SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#125. Zoomgluggar har dåligt rykte!! –är det oförtjänt?? –objektiv testing!!

Bland seriösa fotografer?? --hör man ibland att man kan bara använda ”prime” objektiv!!  --zoom objektiv är inte skarpa nog!! Speciellt inte inom naturfoto!!  Men är detta sant idag?? –kanske de är tillräckligt bra för de flesta ändamålen?? Vi skall ta en koll av två moderna zoomisar!! –hur skarpa är de??

Zoomlinser kom på allvar i bruk i slutet på sextiotalet!! –å i början var det uppenbarligen svåra att konstruera utan datorsimuleringar!! Idag görs inga objektiv utan omfattande optiska simuleringar och man använder sig av asfäriska linselement och varierande glassorter och även kristaller. Ja, det finns objektiv som utnyttjar bildgenerering i flera bildplan med inslag av diffraktion.

Det betyder att zoomlinser som säljes idag!! –åtminstone de som kostar en slant!!   --har en avancerad balans och kompromiss mellan de brännvidder som ingår i objektivet. Vi skall ta och mäta upp hur upplösningen är vid brännvidden 50 mm för två zoom objektiv som finns i handeln idag. Det ena är Lumix G Vario 1:4-5,8/14-140 ASPH (konstigt nog saknar Lumix nummer). Det andra är ett Canon EF 24-105/4 L IS (nr. 709253). Båda objektiven är som förut testade med en Panasonic GH2, med adapter för Canon objektivet. De ser ut så här när de sitter på kameran.

  

Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Lumix@ 50/5,5 så är upplösningen vid full bländaröppning och i centrum mycket bra!! –med 84 linjepar per millimeter (lp/mm), och i hörnen är upplösningen bra med 72 lp/mm!! Kontrasten är mycket bra redan vid full öppning. Om vi bländar ned till bländare 8 så är motsvarande värden 96 lp/mm och 84 lp/mm. Kontrasten är utmärkt. Det här är ett utmärkt makro objektiv också, som vi kan se i bilden nedan:

Några sommar primörer! Lumix 14-140/4-5,8. 1/125, ISO 320

Canon objektivet kan bara testas vid full bländaröppning på grund av adaptern.

 

Det här objektivet visar mycket bra värden, redan vid full bländaröppning, dvs bländare 4. Upplösningen i centrum är det förväntat maximala för GH2, 96 lp/mm, och ute i hörnen har vi höga 84 lp/mm. Kontrasten är hög och liksom Lumix är distorsionen liten. Det här är ett mycket användbart objektiv, men det är lite åt den tunga sidan, 670 g!! --att bära hela dagen.   Här är ett exempel från gatufoto i äpplet!!

New York 2007. Canon 20D, EF 24-105/4,5-5,6

Jag vill påstå att dagens zoom objektiv är mycket bra för de flesta ändamål, speciellt vid långa resor. Min erfarenhet av zoom objektiv med längre brännvidder är att de också mycket bra!!

Inlagt 2011-08-03 07:43 | Läst 5700 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Idag är vi nog överens om att zoomarna är mycket bra, men de fasta brännvidderna är snäppet bättre.
Svar från Bob Bovin 2011-08-03 14:17
Det är frågan om det snäppet är värt att bära på eller lägga ut slantar på?
Det troliga är att det är sensorn som sätter gränsen inte objektivet! Vilket troligen är fallet här!
Mvh
Bob