SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4518. Förebilder?? –hur svårt är det inte??

Att försöka efterlikna?? –eller rent av begripa?? –hur bär sig mästarna åt?? –att göra dessa fantastiska fotografier?? Har du som fotointresserad försökt att förbättra ditt hantverk?? –till dina mål??

Alla har vi sannolikt olika favoriter bland mästarna inom fotografi?? Ja, vi är nog inte överens om vilka som är mästare?? Men många namn har stor acceptans hos oss?? Några har lämnat oss?? –men många är fortfarande mycket aktiva??

Seniorplåis har en favorit av många, Sebastiao Salgado. En oförtruten skildrare av vår värld?? –med en unik bildsyn och teknisk presentation av reportagen. Nästan alltid presenterad med en unik kontrastrik monokrom teknik. Ursprungligen utvecklad från film, men under senare år digital fotografering. Även om det ryktas att film fortfarande är involverad i bildproduktionen. Det finns massor med bildexempel från många projekt på nätet. Om du försöker kopiera Salgados teknik så är jag ganska säker på att du måste ägna dig åt lång tid av både film och digital teknik?? Å andra sidan kommer du då fram till en egen teknik som inte alls behöver likna Salgado.

En annan stor mästare accepterad bland nästan alla är naturligtvis Henri Cartier-Bresson. På femtiotalet blev han en förebild för de flesta fotografer med världen som sitt arbetsfält?? Hans var med och grundade bildbyrån Magnum med Robert Capa. Du kan ha H C-B  som förebild, men det är osannolikt att du kommer att nå i närheten av hans berättarkonst. Det är nog nästan så att det är bra för då kanske du kan nå en egen fotografisk stil??

Seniorplåtis kom att tänka på det igår??  --när en av bilderna från den 95 år gamla gluggen Elmar f=3,5cm 1:3,5 dök upp?? Hur skulle den se ut i en monokrom bild??

Kvinna i Lund anno 2023-11-17

Henri Cartier-Bresson kopierade inte sina bilder själv, utan han hade en kopist anställd på Magnum. Det sades att många av hans bilder var inte exponerade hekt korrekt och att kopisten hade hårt jobb med att få bilderna som Henri ville. Men en typisk stil blev att kontrasten var modest och vanligen var bild positivt ljus??

Om seniorplåtis skulle försöka nå det idag så skulle bilden ovan kunna se ut så här??

Kvinna i Lund med en monokrom ton som H C-B

Om seniorplåtis skulle försöka att visa samma bild med en monokrom gråskala som skulle kunna likna Sabastiao Salgados teknik så skulle det helt misslyckas?? Det är omöjligt att nå hans kontrastrika bilder?? Speciellt hans senaste naturbilder får en att tappa andan?? Så du får skratta åt mitt försök här??

Kvinna i Lund med ett försök till monokram ton som Sabastiao Salgado

Inlagt 2023-11-19 08:32 | Läst 1042 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bob, som Du ju vet, så har film silverkorn och den digitala sensorn pixlar. Silverkorn ger i min värld bättre svartvita bilder än konverterade färgdigitala. Det hade varit kul att se för oss om Du hade fotograferat en svartvit film med den här gluggen på en lämplig Leica. Mattssons Foto i Lund kan ju framkalla den för Dig och även scanna den. Det är inte billigt, men en engångskostnad. Bara min tanke! Mvh Wolfgang
syntax 2023-11-19 12:35
Det är ju en intressant synpunkt Wolfgang!
Jag tycker att det är när Bob börjar dra i spakarna för att efterlikna Sabastiao Salgado, som man övertydligt ser att det inte är svartvit film. Allt kan man inte få genom det digitala.
Visst kan (och bör) man köra en svartvit film emellanåt - och det är även väldigt kul och hobbyanknutet att soppa den själv.
Svar från Bob Bovin 2023-11-19 14:43
Hej Wolfgang,
Jag håller med dig att det vore roligt att testa monokrom med film igen. All verktyg finns.
Numera tycker jag den digitala gatufotografen passar min tid. Det viktiga är att ta så många bilder jag gillar.
Helst skulle jag vilja köra en monokrom digital Leica, men så blir det inte.
Jag tror att det är närmst omöjligt att prestera Salgados teknik för en amatör. Hans bilder från Antarktis är drömlika.
Tack för din kommentar
Bob
Svar från Bob Bovin 2023-11-19 14:48
Hej Peter,
Jag har aldrig strävat efter teknisk perfektion utan innehållet i bilden är mitt nöje. Jag har lekt med många mörkrumstekniker och tyckt det varit jättekul. Men mycket sällan har jag varit nöjd. Utom i vissa fall med platina metoder.
Ha det väl
Bob
syntax 2023-11-19 15:19
Det var ingalunda avsett som någon kritik Bob. Bara ett konstaterande att det speciellt vid digital bildbehandling genast avslöjar sig att det handlar om konverterade digitala färgbilder - inte svartvit film. Men det syns ju även annars som Wolfgang konstaterar.
Vi gamla uvar som Wolfgang och jag, tycker att det blir mycket snyggare svartvitbilder från film.
Om man längtar efter ett svartvitt uttryck så som det visas i böcker, Salgados Genesis till exempel så får man betänka att bilderna är tryckta i fyrfärgsoffset. Även de svartvita bilderna, inte sällan enligt receptet 100% svart, 40% gul, 40% magenta och 60% cyan summa 240%. Går det att efterlikna i bilder på skärm? Det går men det är knepigt. Bättre är kanske att inte försöka efterlikna utan istället skapa något som möjligen påminner om men har sin egen kvalitet.
/ Gunnar S