SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#441. Kan man fånga tiden?? –kanske dess symbol??

Stoppa tiden?? –nej det går inte!! Fånga tiden?? –i bild?? –de går utmärkt!! Vad är tid?? –något starkt abstrakt som vi bara har en symbol för?? –vi tror att vi kan symbolisera det med klockan??

Tidens tand nöter ned det mesta?? –hela kulturer kan försvinna!! Tid är bara ett mått på längden av en period eller händelse?? –som kan vara allt från universums existens eller gruvstaden Jerome´s blomstringstid??

Förfallet av Jerome i Arizona

Vi har hittat på en mekanisk mekanism?? --som kan dela in dygnets längd i enheter som vi definierat passande till vår kultur?? –vi kallar det för klocka?? Det han blivit en lyxsymbol?? --som visar vår status i samhället??

Den är så ekonomiskt viktig att det t o m finns fotografer som tjänar sitt levebröd på att plåta klockor?? Konsten att plåta små föremål på ett lyxigt och delikat sätt är ett svårt hantverk!! 

Panasonic GH2 + gammal OM Zuiko 50/3,5 macro.

Inlagt 2012-07-13 07:09 | Läst 7094 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snygga tidssymboler. Men jag tog av min för ett år sedan och saknar den inte. Det finns så många tidsindikationer runt om mig att jag fann för gott att befria mig själv från den på armen. Frihet, liksom =)
Svar från Bob Bovin 2012-07-13 08:04
Tack THomas!
De har blivit lyxsymboler. Jag har använt dem sporadiskt de sensate 30 åren. Smarta telefonen har ju tagit över, hoppas den inte tar över kameran helt. Då står vi där med bara statuskameror.
Ha det bra.
Bob
Jag skulle tro att det råder samma fascination kring klockors mekaniska uppbyggnad och tilverkningsprecision som dito för kameror.
Ha de'
Johan

PS. Halvvägs (genom touren) pust :) DS.
Svar från Bob Bovin 2012-07-13 08:28
Hej Johan!
Du har rätt, Leica är en Breitling, vilken väg är vi på?

Men vilken Tour! En svensk i prickiga tröjan! Så roligt och spännande. Han satsar på tröjan uppenbarligen.
Ha det bra
Bob
Benganbus 2012-07-13 09:29
Leica är en Breitling....?
Men en analog M Leica, e nog mer en Patek Philippe!
Tycker jag! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2012-07-13 10:55
Du har säkert rätt Bengt! Jag är ingen klockexpert, så jag bara gissade.
Ha det bra
Bob
Fina bilder! Kan vara riktig kul att vara kreativ med klockorna :) Trevlig helg!
Svar från Bob Bovin 2012-07-13 10:57
Tack Mikael!
Klockorna var en lek. Skulle hellre plåta mineral.
Ha en fin helg du också.
Bob
Mineral är en av de svåraste motiv att fotografera tycker jag :) Har en del mineral härhemma, har fortfarande inte lyckats ta en enda riktig bra bild!! Oavsett bakgrund, spegling, reflektioner, ljussättning och jag tror inte att man kan fånga minerals själen på bild.. Mineral ser bäst ut i verkligheten oavsett hur mycket man än kämpar :) I framtiden kan mycket hända, 3D kameror kanske kan fånga själen hos mineral. Lyckas du så får du nog nobelpriset ;)

Allt gott Bob Bovin!
Svar från Bob Bovin 2012-07-13 15:22
Hej igen!
Mineral är svåra att fotografera. Jag försökte mycke under 80-talet. Skärpedjupet är för kort i de flesta fall. Men nu har ju multifokus-metoden kommit fram inom makrofoto och det kan användas. Det finns en fotograf i Geologiklubben i Västerås som kan detta.
Det lär inte bli något Nobel pris för detta, inte ens Lennart Nilsson pris.
Mvh
Bob
Hej Bob, jag gillar bilden med fickuret! För 150 år hade varje landsända i Sverige sin egen tid. Men när järnvägen kom så fick hela Sverige samma tid genom stationsklockan. Järnvägen kalibrerade tiden. Järnvägstjänstemännen fick ett fickur av den typen som Du har på sista bilden.
En vanlig klocka hade 12 eller 17 stenar, men järnvägstjänstemännens hade hela 24 vilket gjorde att den klockan gick mera exakt än andra klockor.
Nuförtiden är just sådana mera eftertraktade än t ex en guldklocka som bara har 17 stenar.
Detta har jag lärt mig av en samlare.
Ett sådant järnvägsur kan kanske jämföras med en Leica M.
Mvh
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-07-13 15:28
Hej Wolfgang!
Det var en överraskning du kom med.Klockan har hört till min farfar, som började sin anställning vid SJ i slutet av 1910-talet. Han var banvaktare först i Årjängs-området och pensionerades som Överbanmästare på 50-talet. Jag skall försöka räkna stenarna, men kanske kan man inte se alla.
Ja kanske kan man jämföra den med en Leica M eller en Leica I.
Ha en fin helg
Bob
Wolfgang 2012-07-13 16:04
Det var ju kul att det var en riktig järnvägsklocka! Och att Din farfar har haft den. Hoppas att den funkar fortfarande.
En annan historia när det gäller klockor: Jag har haft en chef som aldrig hade klocka på sig. Han brukade säga att när han skulle med bussen kl 17,05 och den kom, då visste han att klockan var 17,05 :<)
Svar från Bob Bovin 2012-07-13 16:29
Hej igen!
Den går perfekt den här klockan. Som tåget.
Den chefen var van att bestämma.
Ha det bra
Bob
Mycket fina bilder ,själv tycker jag man känner sig naken utan klockan,själv har jag fastan för märket Raimond Weil tycker att dom har en del snygga modeller och hyfsat pris.Har nu inget av värde så man får se var det blir under året.
Svar från Bob Bovin 2013-03-10 19:22
Hej,
Kul med en kommentar så långt efter. Det är kul med klockor, de spelar den tid de byggdes i.
Ha det bra
Bob