#139. Friidrott en trevlig sport!! –men svårt att fotografera?? Här några tips!!
Sportfoto på elit- och ungdomsnivå är roligt att se!! Individuella prestationer gör det spännande för åskådarna!! Många föräldrar följer sina ungdomar på tävlingar och fotograferar naturligtvis en hel del. Man finner snart att det är en svår sport att plåta!!
På ungdomsnivå är det ju ganska enkelt att komma nära händelserna, men på större tävlingar måste man vara på håll och får då lita på teleobjektiv. Moderna digitala kameror har idag autofokus som kan följa rörliga objekt och det är bäst att utnyttja detta!! --plus serietagningar.
På den tiden då jag följde friidrott på allvar var det inte digitala bilder som gällde, utan man fick nöja sig med serietagning. Här är en ung spjutkastare, som tar i ordentligt! Precis innan utkastet är farten och anspänningen som högst. Notera att armen är hårt utsatt!
Lund 1982. Ungdomsspel i friidrott. Nikon F3, Nikkor 200/4.
Det är ju trevligt om man kan hitta en vinkel som förstärker prestationen!! Här tror jag att det framgår att Patrik Sjöberg hoppar mycket högt vid MAI spelen i Malmö 1982. Ibland kan man hitta en skylt, som antyder vad som händer!!
Malmö 1982. Patrik Sjöberg ligger bra till! Olympus OM2, Zuiko 35/2
Har man tur så kan man få vara med när riktigt fint besök kommer till Skåne. MAI spelen 1983 hade besök av legendariske Carl Lewis, som sprang ett 200m lopp. Jag valde att sätta mig så att jag fick en kurvbild. Den svåra delen av ett sådant lopp.
Malmö 1983. Carl Lewis löper 200m. Nikon F3, Nikkor 200/4.
Lägg märke till fotens placering i kurvan, den är redo att vrida kroppen så att den följer kurvlinjen!! Carl hade sin syster Carol Lewis med sig vid tävlingarna, hon var en mycket eminent längdhoppare, med bl a silver på OS. Hon hoppade bra i Malmö och på den tiden hade man mycket mjuk sand i gropen, som framgår här!!
Malmö 1982. Carol Lewis flyttar sand. Nikon F3, 200/4.
Passa på att följ med era ungdomar på träningen. Då det är mycket bättre möjligheter att få bra kamerapositioner med vidvinkelobjektiv. Längdhopp är en tacksam gren, som gör att man kan ligga lågt och visa hur högt de hoppar, inte bara långt!! Försök att få med plankan!! –det ger perspektiv på hur långt det är.
Lund 1982. Olympus OM2, Zuiko 35/2.
Jag vet inte om det här är ett svar?? Hoppas det.
Jag skulle nog själv gjort bilderna så här om de skulle tryckas, fast kanske något ljusare.
Hade jag höjt kontrasten så hade jag nog fått det du ville ha i ton och det är nog en smaksak.
Tack för dina kommentarer
Mvh Bob
Tycker bildernas gråskalor är helt OK.
Mvh Bob
Klassiska bilder Bob.
Tommy
Det blir man glad av.
Mvh Bob
/b