SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#448. Riktigt ”långsamt foto”?? –få står ut att göra det!! –gummitryck??

Livet går ju i den snabba filen!! –även om vi nu till semestertider försöker sakta ned farten?? Kan vi stanna upp och göra något riktigt långsamt?? –inom foto?? –ja det finns metoder?? –som gummitryck!!

Gummitryck är en gammal metod för att göra färgbilder. Den utvecklades under slutet av 1800-talet, som en del av piktorialismen.  Vill du göra ”slow-photot” så skall du ägna dig åt denna pigmentmetod. Den använder vanliga färgpigment från akvarellmåleriet, d v s RGB och svart på det gamla sättet, inte det digitala.

Metoden finns beskriven på svenska i Björn Anderssons bok ”Handbok i ädelförfarande”, ISBN 91-7970-043-8. Kort beskrivet så måste du ha ett bra finkornigt negativ. Eftersom det är en kontaktkopieringsmetod så måste ditt negativ vara lika stort som din slutliga bild. Så ta en dag till att gör att stort negativ av ditt lilla 24x36 neg. Det går att gör i en förstoringsapparat, men då blir filmen positiv, så du får vända den genom att kontaktkopiera på filmen igen!! I vår digitala värd så kan du fuska och skriva ut ditt negativ på over-head film, men då är vi inne på ”fast-photo” igen!! Ajabaja!!

Du måste skaffa dig ett fint grovkornigt papper att kontaktkopiera ditt negativ på!! –skaffa ett fint lump akvarellpapper t ex Rives BFK.. Detta måste dock förkrympas i varmt vatten och förstärkas pappret genom att dränks i varm gelatin och stärkelse sk limning av pappret. Sedan måste det härdas i en formalinlösning. Hela denna process tar minst en dag att göra, men gör flera papper.

Metoden kräver att du fäster varje färg på pappret. Metoden bygger på att gummi arabicum, blandad med färgpigment och kaliumdikromat (mycket giftigt) är UV-ljuskänsligt. Så om man stryker ut lösningen på pappret och torkar det så kan man lägga på negativet i kontakt med pappret. Tunna delar av negativet ger belysning av pappret och dessa delar av bilden kommer att fastna på pappret när man lägger det i vatten. Kvar blir en positiv bild. Detta tar en dag att göra!! Upprepa detta nu för varje RGB –färg och svart. Det tar alltså tre dagar till!! –obs det är viktigt att negativet hela tiden är i ”register” vid varje UV-exponering!!

Hur ser då bilderna ut?? –jo, så här!!

Lägg märke till registermärkena och penseldragen från alla färgerna finns där utanför bilden.

Gör ett försök!! –om du har gott om tid!!

Inlagt 2012-07-20 07:15 | Läst 10558 ggr. | Permalink

"Väldigt vackra bilder!!/ lena"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är bara att gratulera - du leder i långsamfoto!
Behaglig färgskala blev det också!
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-07-20 08:48
Tackar!
Idag skulle det inte funka. Nu lever man i snabba filen.
Ha det bra
Bob
Oj, oj, oj. Det där lät ju jätteintressant.
Jag gillar resultatet, men känner mig alldeles för inkompetent att försöka mig på det.

mvh Tommy
Svar från Bob Bovin 2012-07-20 12:56
Hej!
Det är lite träning att göra.
Ha det bra
Bob
När jag sysslade med detta (länge sedan) letade man reda på färger som låg nära cyan, magenta, gult och svart, eftersom det är en subtraktiv process. Urvalet av pigment som var bra och dessutom hade god ljusäkthet var, minst sagt, begränsad.
Svar från Bob Bovin 2012-07-20 13:00
Hej!
De är helt rätt med färgerna. Pigmenturvalet var svårt. Men det finns bra akvarellfärger att köpa på tub. Björn Anderssons bok har bra tips.
Ha det bra
Bob
Ååh, snyggt jobbat! Tack för ett intressant inlägg!
//Ewa
Svar från Bob Bovin 2012-07-20 13:01
Hej Ewa.
Tack.
Gamla metoder är kul.
Mvh
Bob
Mycket vackert och samtidigt lockande att själv prova på. Min fotoklubb anordnar ibland kurser i gamla tekniker, bl a gummitryck. Kanske man skulle prova på?

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-07-20 13:01
Hej!
Det är väl värt att pröva.
Ha det bra
Bob
Jag känner till metoden, har dock aldrig provat den. I Fotografiska Föreningen i Malmö är det flera som håller på med olika ädelförfaranden.
Jag tycker om bild nr 2.
Mvh
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-07-20 17:23
Tack Wolfgang!
Det finns ganska många i Skåne som håller på med gamla metoder.
Ha det bra
Bob
Det blir så helt underbara konstverk av gummitryck. Jag är lyckligt lottad som har många som pryder våra väggar. Maken John har sysslat mycket med olika ädelförfarande däribland gummitryck.

Minns ibland när han inte lyckades få det resultat han önskade efter denna långa process. Då var det bäst att försöka muntra upp honom. Lyckades för det mesta.

I Lund har några fotokompisar lärt ut detta på Fotoskolan men den är nerlagd nu om jag förstått rätt.

Ha en fin helg
Gun-Inger

nej nu glömde jag skriva att dina konstverk är vackra i färg och form. Det är nog så att ni som sysslar med denna konstform kan detta med komposition.
Svar från Bob Bovin 2012-07-21 07:04
Tack Gun-Inger!
Det var trevligt att läsa om din makes intresse för ädelförfarande. Det är en intressant kopieringsform. Det finns många bra utövare i Skåne, och din make är säkert en av dem. Luna-skolan så att säga.
Ha en fin helg
Bob
Mycket fina bilder, och en mycket bra beskrivning!
Svar från Bob Bovin 2012-07-22 08:56
Hej Olle!
Man tackar.
Ha en fin sommardag
Bob
Väldigt vackra bilder!!/ lena
hej! intressant detta med gummiteknik. Just ang. detta så kanske du kan svara på frågan om vad det är för teknik Kusakabe Kimbei använde sig av (bl a bilder tagna i slutet av 1800-talet). Det verkar vara handmålat fast kanske att det är gummiteknik?
Här är länken till flera av hans bilder:
http://oldphoto.lb.nagasaki-u.ac.jp/en/list.php?req=1&target=Kinbei
mvh/marie
Svar från Bob Bovin 2013-03-29 09:01
Hej,
Det går inte säga säkert. Jag tror det är handkolorerat.
Ha det bra
Bob