SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4738. Macro-Mickro med Macro-Elmarit 60/2.8

Det efterfrågades bilder med den här gluggen?? –närbilder får man väl förmoda?? Men idag tar inga experter i området närbilder med bara en bild utan ”stackar” tjugotals bilder för att få stort skärpedjup.

Moderna kameror har stackningen inbyggd, men med tidigare kamera fick man stacka i datorn efteråt. Så Bob skrev några bloggar med bilder på mineral här på fotosidan. Här är en:

https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/2436-vilket-ar-bast-stapling-eller.htm

Det här Leica objektivet är naturligtvis gediget (Bob hatar det ordet) bra för gamla typen macro fotografi. Som hade en mer konstnärlig prägel??

Bob har tagit två bilder som nog för stoppas in i det facket??

Macro med 1:1 förstoring med autofokus hjälp från Techart LM-AE9

Det här med autofokus fungerar väl sådär?? –men kan man lära sig det är det till stor hjälp. För konstnärlig bildning är det fint.

All fotografi av mineral görs med ”stacking” idag men jag skall visa en bild av en zeolitkristall  från Island. Det är det glasklara mineralet Heulandite. Många vet att glas är hopplöst att plåta med bra resultat?? Men detta single shot av min tio millimeter lilla kristall av Heulandite är intressant med sin interna lyster??

Tio millimer lång kristall av Heulandite från Island

Macro fotografi är spännande och vackert. Lycka till!

Inlagt 2024-06-26 00:23 | Läst 848 ggr. | Permalink

"Just mineraler är nog något som kräver stackning, det blir bäst om man har skärpa över hela bilden. Har man en insekt så kan man ibland nöja sig att ha skärpa på ögat och kalla det konstnärligt, samma gäller en blomma där man fokus på en ståndare…. Har man möjligheten att stacka så har man friheten att vid redigeringen bestämma skärpedjupet precis så stort som man vill ha det. Min kamera är satt till 30 bilder, det har jag faktiskt inte ändrat sedan jag ställde in det så jag tar de trettio bilderna så ser jag på sista bilden om jag är färdig, om inte så tar jag en sats till på 30. Vid redigeringen så ser jag vilken som är första och sistabild i stacken och så tar jag en stack med de i mellan. Ibland stackar jag ihop två bilder som jag från början inte hade avsett för stackning, utan jag ser på bilden att de två bilderna tillsammans ger ett ökat skärpedjup så får de utgöra en stack. Finns många sätta att stacka på Två fina bilder du visar"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Just mineraler är nog något som kräver stackning, det blir bäst om man har skärpa över hela bilden. Har man en insekt så kan man ibland nöja sig att ha skärpa på ögat och kalla det konstnärligt, samma gäller en blomma där man fokus på en ståndare…. Har man möjligheten att stacka så har man friheten att vid redigeringen bestämma skärpedjupet precis så stort som man vill ha det. Min kamera är satt till 30 bilder, det har jag faktiskt inte ändrat sedan jag ställde in det så jag tar de trettio bilderna så ser jag på sista bilden om jag är färdig, om inte så tar jag en sats till på 30. Vid redigeringen så ser jag vilken som är första och sistabild i stacken och så tar jag en stack med de i mellan.

Ibland stackar jag ihop två bilder som jag från början inte hade avsett för stackning, utan jag ser på bilden att de två bilderna tillsammans ger ett ökat skärpedjup så får de utgöra en stack. Finns många sätta att stacka på

Två fina bilder du visar
Svar från Bob Bovin 2024-06-27 18:56
Hej,
Tack för din intressanta erfarenhet av stacking.
Det är en viktig metod idag.
Ha det gott
Bob
Det är nog många som fotar makro utan att stacka för att åstadkomma fina effekter och stämning i sina bilder. Mineralen kan jag hålla med om vinner på att stackas, i synnerhet om den ska presenteras och beskrivas dokumentärt eller vetenskapligt. Heulandite har jag aldrig ens hört talas om men den sticker ut fint på din bild.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2024-06-27 19:02
Hej Lena,
Man kan inte hålla alla i minnet, över fyra tusen.
Sedan jag var mer aktiv har det tillkommit flera hundra nya namn och utseende.
En gång i tiden kunde jag säkert identifiera några tusen. Heulandit är ett gammalt känt zeolit mineral vanligt i många vulkaniska lokaler.
Ha en fin weekend
Bob