SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1743. Det hade jag ingen aning om?? –microfoto??

Med en liten pocketkamera?? --Olympus Tough TG-4 och ringblixt kan du plåta småttisar i millimeterstorlek?? Insekter och små kristaller kan bli spännande objekt??

Idag kan du köpa en vattentät ”äventyrskamera” i pocketformat med ringblixt för mindre än fyra laxar?? Ett exempel är lilla Olympus Tough TG-4, men det finns andra!

Olympus Tough TG-4 med ringblixten LED Makroblixt LG-1

Vad seniorplåtis inte visste var att det går att fotografera små föremål på mycket när håll?? –mer som ”supermakro” eller låt oss kalla det microfoto. Hur blir det då med skärpedjupet?? –det måste ju bli superlitet?? Jo, men kameran har ”focus stacking” som standard!! Helt otroligt, det hade jag ingen aning om!

Seniorplåtis tog, i all hast handhållet, några bilder på mineralet, Takéuchiite, som han upptäckte 1979 i elektronmikroskopet. Det finns mer än 4000 mineral upptäckte i jordskorpan och det är lite kul att ha upptäckt en av dem. Det upptäcks mindre än tio varje år.

Om man tar en microbild med ringblixt så ser mineralet ut så här. Tunna mörka nålformade kristaller som är ungefär 0,3 mm tjocka.

Mineralet Takéuchiite, som mörka nålformade kristaller

Om man ställer in kameran med ”focus stacking” så väljer kamera själv hur många bilder den behöver för att få en skarp bild. Den här bilden är tagen ”handhållen” och det är ju idiotiskt? –men seniorplåtis hade inte tillgång till stativ.

Takéuchite kristaller fotograferade med ”focus stacking” direkt i kameran

Den här bilden skall naturligtvis tas med stativ nästa gång. Men en gammal elektronmikroskopist som seniorplåtis blev verkligen förvånad över möjligheten till microbilder.

Inlagt 2016-02-04 07:54 | Läst 4007 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du berättade om detta igår i samband med trevlig fika. Bilderna utgör fin illustration. Spännande utveckling! Hälsar Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2016-02-04 16:01
Hej Jan Eric,
Tack för trevligt sällskap på fiket.
Det är en trevlig egenskap hos en kamera, om man är intresserad.
Hälsa din fru och det bra i Spanien
Bob och NInni
Övergår mitt förstånd men ändå inte.
I framtiden har de säkert så bra kompaktkameror
så ingen behöver slita som vi har gjort.
Var i trädgården för första gången klippte buskar
Glömde ta bilder.
Go kväll på er..
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2016-02-04 18:45
Hej,
Det här övergår inte alls ditt förstånd. Mineral är lika naturligt som blommor och växter. Mineralen, ungefär 4000 olika, bygger upp jorden. Blommor och växter klär in jorden och ger syre i luften. De är beroende av mineralen för att kunna växa. Det är mycket enklare är lära sig namnen på mineralen än namnen på alla växter. För att inte tala om alla djur.
En gång i tiden kunde jag namnen på de flesta mineralen och hur de såg ut.
Du måste ha mycket förstånd som vet hur man tuktar en växt.
Ha en fin kväll med Jonen
Bob och Ninni
Gun-Inger Arvidsson 2016-02-04 20:27
Jag är mycket intresserad av stenar som du vet..
Finare än grejor man köper...
Du har säkert rätt men det låter svårt...
Intresserad är jag allt.
Vi har det mysigt tack.
Gia