SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3930. Det hade jag ingen aning om??

Hur håller du din kamera?? –ja, när du plåtar för fullt?? Det kan tyckas vara ett individuellt val?? –men det finns kanske en ideal lösning på detta?? Vad skall man prioritera??

Håll kameran så stadigt som möjligt?? –det är bra. Justera in rätt avstånd på objektivet?? –och ändra eventuellt slutartiden?? Slutligen mata fram ny filmruta?? –ja detta gäller då det gamla analoga kamerorna?? Vi skall nu ägna oss åt dessa??  På trettio- och fyrtiotalen var detta ett problem. Leica hade några hyfsade försök att lösa detta?? Men det var först på femtiotalet som Leicavit metoden kom och den anammades också av Canon. Leicavit frammatningen av filmen skedde i botten av kameran?? –och fanns redan för Leica II och Leica III modellerna, men blev relativt vanliga bland proffs på Leica M3 och M2 på femtiotalet. Några kameror blev till och med specialtillverkade till vissa proffs?? Den berömda Life fotografen Albert Eisenstaedt fick en Leica M3E-1 tillverkad åt sig.

Det har länge diskuterats bland proffs om problemet att hålla kameran vertikalt och klara alla inställningar och ta bilder kvickt?? I länken ovan visar Eisenstaedt hur han höll sin Leica med Leicavit?? Å det hade vi inte sett tidigare i bild. Seniorplåtis visar här på sin svarta Canon Model VT de luxe hur det skall se ut enligt Eisenstaedt??

Det rätta greppet för vertikalt hållna kameror med leicavit filmframmatning

Så nu får man ut och öva igen?? –aldrig lär man sig helt hur man skall plåta.

 

Inlagt 2022-04-11 07:43 | Läst 1001 ggr. | Permalink

"Rätt eller fel men så håller jag min pana och gjort sen den skaffades men oftast då horisontellt och över båda kortsidor för stabilitet och kan ändra objektivring med lillfinger..smidigt Mvh N"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Rätt eller fel men så håller jag min pana och gjort sen den skaffades men oftast då horisontellt och över båda kortsidor för stabilitet och kan ändra objektivring med lillfinger..smidigt
Mvh N
Svar från Bob Bovin 2022-04-11 09:52
Hej,
Det man föredrar är nog högst individuellt. Jag ser det på stan. Även proffs varierar ser man på presskonferenser.
Ha det väl
Bob
niniz 2022-04-11 09:57
Precis individuellt och det som blir bäst utifrån det..
:)
Jaha, Du har också den frammatningen som passar på en Canon? Men Eisenstadt har sitt pekfinger på avtryckaren, medan Du tar Din tumme. Tittar Du som jag med vänster ögat? Leica är tyvärr byggt för dem som tittar bäst med höger ögat i sökaren, vilket är en konstruktionsmiss. Man hade ju kunnat haft 2 versioner. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-04-11 10:07
Hej Wolfgang,
Canon valde ju att ha fasta frammatare på sina modeller. Med vissa andra varianter i början.
Jag tillhör en udda variant, som kan blunda på ett öga med både vänster och höger. Jag använder vilket som öga i sökaren. Jag har ofta båda ögonen öppna. Jag vet att jag är knasig.
På bilden valde jag en variant till Eisenstaedts pekfingeravtryck. Jag använder här tummen som avtryck, vilket jag också gör i vanliga fall utan att se i sökaren. Det nya för mig var att Eisenstaedt använder tummen för frammatningen.
Leicavit metoden är inte så bra även vid horisontell kamera. Det är svårt att ändra fokus samtidigt som man matar fram. Den berömda fotografen David Douglas Duncan (3D) lät ju Leica sätta en metallpinne på sin 35:a.

Ha en fin Påsk
Bob
Frekeman 2022-04-11 11:02
Två versioner? Menar du en med sökaren på höger sida? Under avtryckaren? Det blir för mig en väldigt obalanserad kamera? Finns det nån kameratillverkare som har tagit fram en version för vänsterhänta? Jag är högerhänt men mitt vänsteröga är dominant, precis som du. Så vid horisontellt fotande så trycker jag näsan mot skärmen men jag störs inte så värst av det. När jag fotar vertikalt så är det givetvis omvänt – näsan fri och jag skulle kunna ha högerögat öppet. Det sistnämnda känns dock inte rätt för mig – jag blunder alltid, tror jag, med mitt högeröga när jag fotar.
Wolfgang 2022-04-11 12:20
Du har rätt, det hade inte funkat med sökaren under avtryckaren, men jag gillade inte att trycka näsan mot baksidan. Med min gamla Nikon F3HP och F100 och deras stora sökare såg man hela sökarbilden utan att behöver trycka nästan mot kameran, så de funkade för mig bättre än Leicas mätsökare, fast Leica M är ändå en bra kamera. Mvh Wolfgang
Frekeman 2022-04-11 13:49
Alla mina kameror med sökare har näsavtryck oavsett om de är mätsökare, DSLR etc. 😄
nyanders 2022-04-11 16:30
Jag tillhör också de vänsterögda, i alla fall när det gäller kameror, även om min optiker säger att högerögat är det som bestämmer. Det är väldigt obekvämt för mig att titta i sökaren med det högra ögat.

Fredrik, du undrade om det fanns kameror för vänsterhänta. Jag mindes att Canon lanserade en sådan kamera och efter lite googlande så hittade jag den. Den annonserades den 1 april 2013.
https://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=4516 😂😂

//Anders
Wolfgang 2022-04-11 16:49
Tack Anders, det hade jag ingen aning om! Mvh Wolfgang
Frekeman 2022-04-11 17:41
1 april. Say no more! 😃 Undrar om din optiker har rätt? Prova att peka på nåt med utsträckt hand med båda ögonen öppna. Håll kvar den pekande handen/armen. Blunda sen med ett öga i taget. Det öga där du ser att det pekfinger verkligen pekar på objektet är ditt dominerade öga och det du förmodligen använder när du fotar. Så är det för mig i alla fall.
Wolfgang 2022-04-11 23:12
Jag har alltid haft sämre syn på högra ögat som blir ännu sämre med åren. Däremot är ja högerhänt.