Segrare Jan-Olof Karlsson och tvåan Leif Söderberg sträcker båda upp en hand i glädjen över dubbelseger. De var träningskompisar och goda vänner, så än i dag. Idrott är karaktärsdanande!! –båda grabbarna blev framgångsrika affärsmän!!
Det var inte tal om att skicka upp båda händerna!! --många gånger kom inte kardan upp i vädret alls?? --som här där Owe Adamson slår Paul Munther i en spurt från Kumlaloppet 1960. Owe var en av Sveriges mest framgångsrika cyklister och fyrfaldig svensk mästare. Han var en fruktad spurtare och kanske t o m var lite ”blassé” över att slå Paul?? Jag tror dock inte det var så!! --ty Paul var också en eminent spurtare och under en period ett år på sextiotalet vann han allt. Knäckte Fåglum flera gånger!! Owe Adamson har en son och sonson, som blev mycket framgångsrika tävlingscyklister. Sonen Anders hör vi ju på TV, som mycket sakkunnig kommentator på Eurosport.
Kumlaloppet 1960. Owe Adamson slår Paul Munther i en spurt. Hasselblad 1000F, 80/2,8
Det var en liten trivial historia från landet i norr?? Kolla vad som händer på VM i Köpenhamn i september, där åker säkert händerna i luften!!
#113. Alla goda ting är tre?? –ibland så sammanfaller de!!
Vi vet alla att sagan säger att all goda ting är tre?? –och ibland så kan man säga att de sammanfaller!! Som i det här fallet?? –då man korkar upp en flaska?? --öppnar en burk?? – å glanar på en annan burk?? Det kräver nog en förklaring!!
Av alla viner som produceras på denna gjord så är jag barnsligt förtjust i söta viner, speciellt då Sauternes viner. Nu säger många att söta viner passar bäst till efterärter och det kan man ju hålla med om då ju jordgubbar med grädde å ett glas kall Sauternes sitter som en smäck, så gärna på sommaren!! Nu kan man dock lära sig vid resor i Frankrike att detta är inte det enda rådande användningen av detta gula söta vin!! Nej vid en resa i Södra Frankriket när Biarritz fick jag lära mig tycka om gåslever, då till min överraskning med Sauternes. Efter detta är man ju hooked!!
Men vad är då det tredje goda tinget?? –jo det är naturligtvis det som pågår nu Tour de France. Bergsetapperna rullar just nu och det är bara att koppla in TV2 i Danmark!! Det är tider av djup njutning och glädje!! –men det hade varit större om man hade varit norrman i år!!
Så här har vi de tre goda tingen!!
Gåslever, Sauternes och Tour de France, 2011
Nu måste vi ju gräva i de gamla tiderna!! --när man såg cykel ”in live”!! Jag hade aldrig någon chans att se den store mästaren, Eddy Merckx!! --men jag såg den femfaldige vinnaren av Touren!! -- Jacques Anquetil, när han körde en bantävling i Köpenhamn 1967. Närmare bestämt på Ordrupsbanan.
Här är den bilden
Jacques Anquetil, 1967. Leica M2, Summilux 50/1,4