UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4802. Kliv ombord på ESS?? –å bli neutral

ESS är världens största källa för neutronstrålning?? Den är finansierad av 13 europeiska länder till en kostnad av mer än 20 miljarder kronor och med en förväntad årlig kostnad av över en miljard!!

Det är den största enskilda vetenskaplig satsningen i vårt land någonsin. Lilla landet utom sig lägger in ungefär 35% av byggnadskostnaderna. Byggnaderna är i stort sett färdiga, men 15 veteskapliga stationer är nu under konstruktion och kanske är färdigt om 4 år.

Så kliv in i rymdskeppet och i stället för att åka ut i den vanliga rymden blir du omvandlad till en neutron och åker in bland atomer och elektroner och studsar på atomkärnor?? När du kommer ut igen kan du berätta om hur de sitter i den lilla rymden??

ESS för studier i den lilla rymden i Lund anno 2024-08-19

Postat 2024-08-28 23:51 | Läst 371 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4801. Under en fikapaus vid en gata

Passerade ett fragmenterat utsnitt av tiden i en liten akademisk bondby i syd. Några av ögonblicken lyste upp på ytan av fotografisk sensor?? En liten kommentar till livet fastnar??

Några kommer att se fragmentet?? –och tycka något?? Det är viktigt att de får tycka vad de vill??—utan någon pekpinne från ovan??

Hen som fikar kanske tycker att det viktigt att få göra bilder?? –kanske det är en viktig del av hens liv?? –hen lever i ett lite fragment av tiden just då??

Fragment ur en tid med fika i Lund anno 2024-08-24

Postat 2024-08-28 00:12 | Läst 369 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4800. Varför är vissa stora däggdjur rädda för oss??

Varför är en del däggdjur så rädda för oss människor?? –trots at de lätt kan skada oss eller även eller döda oss?? Kan det vara så att de är medvetna om att vi kan skada eller döda dem??

Kan stora däggdjur lagra en minnesbank som säger att vi är farliga?? –därför att en  eller flera av oss skadat en grupp av djur??

I Alaska finns en möjlighet till en intressant iakttagelse?? I denna stora delstat är det tillåtet att jaga björn året runt?? –utom i Nationalparker och naturvårdsområden??  Vad leder det till?? –jo, det är mycket svårt att se björnar i det vilda. De gömmer sig effektivt?? Men i områden där jakt är förbjuden är det inte ovanligt att man ser både brunbjörn och svartbjörn. Har de lärt sig att här i Nationalparken är vi ofarliga??

I polartrakterna bedrev människan en rovdrift på isbjörn till mitten av förra århundradet. Isbjörnen blev så svår att skjuta och de flesta sköts med obemannade fällor med mat. Idag är isbjörnarna mycket orädda i Svalbard och de är mycket nyfikna. De vet att vi inte är farliga.

Vid Skurups flygplats finns en stor grön äng vid sidan av vägen från Lund. Här ser man ofta hjortdjur (Dovhjort?) som betar. Bob har sett detta sedan början av sjuttiotalet?? Kör man förbi med bil så reagerar de inte alls, men om du stannar bilen så springer de in i skogen. Samma händer mer tydligt om du går ur bilen.

I söndags upplevde jag samma sak igen. När jag stannade bilen med rutan öppen så sprang de snabbt in i skogen.

En flock dovhjortar tar skydd i skogen i närheten Skurup när en bil stannar

Postat 2024-08-26 23:37 | Läst 407 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4799. Nu skrapar SJ ner skylten?? –var det något annat att vänta??

Med en allt vanligare försening av plus-minus en timma?? –men vänta minus en timma blir ju lika med snabbtåg?? Men plus en timma är vanligt?? –nu senast var vår Corre femtio minuter försenad!!

Redan på den tiden denna bloggs skrivare ofta reste till Stockholm flera gånger i veckan var det vanligt att krängningshämmarna i 1:a klass helt ur funktion?? –så när vagnarna lutade i kurvorna blev korrektionsvinkeln instabil?? –och resan blev ett lidande. Tåg 2000 hade en god teknisk finness, som inte kunde underhållas korrekt av personalen??

Så nu tar SJ ned skylten här i den akademiska bondbyn?? --för här är det inte så brottom i alla fall??

Nu visade det sig att när vår corre skulle beställa hemresan så fanns det bara ett tågtid kvar?? –men då måste man byta tåg någonstans i Småland?? Med många timmars väntan på nästa tåg??

Inte undra på att de tog flyget istället??

SJ i Lund tar ner skyltar (skrapar) i stationen anno 2024-08-22

Det kan redan ses att verksamheten städas undan??

Det verkar som det mesta från misslyckandet städas undan i Lunds centralstation

Denna blogg har ännu inte hunnit bli fullständigt faktagranskad. Huvudsakligen på grund av att antalet källor är mycket stor??

Postat 2024-08-25 23:40 | Läst 474 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4798. Å

Det är bara molekyler?? Men inget liv utan dessa molekyler?? Ett rikligt liv det ger om det är rent och rikligt. Mycket av gröna blad växer snabbt fram ur åns vatten och genererar många nya molekyler??

Vars uppgift är att generera mer av nytt liv?? Del av en ständig cykel.

Kävlingeån anno 2024-08-19

Postat 2024-08-24 23:18 | Läst 422 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 643 Nästa