UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1743. Det hade jag ingen aning om?? –microfoto??

Med en liten pocketkamera?? --Olympus Tough TG-4 och ringblixt kan du plåta småttisar i millimeterstorlek?? Insekter och små kristaller kan bli spännande objekt??

Idag kan du köpa en vattentät ”äventyrskamera” i pocketformat med ringblixt för mindre än fyra laxar?? Ett exempel är lilla Olympus Tough TG-4, men det finns andra!

Olympus Tough TG-4 med ringblixten LED Makroblixt LG-1

Vad seniorplåtis inte visste var att det går att fotografera små föremål på mycket när håll?? –mer som ”supermakro” eller låt oss kalla det microfoto. Hur blir det då med skärpedjupet?? –det måste ju bli superlitet?? Jo, men kameran har ”focus stacking” som standard!! Helt otroligt, det hade jag ingen aning om!

Seniorplåtis tog, i all hast handhållet, några bilder på mineralet, Takéuchiite, som han upptäckte 1979 i elektronmikroskopet. Det finns mer än 4000 mineral upptäckte i jordskorpan och det är lite kul att ha upptäckt en av dem. Det upptäcks mindre än tio varje år.

Om man tar en microbild med ringblixt så ser mineralet ut så här. Tunna mörka nålformade kristaller som är ungefär 0,3 mm tjocka.

Mineralet Takéuchiite, som mörka nålformade kristaller

Om man ställer in kameran med ”focus stacking” så väljer kamera själv hur många bilder den behöver för att få en skarp bild. Den här bilden är tagen ”handhållen” och det är ju idiotiskt? –men seniorplåtis hade inte tillgång till stativ.

Takéuchite kristaller fotograferade med ”focus stacking” direkt i kameran

Den här bilden skall naturligtvis tas med stativ nästa gång. Men en gammal elektronmikroskopist som seniorplåtis blev verkligen förvånad över möjligheten till microbilder.

Postat 2016-02-04 07:54 | Läst 4155 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#125. Zoomgluggar har dåligt rykte!! –är det oförtjänt?? –objektiv testing!!

Bland seriösa fotografer?? --hör man ibland att man kan bara använda ”prime” objektiv!!  --zoom objektiv är inte skarpa nog!! Speciellt inte inom naturfoto!!  Men är detta sant idag?? –kanske de är tillräckligt bra för de flesta ändamålen?? Vi skall ta en koll av två moderna zoomisar!! –hur skarpa är de??

Zoomlinser kom på allvar i bruk i slutet på sextiotalet!! –å i början var det uppenbarligen svåra att konstruera utan datorsimuleringar!! Idag görs inga objektiv utan omfattande optiska simuleringar och man använder sig av asfäriska linselement och varierande glassorter och även kristaller. Ja, det finns objektiv som utnyttjar bildgenerering i flera bildplan med inslag av diffraktion.

Det betyder att zoomlinser som säljes idag!! –åtminstone de som kostar en slant!!   --har en avancerad balans och kompromiss mellan de brännvidder som ingår i objektivet. Vi skall ta och mäta upp hur upplösningen är vid brännvidden 50 mm för två zoom objektiv som finns i handeln idag. Det ena är Lumix G Vario 1:4-5,8/14-140 ASPH (konstigt nog saknar Lumix nummer). Det andra är ett Canon EF 24-105/4 L IS (nr. 709253). Båda objektiven är som förut testade med en Panasonic GH2, med adapter för Canon objektivet. De ser ut så här när de sitter på kameran.

  

Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Lumix@ 50/5,5 så är upplösningen vid full bländaröppning och i centrum mycket bra!! –med 84 linjepar per millimeter (lp/mm), och i hörnen är upplösningen bra med 72 lp/mm!! Kontrasten är mycket bra redan vid full öppning. Om vi bländar ned till bländare 8 så är motsvarande värden 96 lp/mm och 84 lp/mm. Kontrasten är utmärkt. Det här är ett utmärkt makro objektiv också, som vi kan se i bilden nedan:

Några sommar primörer! Lumix 14-140/4-5,8. 1/125, ISO 320

Canon objektivet kan bara testas vid full bländaröppning på grund av adaptern.

 

Det här objektivet visar mycket bra värden, redan vid full bländaröppning, dvs bländare 4. Upplösningen i centrum är det förväntat maximala för GH2, 96 lp/mm, och ute i hörnen har vi höga 84 lp/mm. Kontrasten är hög och liksom Lumix är distorsionen liten. Det här är ett mycket användbart objektiv, men det är lite åt den tunga sidan, 670 g!! --att bära hela dagen.   Här är ett exempel från gatufoto i äpplet!!

New York 2007. Canon 20D, EF 24-105/4,5-5,6

Jag vill påstå att dagens zoom objektiv är mycket bra för de flesta ändamål, speciellt vid långa resor. Min erfarenhet av zoom objektiv med längre brännvidder är att de också mycket bra!!

Postat 2011-08-03 07:43 | Läst 5757 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#123. Makro ä bra?? –som normalglugg!! –objektiv testing!!

Allmänna meningen är att ett 50 mm makroobjektiv går bra som normalglugg!! –d v s som ditt alldagsobjektiv!! Det kommer sig troligen av att många tester i tidskrifter utförs med makroobjektiv. Naturligtvis kommer det också av att man har hela avståndsområdet tillgängligt i samma objektiv!!

Kan det här stämma?? –vi skall ta en titt på ett Zuiko makroobjektiv.  Olympus gjorde små och nätta objektiv och Zuiko MC Auto-macro 50 mm 1:3,5 (no 132665) är inget undantag. Det ger ett solitt intryck med djupt liggande lins, som gör att man behöver inget motljusskydd. Närgränsen är 0,23 m.

Man kan fråga sig varför vi envisas med testar av upplösningen, med Paterson testtavlor. Det gör väl inget om det är lite suddigt ibland?? Nä, än en gång, det är innehållet i bilden ”that counts”. Det finns en intressant kommentar till detta på den här länken:

http://www.mir.com.my/rb/photography/opinion/html/sharpness.htm

Men å andra sidan vi kör som vanligt med en skarptest enligt:

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Objektivet ser ut så här, när det sitter på Panasonic GH2 med adapter:

Om vi börjar med bländare 3,5 så är upplösningen i centrum mycket bra!! –med 96 linjepar per millimeter (lp/mm). I hörnet är upplösningen bra med 72 lp/mm. Objektiv tecknar alltså skarpt ända ute i hörnet på en halvformat (18x24mm) sensor. Vilket man kanske skall förvänta sig?? --men det finns Zuiko-objektiv som är bättre!! --t ex 50/1,4!! – som har 96 både i centrum och hörn för bl 1,4!!

Vid nedbländning till 5,6 blir upplösningen den samma i centrum och hörnen, 96 lp/mm!! Kontrasten är bra, och distorsionen försumbar!!

Det här är ett mycket bra objektiv, som kan användas som allround glugg!! Det går utmärkt att plåta gatufoto, om man kan stå ut med 100mm utsnitt från halvformatet. Jag tycket det här är ett utmärkt objektiv, om man vill ha tillgång till makro i sitt every day plåtande!! Här kommer några exempel jag tog i förrgår. Bilderna är inte justerade i PS och LR, bara förminskade!!

Lund har en underbar torghandel varje dag. Så här års är färgprakten skön!!

Lund 2011-07-30. Olympus E-LP1, Zuiko 50/3,5

Lund 2011-07-30. Olympus E-LP1, Zuiko 50/3,5

Det är sannolikt att makroobjektiv vanligen är bra objektiv, men det finns inget som säger att de skulle va bäst i alla lägen. De är trots allt konstruerade för att vara optimala på korta avstånd!! I en test som denna, som tar bilderna på ståndet 80xbrännvidden = 4m, är det ju inte makroläge.

Postat 2011-08-01 07:43 | Läst 7418 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#104. Makro utan makro-objektiv?? –eller makro med långtele!!

Ta och kolla ditt teleobjektiv?? –det kanske finns ett makroläge!! I så fall kan du vänta med att köpa ett dedicerat makro-objektiv!! I många fall så har objektiv som är omkring 300mm i brännvidd en närgräns som ligger kring 1,5m!! --också i sådant fall går det fint att använda det som en makroglugg!!

Här har du två extrema makro-kameror!! En Canon 1D III med ett EF 300/4 L IS och Ext 2x III, vilket ger 780mm effektiv crop. Autofokus funkar på den här kombinationen. Närgränsen är 1,5m. Den andra kameran är en Panasonic GH2 med Lumix 100-300/4-5,6 och 600mm crop-faktor.  Närgräns blir också här 1,5m. Båda har bildstabilisator i objektiven.

Kameror med lämpliga makro-objektiv??

Båda uppsättningarna lämpar sig för makro fotografering av flyktiga objekt. Konstigt nog är fjärilar ofta flyktiga, men här går det bra!! --då man är mer än 1,5m iväg.

I Läckebo boställe (min far var född här 1917), i Riddarhyttans samhälle, är husen sedan länge rivna, men kvar finns jordkällaren och ett tistelsnår. I detta snår trivas fjärilar i mängd!! Här kommer några bilder vi tog igår.

Skogspärlemorfjäril, Fabriciana adippe, Canon 1D Mark III, EF 300/4 L IS + ext 2x III (Foto: Mia Bovin)

Skogspärlemorfjäril och Påfågelsöga Inachis io, Panasonic GH2, Lumix 100-300/4-5,6

Påfågelsöga, Panasonic GH2, Lumix 100-300/4-5,6

Vinbärsfuks , Polygonia c-album. Canon 1D Mark III, EF 300/4 L IS + ext 2x III

Det är en stor skillnad mellan de två kamerorna!! –vikten!! Canon behöver ett enbensstativ!! --om man skall plåta länge!! –å det gör man ju!! ”Pannan” är lätt som en plätt!! Det finns dock ytterligare en viktig skillnad vad gäller makrofoto!! –bländardiametern är mindre, i mm räknat, för objektiven konstruerade för halvformat, alltså blir skärpedjupet större!! Det ser man på bilderna ovan!!

Så ut å plåta makro nu när sommaren är här!! Jag är säker på att du är mycket bättre på att hitta objekt i naturen än vi är!!

Postat 2011-07-13 07:18 | Läst 14769 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#47. Härliga tider!! –strålande tider!!?? –och objektiv???

Det är inte bara strålande tider??? --med trasiga kärnkraftverk!! –utan också strålande objektiv!!!??  Det blir strålande bilder!!  --med dessa gamlingar!! --liggande i lådorna  hemma hos dig??? Vi skall ta i titt på vad man kan hitta!!

Olympus OM 4, med Silvernose Zuiko 50/1,4. En radioaktiv lins.

Under femtio och sextiotalet utvecklades objektiv med så hög ljusstyrka som möjligt och behovet av glas med höga brytningsindex gjorde att man blandade i komponenter innehållande sällsynta-jordarts-metalller (se grundämnen på Wikipedia), som finns i t ex  monazit-sand. Vilken också innehåller en hög halt av grundämnet Torium. Det analyserades och namngavs först övrigt av vår store kemist Berzelius!! Den vanligaste isotopen av detta grundämne är Torium 232 och den är naturligt radioaktiv!!  --med en halveringstid i storleksordning med universum livslängd. Den avger i huvudsak alfa strålning, men sönderfallsprodukterna är beta-strålare.  Se sönderfalls kedjan här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Decay_chain

Många objektiv som framställdes vid den här tiden är radioaktiva och strålar mer eller mindre. Vi kan nämna några här: Pentax SMC Takumar 55/1,8, Yashica 50/1,4 DS, Fujinon 50/1,4, Carl Zeiss 80/2,8, Canon FD 55/1,2 SSC. Vi skall kolla lite mer på Olympus Zuiko 50/1,4. Som jag har liggande hos mig. Ta en titt på videon på Youtube; http://youtu.be/gkh0bEdjiFY

Mätningar, som anges i videon, visar att objektivet ger alfastrålning!!  --med ungefär 5000 counts/s, men till detta kommer ungefär samma antal ”counts” för beta strålning. Detta om man mäter på framsidan av objektivvet, men på baksidan är signalen mycket svagare. Alfa strålningen av denna nivå är ofarlig?? --och beta-nivån är inte större än siffrorna på fluorescerande urtavlor från den här tiden.

Hur vet man då om man har en radioaktiv lins?? –utan att mäta??. På de gångna 40 åren har troligen linsen gulnat något!! –det blir inbyggt gulfilter?? –på grund av sönderfallsprodukterna.  Man kan ta bort den, färgen,  genom att UV-bestråla objektivet en tid.

Hur bra är då dessa objektiv??? Mitt Zuiko objektiv är helt ok!! –tester kommer snart att publiceras på denna undersökande blogg!! --och ger bra bilder om jag sätter den på min Olympus Pen E-PL1. Objektivet har en bra närgräns, som framgår av bilden nedan!! Strait out of the camera!! –bara förminskad.

Magnolia. Lund 2011-05-18. Olympus Pen E-PL1, Zuiko 50/1,4, 1/640, f/1,4, ISO 200

Postat 2011-05-19 08:05 | Läst 8736 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera