SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3773. Beijing 1986?? –vilken utveckling?? –skrämmande??

Livet i de centrala delarna av Peking var då en blandning av fyra århundraden?? –en människa hade värdet av ett riskorn?? –men det var samtidigt den enda och viktigaste tillgången man hade??

Vilka var nyckelorden för en framgångsrik utveckling?? –styrning, information, utbildning och öppning till omvärlden?? Vem kunde göra detta?? –ingen demokrati kunde det?? --utan här gällde diktatur och kontroll?? Kontroll av informationen till folket var nyckeln.  Utbildningen var en absolut viktig prioritering??

Före mobiltelefonen 1986 i Peking

Vi som besökte universiteten vid den här tiden och kände några inflytelserika professorer började förstå vad som var på gång. Seniorplåtis kände väl Professor Kuo, som var elektronmikroskopist och ordförande i den Kinesiska vetenskaps akademien. Han hade varit forskare på KTH i Stockholm i många år. Han pratade flytande svenska och var en timid och kunnig gammal man?? Erfarenhet var viktig vid den här tiden?? Genom honom fick vi några kinesiska postdoc till vår avdelning i Lund. Vi kunde förstå att enorma resurser styrdes in i viktiga områden som teknik och medicin?? –och omvärldens universitet dammsögs på den vetenskapliga nivån  Frågan var om det fanns begåvade studenter i Kina?? –om det fanns, vad väntade du dig bland en miljard invånare?? Utbudet av begåvade studenter var närmast oändligt?? –och de skickades ut i världen också?? Universiteten i Kina köpte snabbt topputrustning och kunskap från resten av världen??

Utvecklingen styrdes med järnhand av diktatorn vid makten. Datorerna utvecklades inte bara till vetenskap utan också till styrning av information till hela befolkningen?? --och därmed gav det nästan total kontroll av varje individ. Diktaturstyrd ekonomi med personlig profit infördes?? --och denna är på väg att ta över världens handel och ekonomi. Makten över jordens ekonomi ligger i dag nästan helt i kinesernas händer. Kolla själv?? –vad har du för telefon?? –vem äger Volvo??

Idag påpekar FNs konferens i Glasgow att Kina orsakar en tredjedel av emissionen av koldioxid i världen. USA är dock fortfarande värst när det gäller per capita av det samma.

Frågan är om det måste till beslut av en diktatur för att bestämma om en bättre livsmiljö för oss alla?? Kanske om man kan ta makt och tjäna pengar på det.

Inlagt 2021-11-05 06:48 | Läst 1069 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
De är märkligt. Jag blir lite rädd för Kinas enorma framgång och dess hastigt ökande internationella inflytande. Det hade jag inte väntat mig av en kommunistisk diktatur som tog livet av miljontals medborgare i en stollig och kontraproduktiv "Kulturrevolution".
Det är så lite man (den vanliga människan) vet av vad som krypande rör sig under täcket innan det så småningom dyker fram.
Lite påminner saken om Lenins NEP-politik från 1920-talet - men där NEP-politiken nästan blev en flop, har ju kinas variant blivit en enorm framgång!
Svar från Bob Bovin 2021-11-05 12:29
Hej,
Det skrämmer om deras inflytande blir total dominerande. Små länder som landet utom sig är ju bara ett kommatecken för deras byrå.
Ha en fin helg
Bob