SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#168. Hur tänkte Canon?? --när de konstruerade toppmodellen 7??

Det är ju obegripligt?? –hur tänkte konstruktörerna?? –när man skulle komma med ”top of the line” modellen. Man borde väl ha tänkt på användarna?? –hur skulle de göra när de ville ha bättre ljus eller ville sätta på något tillbehör??

Det klagas ofta på att kamerakonstruktörerna inte lyssnar på användarna. Gubbarna som sitter och pillar i sina laboratorier!! --lyssnar bara på bossen?? --och naturligtvis på räkne-nissarna!! Så har det nog varit i alla tider

I september 1961 kom Canon ut med en ny modell, det var den först kameran efter VI-serien, och den hade ett arabiskt nummer 7!! Den introducerades på den 7 Photokino mässan i Köln. Den hade en inbyggd exponeringsmätare!! –vilket tidigare modeller inte hade haft!!  Därför hade den ingen ”accessory shoe”!! Stor sensation!! --ingen tillbehörs sko (insticks hållare) var skulle man sätta blixten??

Canon 7, 1961.

Men si när den nya modellen 7s kom!! --i april 1965, så hade man satt dit tillbehörs skon igen!! --och beklagade att den hade med sorg varit saknad!!

Canon 7sZ, 1965, med det så kallade drömobjektivet.

Men hur är det idag?? --jag tror inte de lyssnar nu heller!! --möjligen på några proffs, inte gräsrötterna!!

Inlagt 2011-10-15 12:19 | Läst 3514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob
Ser att du har min drömkamera Canon 7sZ, som jag gärna skull vilja komma över själv. Är det objektivet 50 mm/f.0.95 som sitter påsatt, på den undre bilden?? Om du nån gång funderar på att sälja den, är jag klart seriös spekulant!

Jag har själv varit trogen Canon-ägare sedan 1971, med flera modeller...- den första var nog FTb, dessförrinnan hade jag visst "ryssen" Zenith 3M.

Och som svar på din fråga - nä - inte lyssnar dom på amatörfotograferna idag heller...enligt min mening. Trots alla stålar jag under åren har spenderat på Canons fotogrejor, så blev jag 2007 nekad Cashback ca 2000:- för att jag hade köpt min då nya 400D plus ett EF-S 10-22 vidvinkel 2 DAGAR FÖR TIDIGT.
Hade jag vetat om den då följande (3-månaders?) Cashback-kampanjen på utvalda nya kamerahus & objektiv, så hade jag naturligtvis väntat 2 dagar med mitt köp. Telefon- och brevkontakter med både Canons huvudkontor i Sverige och Europakontoret på Irland visade sig vara helt fruktlösa. Trist!! Jag tycker att dom har mycket bra kameror och objektiv, men Canon som företag (som jag tror är vanligt med dom "stora drakarna" även i andra branscher), anser jag vara ett skitföretag som nog inte alls bryr sig om den "lille konsumenten" utan där är de stora säljvolymerna och de snabba pengarna det enda viktiga.

Nåväl - kul att läsa din blogg - som vanligt!!
mvh
/B
Svar från Bob Bovin 2011-10-15 16:38
Tack för att du gillar bloggen!
När jag säljer 0,95 och 7sZ skall jag fråga dig vad du ger.
De stora drakarna behöver inte visa någon ödmjukhet, pengar rullar in ändå.
I den här
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/12-en-liten-del-av-dromlinsens.htm
berättade jag hur jag fick tag i 0,95an. Den är i mycket gott skick.
Mvh
Bob
Canalog 2011-10-15 17:02
Hej igen Bob - och tack för ditt svar!
Just den kameran (dvs en sådan Canon 7sZ med 0.95:an, inte precis ditt ex), var det väl som den berömda LIFE Magazine stack i händerna på den store Frank Sinatra när han åkte ut på världsturné - som bl a kom till Sverige/Stockholm i de vevan? För att plåta åt LIFE "sådär lite på sidan av" konsertterna mm?
Visste du det ?
mvh
/B
Svar från Bob Bovin 2011-10-15 17:26
Vilken story! Det visste jag inte. Jag kommer inte ihåg vilket år det var, men han uppträdde för ett nästan tomt Folkets Park i Finspång. Jag skulle velat vara där. Jag tror att tidningen Se tog bilder då?
Tack för din finna kommentar!
/bob
Svar från Bob Bovin 2011-10-15 18:11
Hej igen!
Jag hittade en länk som berättade om Finspång 1953:
http://www2.finspong.se/1900/Kultur/kandisar.htm
Se bilder togs av legendariske Hans Malmberg och finns på Nordiska Museet.

/Bob
Canalog 2011-10-17 09:16
Hej Bob! Tack för klippet om Finspång! Kul att läsa - jag tror att SVT:s dokumentär för några år sen, om händelser under svenskt 50-tal (av Olle Häger/Hans Willius) också hade med denna notis att Frank Sinatra faktiskt var i Finspång 1953!
F.ö. har jag en bild (från internet?) på "drömkameran" som jag ska maila till dig...
mvh
/B