SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4822. Hur nära skall man stå å plåta??

Det finns gatufotografer, som ni säkert vet gör bilder mycket nära en medmänniskas ansikte. Många anser ju att detta är mycket integritetskränkande.

Men det är ju bara en teknisk skillnad mot foto med tele?? --det är väl lika kränkande att plåta på avstånd?? Det är väl innehållet i bilden som är det avgörande??

Det är väl inte kränkande att visa verklighet i en bild?? Såvida inte situationen är missvisande och ljuger för den betraktande.

Därför finns det lagliga och moraliska begränsningar?? –och inser man att det är så ska man naturligtvis undvika att gör någon bild?? Tänk noga igen vad ser i din bild när du kommer hem.

Hade du gjort den här bilden?? Lund anno 2024-09-17

Inlagt 2024-09-17 23:42 | Läst 522 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det finns en högst väsentlig skillnad mellan att gå nära med ett vidvinkel, och att plåta en liten bit ifrån med ett kort tele.
Med det närakommande vidvinklet förvränger man personens ansikte så att de mest näraliggande delarna, exempelvis näsan, förstoras onaturligt. Normal perspektivisk verkan. Den saken är högst kränkande för personen i fråga, som får sitt ansikte förfulat med en jättelik potatisnäsa! Jag har i alla tider föst undan den fotograferande armen när folk har försökt komma för nära. Plumpa fotografer har då tyckt att det är jag som är oartig (!) - när det är tvärt om.

En annan effekt är att när fotografen är väldigt nära, kan offret kan få tag i kameran och slänga den i backen. Många gånger mycket välmotiverat!

Jag ansluter mig alltså helt till dina sista rader.
Svar från Bob Bovin 2024-09-19 22:52
Hej,
Starka vidvinkel kan ge förvrängning av perspektivet och ibland får man intrycket att det är medvetet hos fotografens stil.
Ha det gott
Bob
Det är en myt, som Peter ofta sprider, att näsor blir stora på ett märkbart sätt när man fotograferar med vidvinkel, typ 28-35 mm, på nära håll, mellan 1-1,5 meter. Otaliga är de bilder som jag tagit på det sättet och stödjer mig på för mitt uttalande. Med ett 28 mm-objektiv kan man däremot se hur saker och ting blir något utdragna om de närmar sig hörnen. Här får man ibland tänka sig för.

Att Peter Hennig tycker att det är okej fysiskt beröra en fotograf som kommer nära på ett inbillat "potatisnäse-avstånd" är för mig förkastligt och riktigt oartigt. Att dessutom motivera förstörelse av egendom på grund av att man blir fotograferad är vedervärdigt och säger en hel del om hans avsaknad av respekt för lagstadgade rättigheter. Samtidigt förvånar det mig inte utifrån den erfarenhet jag har av Peter.

Avslutningsvis, ta de bilder du vill och har rätt till. Välj sedan om du tycker att det är lämpligt att publicera dem utifrån din egen moral. Så enkelt är det.
syntax 2024-09-18 09:38
Du snackar skit Fredrik! Läs perspektivlära. Lär dig fotografi.
Jag är inte din lärare.
Frekeman 2024-09-18 09:53
Det sistnämnda är jag mycket glad för annars skulle man ju ha stått och stampat med noll utveckling.
Svar från Bob Bovin 2024-09-19 22:56
Hej,
Min strävan är att fånga situationer som innehåller någon form av humor med en knorr. Det är sällan det lyckas och när det dyker upp hinner man inte med att finlira utan man är glad om man kan gör en bild.
Ha en fin weekend
Bob
Bilden är i högsta grad publiceringsbar – och bra dessutom. Inga potatisnäsor, men kanske ett par skurknän. Fina blickar mellan killen med ryggsäcken och mannen i dörröppningen. Som sagt, en bra bild med hög närvaro. Bra Bob.
/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2024-09-19 22:58
Hej,
Tackar. Uppskattning gläder mig. Trevligt att du läser bilden så.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Jag har även tidigare läst och deltagit i diskussioner om de så kallade "reglerna" för gatufotografering. När man hänvisar till de gamla "mästare fotografer" måste man enligt min mening komma ihåg att det var en annan tid och att internet inte fanns.
För mig är det människor i gatumiljön som är viktigast. Sällan ensamstående personer, såvida jag inte har frågat eller de accepterar det efteråt - genom en nick eller tummen upp.
Därför som svar på din fråga: Hade du gjort den här bilden?? – Ja och ja igen.
Med många vänliga hälsningar från Erik - situationsfotograf i gatumiljöerna.
Svar från Bob Bovin 2024-09-19 23:01
Hej Erik,
Tack för din kommentar. Jag tror också du kunde tagit en liknande bild i den cykelintresserde stad.
Nu får vi rikta in oss på att se TV med cykel-VM.
Ha det gott
Bob
Intressant inlägg som skulle kunna vara startpunkt för bloggar och trådar om det tekniska, om hur det egentligen ligger till med perspektivläran men också om fotografi som en bedrift, om form och komposition och inte minst om moral och etik i fotografi. Det här kan bli nåt. ( Om jag gjort den en sån här bild? Inte alls otroligt, men tveksamt om jag skulle publicerat den. Inte av etiska skäl men vad skänker bilden egentligen? Annat än som ett exempel på gatufotografi.)
Ha det gott i staden där jag är född.
/Gunnar S
syntax 2024-09-18 17:54
Gunnar – jag avråder från att vara i samma tråd som Fredrik! Jag förstår inte att jag var så dum att jag kommenterade denna gång. Kanske hetsigt sinne helt enkelt.

Inget är väl så tråkigt som att läsa om andras gräl i alla dess turer.
Jag skall bara konstatera att efter att inte kunnat pressa sig till att få rätt i en teknisk diskussion för några år sedan, gick Fredrik efter några vändor till personangrepp av sådant slag att det är fullständigt oacceptabelt – tölpaktigt.
Jag beslöt då att inte vidare diskutera frågan, och att stänga av honom från min blogg. Andra gjorde liknande. En medlem här på FS tog bort en hel bloggpost för att bli av med Fredriks litanior. En annan uppmanade Fredrik rakt av att skämmas. En ytterligare som var mera skämtsamt lagd, utnämnde honom till ”Hesa Fredrik”...
mombasa 2024-09-18 18:10
Njä, Fredrik får nog fortsätta att hänga i mitt flöde. Jag tycker nog att det ska finnas plats för flera åsikter i FS. Ibland blir uttrycken lite väl pragmatiska, men det finns och bör finnas fler tankar runt bild och fotografi. Och, den avvikande, hur obekväm den än är ska nog få utrymme ändå. Men i den här frågan ligger vi farligt nära mobbing. Och vi kan ske inte ska ta allt på så blodigt allvar :-)
/Gunnar S-rabulist
Frekeman 2024-09-18 19:15
@Peter: för mig är det väldigt lätt att förstå hur dum du kunde vara! Du bör nog ta det lite lugnt med ditt hetsiga sinne – du är ju rätt gammal. Kan inte vara bra för hälsan.

Vidare är du inte kapabel till att konstatera någonting om den tekniska diskussionen – förmodligen för att du älskar dig själv och dina åsikter alldeles för mycket. Om det var det jag minns – det enda tekniska jag tror jag diskuterat med dig – så blev du motbevisad av andra (proffsfotografer t o m!) utöver mig men det föll så klart inte i god jord och du började mer eller mindre käfta med dem också.

Medlemmen – Bengt Björkbom – som tog bort bloggen gjorde det efter dina påtryckningar. Och vad gäller honom – vad passar bättre än "kejsarens nya kläder" som beskrivning? Det enda han ältar, som en upphakad grammofonskiva, är hur förträfflig filmfotografi är jämfört med digital och digitalt foto är "snabbmat" etc. De enda vettiga bilderna han visar upp är från förr (det gäller väl dig också?). Jag trodde en gång att han hade ett genuint intresse för bild men ack så fel jag hade – det är mest teknik och gammal kamerautrustning som gäller!

"Hesa Fredrik" – om det roar nån så bjuder jag på det. Och jag skäms aldrig på befallning.

@Gunnar: tack för att du försvarar min rätt att uttrycka mig. Intressant också att du noterar mobbningsmentaliteten som Peter verkar ha. Inget jag märkte själv men det stämmer nog och förvånar mig inte egentligen. De kan stånga sig själv blodiga om de tror att de kan mobba mig!
syntax 2024-09-18 19:47
Somliga hänger genast sig själva, bara man ger lite slack på linan... :-D
mombasa 2024-09-18 19:47
Hej Fredrik. Naturligtvis har både du och Peter rätt att uttrycka er, och stämmer inte era tankar och åsikter behöver det inte övergå till "mobbing", det är trots allt frågor som rör ett förhållande till hobby eller amatörarbete. Sen gäller det att hitta ett förhållningssätt till kommunikation i bloggtrådar som fungerar. Ingen behöver gå i spinn för att någon tycker annorlunda. Sen finns det saker som ligger lite utanför tyckandet och där hamnar frågor som perspektiv, utsnitt, brännvidd med mera. Och i viss mån tankar runt komposition ( en diskussion som pågått sen renässansen) och tankar runt form.
Ingen, oavsett sida behöver gå i clinch om detta. Låt oss hålla tanken öppen. Det behövs i dessa dagar. På många plan.
/Gunnar S rabulist.
Erik Madsen 2024-09-18 20:11
Hej Gunnar och Peter H.
Nu handlade inte Bobs inlägg om perspektiv och förvrängda ansikten alls.
Syftet med inlägget är nu "dränkt" i ett helt annat ämne och i en ton där en dialog uppstår, vilket påminner mig om vad som pågår på vissa FB-sidor.
Så jag tycker att man ska skriva ett eget inlägg och ta diskussionerna där – förlåt Bob för mitt intrång.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Frekeman 2024-09-18 20:12
@Peter: att hänga sig låter rätt slutgiltigt. Men, du lär nog får stå ut med mig ändå framöver. Inget av det jag skrev får några som helst konsekvenser som jag skulle bry mig det minsta om.

@Gunnar: jag har inget problem med att folk tycker annorlunda. Men när man som Peter uttrycker sig så provocerande och samtidigt så okunnigt är jag benägen att påpeka det. Och vad beträffar Peter så är han en person som jag har föga respekt för och som jag tycker ofta har visat sig vara oförskämd, dum, obegåvad och ett slags översittare. Jag tar mig därför friheten att behandla honom därefter men på ett korrekt sätt. Och Gunnar, oroa dig inte för några konsekvenser för det fotografiska samtalet – till det har Peter inget vettigt att bidra med.
Frekeman 2024-09-18 20:16
Erik, notera att det – i vanlig ordning – var Peter som började. Jag citerar: "högst kränkande för personen i fråga, som får sitt ansikte förfulat med en jättelik potatisnäsa" och "kan offret kan få tag i kameran och slänga den i backen. Många gånger mycket välmotiverat". Sådana felaktiga, omoraliska och vedervärdiga åsikter bör inte få stå oemotsagda.
syntax 2024-09-18 20:30
Erik.
Jag har kommenterat Bobs text. Fredrik var överhuvudtaget inte inblandad när jag gjorde den kommentaren, eller i den kommentaren. Sedan har Fredrik dragit igång något helt annat. Rätt grova förolämpningar både mot mig och mot Bengt Björkbom.
Varför skulle jag kommentera Bobs text i ett eget inlägg?
Jag förstår att du vill gjuta olja på vågorna - men rätt skall vara rätt.
Erik Madsen 2024-09-18 20:36
Hej igen Peter H.
Jag tänkte att du och Frederik kunde skriva en ny blogg där ni kunde diskutera perspektiv i allmänhet :-)
Bob frågar: Hade du gjort den här bilden??
Det var det jag svarade och inte om perspektiv :-):-) he he.
Men nu slutar jag här i detta inlägg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
syntax 2024-09-18 20:42
Nå - Bobs text innehöll ju en del annat - som jag alltså kommenterade. Och jag vill ytterligare betona att Fredrik inte var det minsta inblandad i den kommentaren. Inte nämnd ens antydningsvis. Vad han sedan tog sig till får han faktiskt stå för.
Vi slutar nog båda nu Erik... :-)
Frekeman 2024-09-18 20:54
Peter, du valde – i stort sett i onödan – att kommentera Gunnars inlägg med ett rätt bitande inlägg om mig. Hur kunde du nånsin inbilla dig att jag inte skulle kommentera det? Du är och förblir en bråkstake och som en sådan kommer jag att behandla dig.
mombasa 2024-09-18 22:13
Om jag diskuterat de här frågorna på ett professionellt, yrkesmässigt plan hade vi nog landat i ett konsensus och nånslags överslätande avslut. Som sannolikt lett till en diskussion som gagnat alla inblandade. Men när frågan och diskussionsytan ligger på en hobbynivå blir allt så allvarligt. aningen för mycket. Gör inte så. Låt tankarna, åsikter med mera tryfferas av en gemensam glädje i fotografi. Det blir bättre så.
/Gunnar S-rabulist
syntax 2024-09-18 22:28
Jag hade inte tänkt säga något mer i denna sak. Verkar meningslöst.
Jag tror att du är (vällovligt) optimistisk Gunnar. Du ser ju själv här hur Fredrik i helt oträngt läge ger sig på Bengt Björkbom med diverse smädelser. Hur skall man kunna snacka konstruktivt med sådant folk?
Frekeman 2024-09-18 23:23
@Gunnar: det är eftersom detta inte är yrkesmässigt att man skriva precis vad man tycker utan att oroa sig för annat än att man blir ovän med folk. Och att bli ovän med Peter vad beträffar fotografi är ett sundhetstecken. Han är faktiskt en av de värsta personerna som jag har haft missnöjet att stifta bekantskap med under min levnad.

Om du tycker att jag är orättvis mot Peter så kan ju du fråga dig var du och jag kan umgås på denna sajt på ett i mitt tycke mycket civiliserat sätt trots att vi tycker olika ibland om foto men också framför allt politiskt. Du är betydligt mer resonerande i ditt tyckande kring fotografi medan Peter gärna uttrycker sig definitivt och provocerande om saker han saknar kunskap och erfarenhet om. Bengt Björkbom skriver vecka in och vecka ut små underfundiga blogginlägg men där han faktiskt uttalar sig väldigt negativt om de som väljer digitalt framför film utan att själv visa upp nåt som stödjer filmanvändarens förträfflighet. Bägge är alltså provokatörer på olika sätt. Jag kommer förmodligen aldrig mer skriva nån kommentar på någon av deras bloggar – Peter älskar censur och tar bort mina inlägg och Bengt tar förmodligen bort hela blogginlägget som han än gång gjorde. Men, vill de ge sig in i en diskussion annorstädes så kommer jag givetvis att delta.
Svar från Bob Bovin 2024-09-19 23:05
Hej Gunnar,
Tack för din kommentar. Jag såg den här bilden som illustration till det ungdomliga livet i en studentstad. Fart och fläkt i ungdomlig stil.
Ha en god weekend
Bob
För mig är poängen med gatufoto att komma nära de situationer man vill fånga på bild. Jag använder 35, 28 och 21 mm. Oftast f:8 och fokus satt i intervallet 0,7–3 meter. Så jag är nära när jag fotar människor på gatan. Om någon verkar reagera negativt så pratar jag med dem. Har alltid med mig visitkort med kontaktuppgifter och ber dem mejla mig om de villatt jag ska skick bilden jag tog till dem. Har aldrig haft några problem.