UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#444. Där blått härskar!! –krusas berget??

Blue Mountains är en sandstensplatå, söder om Sydney, som klassas som världsarv. Det blå skimmer som råder över berg och dalar kommer från eukalyptusträden. Området består av 7 nationalparker.

Det går inte att beskriva det här området i en kort blogg. Det kräver en långvarig vistelse i området och man behöver en guide. Min vän Rodney Weidland, berömd fotograf i Australien, bor i området och han har visat mig runt. Det mest spektakulära är att vandra ned i någon dal och se de fantastiska vattenfallen och den fantastiska grönskan av eukalyptusträd.

I skogarna finns mer än 400 olika djurarter, som t ex koala, och tiger katt. Det som intresserade mig mest var den egendomliga sedimentära berggrunden, som Rodney visade mig. Lerlager i den sedimentära sandstenen hade rullats upp och veckats av metamorfa processer. Lerlagren visade de mest förunderliga formationer??

Om du kommer till Australien, så rekommenderar jag ett besök i Blue Mountains!!

Postat 2012-07-16 07:03 | Läst 3594 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#443. Kan han dansa Ballet?? –ja, man undrar??

Han har tränat länge?? –men han har nästan inga naturliga förutsättningar för att lyckas!! Benen är nog för smala för att passa i ett par trikåer?? Men han strävar på och tränar i de mest oväntade miljöer??

Det var en ren slump att jag fick syn på honom?? –han tränade nära stationen där det var mycke folk?? Det verkade dock som om ingen tog notis om honom?? Trots att han dansar på tå!!

Postat 2012-07-15 07:13 | Läst 2924 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#442. Fotoflanör i Nikkō!! –solsken eller vad skall man vänta sig??

Solsken!! --dä ä nått för en fotoflanör!! –så varför int åk till Nikkō?? –som just betyder det!! Jo, Nikkō = solsken!! –så där borde man finna fint ljus för att plåta det urbana livet i Japan!! Så spännande, man begriper inte nått!!

Jag visste att man inte fick säga att något var vackert innan man hade varit i Nikkō!! –så det var bara att dra dit!! Dessutom är ju Nikons objektiv uppkallade efter samma begrepp?? –solsken, och Nikkor. Det var inte bara jag som ville åka till Nikkō den här dagen!! –en regnig och kall, fuktig dag i Tokyo. Tåget var fullastat med japaner i vinterkläder!! --ja inte alla, ty några hade golfklubbor med sig?? De klev dock av halvvägs på den 15 mil långa resan. Vi kom allt närmare bergen!! --och fönstren blev allt mer igenimmade?? Nikkō var ingen liten stad?? –stationen var stor och bussar tog folk upp i bergen. Jag strosade runt en stund och frös?? –jag borde begripit att december månad nära bergen kunde vara kallt.

Nikkō 1995.

Jag hittade, efter en del letande, en liten restaurang?? --som serverade varm miso soup?? Det började snöa ute!! Soppan var mycket varm!! --som alltid i Japan, och den hade olika grönsaker, tofu, och torkade små sardiner!! --som simmade omkring i den djupa skålen. Jag sörplade så högt och ljudlig jag kunde!! –för att visa att jag var nöjd med soppan!! --och svepte in godbitarna med pinnarna?? Jag satt kvar länge och värmde upp mig!! –innan jag gick ut i snön!!

Det fanns inget solsken här i Nikkō!! --utan det var bara snö och mörkt. I en park kämpade en ensam man med en skyffel?? –han försökte hålla gången fri från snö. Det behövdes för jag hade inte skor till att klafsa i blöt snö!!

Nikkō 1995.

Jag fick vända om och dra mig till stationen och återresan till Tokyo. Så numera har jag tillstånd att säga att något är vackert!! –så jag säger att Riddarhyttan är vackert!!

Postat 2012-07-14 07:20 | Läst 2234 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#441. Kan man fånga tiden?? –kanske dess symbol??

Stoppa tiden?? –nej det går inte!! Fånga tiden?? –i bild?? –de går utmärkt!! Vad är tid?? –något starkt abstrakt som vi bara har en symbol för?? –vi tror att vi kan symbolisera det med klockan??

Tidens tand nöter ned det mesta?? –hela kulturer kan försvinna!! Tid är bara ett mått på längden av en period eller händelse?? –som kan vara allt från universums existens eller gruvstaden Jerome´s blomstringstid??

Förfallet av Jerome i Arizona

Vi har hittat på en mekanisk mekanism?? --som kan dela in dygnets längd i enheter som vi definierat passande till vår kultur?? –vi kallar det för klocka?? Det han blivit en lyxsymbol?? --som visar vår status i samhället??

Den är så ekonomiskt viktig att det t o m finns fotografer som tjänar sitt levebröd på att plåta klockor?? Konsten att plåta små föremål på ett lyxigt och delikat sätt är ett svårt hantverk!! 

Panasonic GH2 + gammal OM Zuiko 50/3,5 macro.

Postat 2012-07-13 07:09 | Läst 7104 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#440. Är mft-kameran vår tids Leica?? –spelar formen någon roll??

Skapar var tid sin kamera!! –är det en följd av teknikutvecklingen?? Behovet av en kamera som passar i den tidens livsstil!! –ger upphov till ett skapande av något nytt?? –såsom Leica på 20-talet.

Det är slående hur lika m4/3-kamerorna är de tidiga Leica kamerorna?? –små och  smidiga att använd i alldags sammanhang!!

Olympus E-PL1 jämförd med en Leica M2

Oscar Barnack utvecklade ur-Leican så att han skulle kunna använda 35 mm movie-filmformatet!! --och att den dessutom skulle vara en liten och lätt kamera!! --som skulle passa hans hand och vandringar i naturen. Det var ju en lysande industri design, som skulle visa sig leva vidare till våra dagar.

Utvecklingen gjorde dock att kamerorna blev allt mer komplicerade och på 70-talet kom motorer och jättestora objektiv för att plåta djur och sport. Det här fortsatte hela vägen in i den digitala tidsåldern. Man tycker att det skulle ge upphov till mindre kameror, och det gjorde det ju men de hamnade i våra telefoner. Till och med de senaste digitalkamerorna har bara blivit allt ”bulligare” som Nikon D800 och Canon 5D III.

Men så va det något ljushuvud på Olympus, utvecklings- eller designavdelning som tyckte att om man gör sensorn lite mindre än gamla filmformatet så kunde man göra en kamera som var lika stor som Barnack´s kamera och som dessutom hade närmast full professionella egenskaper. Så föddes m4/3 kameran som just nu har sin toppmodell i OM-D kameran.

På så sätt är m4/3 kameran vår tids Leica. Den vanliga Leica M9 då?? –jo den är kanon men inte riktigt på topp när det gäller flexibilitet och high-DIN prestanda!! Kan du se genom objektivet?? –kanske kan det ske med M10??

De små m4/3 kamerorna är så flexibla och kan med billiga adaptrar ta emot nästan vilka gluggar som helst.

Lund 2012. Olympus E-PL1 + Lumix 14-140/4-5.6.

Postat 2012-07-12 06:54 | Läst 4234 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 849 850 851 ... 874 Nästa