UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#247. Varför f/0,95?? –eller Kina på väg!! –vart??

Fler och fler f/0.95 objektiv dyker upp!! –varför undrar man?? Är det macho att vara extrem?? –eller har de verklig användning?? Är det high tech?? –ja, och sannolikt vill Kina visa framfötterna??

Det finns nu ett flertal objektiv på marknaden med den höga ljusstyrkan 0.95 eller 1.0. Först ut var Canon på sextiotalet med ett f/0.95 objektiv för Canon 7. På 70-talet hakade Leica M på med ett Noctilux f/1.0

Canon 50 mm f/0.95 och Leitz Noctilux 50 mm f/1.0

Canon hade ett autofokus objektiv EF 50mm f/1.0 för ett tag, innan digitala tiden kom. Det lades ner men finns på ebay för stora pengar. När den digitala tiden kom tycker man att behovet av 1-objektiv skulle spela mindre roll, med de ljusstarka sensorerna. Men inte, nu presenterar Leica M ett f/0.95 asphäriskt objektiv, som blir en storsäljare. Koreanska Nokton släpper ett f/0.95 för m4/3 kameror med 25mm brännvidd och i dagarna släpper kinesfirman  SLR Magic objektivet HyperPrime CINE 50mm T0.95. En glugg som väger 1 kilo och har en glasmassa i många av elementen med grundämnet Tantal. I flera av de tidiga objektiven fanns den radioaktiva isotopen Thorium, som höjde brytningsindex hos glaset. Nu har man infört Tantal i stället. Det är inte radioaktivt. Det kan också användas i ytbehandlingen av objektiven.

Varför vill man då ha ett objektiv med f/1?? –jo det ger ett mycket litet skärpedjup och det kan vara bra vid filmarbeten och foto då man vill frilägga något litet!! Hur litet är då skärpedjupet?? Det finns ”siter” på nätet där du kan räkna ut skärpedjup (DOF) ta och kolla här eller här så kan du se vad gäller. Man har på avståndet 1 m bara 10 mm DOF för bländare 1.

Canon f/0.95

Om man i stället väljer ett objektiv med bländare 1.4 så blir motsvarande värde 20 mm. Det kanske spelar roll i vissa tillämpningar men jag tycker det är tveksamt om man kan ha ett mycket mindre f/1.4 objektiv. Så kanske är f/0.95 objektivet en statussymbol??

Nu tror jag att det senaste objektivet från SLR Magic är ett skrytbygge från Kina. En demonstration i den allmänna ekonomiska och tekniska boomen i detta landet. De kommer inte bara att dominera den billiga produktmarknaden i framtiden utan också den högteknologiska!! Det satsar idag på utbildning och de mänskliga resurserna är enorma. Betänk att till varje universitetsplats, i alla nivåer, finns tusentals sökande. Det blir kvalitet genom gallring det!! En toppforskare i Kina, hon eller han är topp, i jämförelse med vad vi kan visa upp i väst, och de är många!!

Vad har Sverige att komma med?? Poppsångare och fotbollsspelare!!

Blivande professorer? Peking 1986.

Postat 2012-01-02 06:55 | Läst 6544 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#245. Dags att byta från ISO till DIN?? –eller nått annat??

Ljuskänsligheten, uttryckt i ISO, hos digitala sensorer börjar bli löjligt stora tal!! –eller vad sägs om ISO 204800?? –som anges för EOS 1D X!! Skalan är gjord för gammaldax film!! –stenålder??

Ljuskänsligheten för film uttrycktes i den gamla goda analoga tiden i mätetalen DIN eller ASA. DIN-skalan (DIN = Deutsche Industrie-Normen) publicerades först för svartvit film 1934 och är baserad på densitometermätningar av film exponerad med standardiserad ljusmängd och framkallningsmetod. Den har en 10-baserad logaritmisk skala så att en dubbling av ljuskänsligheten (= ett bländarsteg) motsvarar 3 steg.  ASA skalan utarbetades av Kodak CO för svartvit film 1943 och den är en aritmetisk skala baserad på exponering och bedömning av negativets bildegenskaper för ett standardiserat förfarande. En film med 100 ASA var dubbelt så snabb som en film med ljuskänsligheten 200 ASA. ASA-skalan omdefinierades 1960 så att filmer med 200 ASA ändrades till 400 ASA i stället, dvs man dubblade värdet i skalan.

Sammanställer man de båda skalorna så gällde efter 1960 att 400 ASA vara lika med 27° DIN. Före 1960 kan man på exponeringsmätare hitta markeringar för båda skalorna och det är inte säkert att 27° DIN motsvaras av 200 ASA!!

Här är det i stället 160 ASA!!

ISO systemet sammanförde de båda systemen 1974 så att man angav både det aritmetiska ASA som logaritmiska DIN i formen av ISO 400/27°. Detta framgår av den här filmasken från 80-talet!!

Det blev allt vanligare att man inte satte ut det logaritmiska värdet så att det blev ISO 400 kvar. Skalan var definierad upp till 3200 ASA. Det fanns en negativ färgfilm SR-G 3200 från Konica med den här känsligheten. Jag har själv använt den. Det fanns också en svartvit film Kodak T-MAX P3200.

Så kom den digitala tiden och tillverkarna av sensorer fortsatte att använda ISO skalan och nu rakade den snabbt i höjden ovanför den definierade ISO-skalan för film. Rekordet är snart ISO 204800 i EOS 1D X och det lär inte vara taket. Men om man nu använder så här stora mätetal så anger siffran 204800 att man kan bestämma ljuskänsligheten på 1/200000 när!! Vilket är nonsens!! Även om man anser 8 vara signifikant i 204800 så skulle man mena att den är uppmätt med en noggrannhet av 1/2000!! Vilket även det är osannolikt!! Kom ihåg att de gamla densitometermätningarna av film hade mycket stora mätfel, och man fastlade mätskalorna erfarenhetsmässigt i närmaste fasta mätetal!!

Vad skall man använda i stället?? Det finns faktiskt en skala, APEX, definierad så att 0 är ISO 3/6°, det vill säga ISO 400 är 7 och ISO 204800 är 16. Den skalan skulle funka bra med sina små mätetal. Men om man vill hålla på de gamla fina skalorna som DIN så går det också bra ty ISO 204800 blir så litet som 54.

Mitt förslag är att gå tillbaka till DIN-skalan för digitala sensorers ljuskänslighet.

Här kommer slutligen en bild som är tagen med en kinatillverkad svartvit film köpt i Peking 1986 och den hade ljuskänsligheten uttryckt i DIN som 27. Den var ganska grovkornig om man framkallade den i D-76, som framgår här.

Peking 1986. Olympus OM-4 med Zuiko 180/2,8.

Postat 2011-12-31 07:10 | Läst 16492 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#243. Bildperfektionismens problem?? –eller ett gammalt foto berättar!!

Perfekta bilder!! –skarpa, välkomponerade, innehållsrika!! –gripande, skräckinjagande, vackra, engagerande?? Så måste det vara?? För att det skall bli riktig konst eller dokumentation!!

Nä!! --så behöver det inte alltid vara!! –även om det kanske är eftersträvansvärt??  Det ger kanske bäst intryck då?? Det blir kanske det som ger de stora pengarna i framtiden?? –å det är väl det viktigaste??

Jag var i Bergslagen i julhelgen och levde med nutiden, dvs barnbarnen. Men så blev vi bjudna på kokekaffe och fin fint doppa och därefter glögg. En helstund med fina vänner som intresserar sig för bygden. De hade tagit hand om några gamla fotoalbum från Eve Östbergs familj. Eve var eminent dokumentär fotograf av byden. I ett av albumen fanns en gammal bild som väckte mitt intresse.

August Bovin vid sin kolmila, ungefär 1910-1920.

Kopian var ganska suddig och inte perfekt kopierad av fotograf Evert Jansson. Bilden visade en äldre bonde med knävelborrar, skägg och hatt vid sin mila. En gissning är att han är sådär 50-60 år gammal. Troligen är milan under uppbyggnad och man ser stegen, uthuggen i en stam, lutad mot milan. Det kan vara August Bovin född 1860 och död 1933. Han var bror till min farmors far Axel Bovin. Det finns dock fler August Bovin vid den här tiden i Skinnskattebergs kommun, så jag kan inte vara helt säker. Troligen är detta August i Kopparbo, Riddarhyttan. Många av arrendebönderna måste leverera träkol till Lienshyttan och August var säkert inget undantag.

En gammal suddig bild kan berätta en del och i sig vara ett fint dokument.

Tack Kalle, Monia och Anders för kaffet och bilden i albumet. Den gav en liten inblick i min historia.

Postat 2011-12-29 07:35 | Läst 8529 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#241. Är det möjligt!! –extremväder ökar!! –klimatförändring??

Vilka tider?? –stormar här och där!! –översvärmningar på många platser?? Har det extrema vädret ökat på jorden?? Kanske är det bara så att tidningarna har inget krig att skriva om, å då blir det vädret??

Det smyger sig på en känsla att väderbilden av jorden börjar ändras?? –det blir allt mer allvarliga vädertyper som dyker upp?? Vi har stormar här i lugna Norden och det är varmare än vanligt!! Igår natt tog vinden i på allvar här i Bergslagen!! Stora grenar på en tall bröts av!!

Assistent Ninni med dotter röjer stormfälle!!

Jag blev tvungen att skicka ut assistent Ninni med dotter för att ordna stormfälle röjning!! Jag minns aldrig att farfar behövde skicka ut fru Maria att göra det!!

Ja vindarna var så hårda att en studsmatteställning, från grannens tomt, blåste tjugo meter in i norra boaväggen!! Den lämna inga spår i snön så den måste flugit dit!! Som tur var träffa den inte bilarna som stod strax intill!!

Studsmattans väg till vår boavägg!!

Vår värld förändras snabbt och förbränningen av fossila bränslen har ökat växthusgaserna i atmosfären!! Det orsakar en förändring av balansen i vårt komplicerade vädersystem!! Kanske har vi redan passerat jämviktspunkten och vi rusar mot en total obalans med extremt väder som följd??

Det lilla skal av syre som människan kan leva i är mindre än 1 mil!! Jordens radie är 637 mil och jämför det med ett ägg, så skulle dess skal vara ungefär 0,05 mm och det är ju minst 1 mm. Vi har inget tjockt skal av syre att leva i, betänk detta!!

Postat 2011-12-27 07:13 | Läst 3184 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#240. Nya fotoprylar nästa år?? –behövs det??

Spridandet av rykten!! –om nya fotoprylar!! –har blivit en handel i sig!! –på nätet. Ständigt spekuleras i vad som skall komma härnäst!! Det kan synas onödigt, men det är business i sin prydo!! Säljstrategi med läckor??

Det kan kännas hopplöst att kommentera detta, ty jag tycker egentligen att det är en helt onödig verksamhet!! Vad är då på gång ute på ryktesnätet!!

Det ryktas att Olympus har en ny modell på gång utan spegel och med ny sökare. Det lär inte vara en PEN kamera utan en med större sensor. Frågan är om detta är en rätt väg. Kanske man skall utveckla en elektronisk sökare till m4/3 i stället.

Canon kommer ju med nytt flaggskepp i vår och kommer nog med en modell utan spegel också, till amatörmarknaden. Hög ljuskänslighet lär vara framtiden!! Det är lite underligt att en 36M pixel sensor inte kommer snart??

Objektiv till spegellösa kameror lär vara på gång från Sigma. Det är inte så konstigt eftersom m4/3 är en försäljningsframgång i Japan.

Sony kommer med mindre skrymmande E-objektiv och på sikt med 100 MPixel sensorer, vilket inte är förvånande. Elektroniska slutare kommer att komma i allt mer i många modeller.

Inte oväntat kommer Nikon att satsa på höga ISO, hög upplösning och snabba bildsekvenser. Man ändrar inte på en vinnande väg och går lite mot strömmen.

Det roligaste ryktet kommer från Richo, som påstås komma med en rent svartvit sensor. Det skulle vara kul och har länge varit upp på tapeten!!

Allt det här är bara rykten och skall tas det med en nypa salt. Det är inget annat än snack och jag borde inte skrivit den här bloggen!! Köp begagnat i stället eller köp en utgången modell!!

Därför måste jag avsluta med riktig bild! –från den gamla goda analoga tiden då kameror varade länge!!

Bornholm 1960. Hasselblad 1000F med Zeiss 80/2,8

Postat 2011-12-26 07:26 | Läst 3481 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 874 875 876 Nästa