SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4048. Färglös fotografi?? –kan lysa fint

Även om den digitala sensorn på vår Sony a7RII ger utmärkta RAW filer?? –kan det ibland va kul att testa en monokrom bild. Här skall vi använda Summaron f=3.5 cm 1:3.5 som ger kalasfärg!!

Temat för våra bilder i den här bloggen är ”var sak har sin tid”?? –i ungdomens tid strålar allt och framtiden skimrar likt diamanter?? Föga förväntar man sig att livet skall se ut som situationen i den andra bilden??  Å det är väl tur att framtiden är okänd??

Livets skeenden i två bilder från Lund anno 2022-08-02

 Internationell gatufotografi som man ser på nätet är ofta mycket mörk och har ofta hög kontrast?? –eller en murrig dyster ton?? Kanske kan det tolkas tillbaka till den gamla fotografin med svartvit film. Personligen föredrar jag en monokrom ton?? --mer i stil med Henri Cartier-Bressons mjuka valörrika ton?? Idag klassas nog den som lite för ”utslätad”??

De RAW filer vi använt här har passerat LR 6-14 och beskurits ganska radikalt?? –och sparats som jpg med längsta sidan 2880 pix. De har sedan hämtats till PhotoShop CS5 Version 12. Där ha en ”plug in” Silver Efex Pro 2 omvandlat och bearbetat filen till monokromt.

Inlagt 2022-08-07 07:35 | Läst 1582 ggr. | Permalink

"Hej Bob - jag gillar att du sätter 2 bilder mot varandra - ung vs gammal. Om svartvita bilder ska ha mer eller mindre kontrast är lika mycket en smaksak som om färgbilderna ska vara mer eller mindre kraftfulla - enligt mig. Och ja, vi vet att det är skillnad på analoga och digitala fotografier – och vad så. Båda är fotografier. Jag gillar dessa 2. Med många vänliga hälsningar från Erik."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Många gånger kan en monokrom bild konkretisera det man vill visa i sin bild!
Men visst påminner kanske en färgbild mer om verkligheten på något sätt, fast den e platt och mycket mindre än verkligheten!
/B
Svar från Bob Bovin 2022-08-07 20:02
Hej Bengt,
Då gäller det för mig att ha klart för mig vad jag vill konkretisera. Det kan va ett svårt dilemma.
Det är något vi glömmer ofta att bilden är en 2-dimensionellt representation av en 3D värld.
Hu
Bob
Svartvit blir oftast bättre. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-08-07 20:10
Hej Nisse,
Jag förstår det, och jag uppskattar mycket din fotografi.
För det mest tycker jag färg blir bäst i mina bilder. Men egentligen är det viktigas vad betraktaren anser.
Hanen fin vecka
Bob
Bob, första bilden tycker jag är för mörk, men andra bilden har ett snyggt ljus mot den mörka bakgrunden. Det syns dock att det är en digital bild och inte fotograferad med svartvit film, eftersom den har så pass stor kontrast som dock passar för detta motiv. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-08-07 20:16
Hej Wolfgang,
Jag håller med dig, den första är för mörk här i fotosidan. Den andra kan ses som ok.
Problemet är att de här bilderna har aldrig sett en film. Man får lägga ner mycket jobb med datorn för att få det likna gråskalan i en filmbild.
Därför gillar jag färgbilder från en digital sensor. De är lättarbetat justera.
Ha en fin vecka
Bob
Ja, det är lite intressant det där var dagens ”monokroma” fotografi hittar sina förebilder. Om det är fyrtio-femtiotalens förkärlek för mjuka negativ och mjuk kopiering, sextio sjuttiotalens hårda, gärna pressade Tri-X eller dagens murriga digitalfoto med mycket högt dynamiskt omfång. Eftersom reproduktionstekniken idag går med på fyrfärgstryck i svartvitmanér, något som motsvarar duotone eller duplex som vi säger på svenska, känns den där murrigheten också som en slags snegling på åttio-nittiotal.
/Gunnar S
Svar från Bob Bovin 2022-08-07 20:26
Hej,
Tack för din informerande kommentar. Den hårda kontrasten kom redan i mitten på femtiotalet. Det kan ha varit en följd av att de fattiga dagstidningarna började använda bild klichéer gjorda i plast. Kontrasten blev hopplöst låg och ordern från redaktionssekreteraren var hög kontrast i bilderna.
Ha en fin dag
Bob
mombasa 2022-08-07 21:31
Helt rätt om man ser till dagstidningproduktionen. Men dagstidning arbetade också med i dagens jämförelse med mycket grova raster generellt. Magasin, fotoböcker och liknande publikationer producerades ofta i djuptryck, alltså rotogravyr och då har man möjlighet till en helt annan gammakurva än traditionellt raster. Men det är onekligen intressant att betänka att mycket av fotografiets tekniska utveckling har skett genom tryckmedias påverkan och styrning.
Ha det gott
/Gunnar S
Tycker att det oxå är lite inne att dra upp svartpunkten och ge bilden ett grått och ”matt” uttryck.
Svar från Bob Bovin 2022-08-07 20:20
Hej Lena,
Det är också ganska vanligt med hög kontrast i gatubilder.
Landskap är ibland mer platta. Det är svårt att sätta rätt ton i monokroma bilder, eftersom det inte finns något som ser ut så i verkligheten.
Ha en fin vecka
Bob
Hej Bob - jag gillar att du sätter 2 bilder mot varandra - ung vs gammal.
Om svartvita bilder ska ha mer eller mindre kontrast är lika mycket en smaksak som om färgbilderna ska vara mer eller mindre kraftfulla - enligt mig. Och ja, vi vet att det är skillnad på analoga och digitala fotografier – och vad så. Båda är fotografier.
Jag gillar dessa 2.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-08-07 22:25
Hej Erik,
Det är en smaksak. Jag vet inte själv vad jag gillar. Det blir bilden som får bestämma. På den tiden jag skulle göra bilder analogt hade jag sämre kontroll än jag har idag.
Skönt att du gillade bilderna.
Ha en fin vecka
Bob