SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#335. En sten talar!! –står tiden still?? –nä, här ä det skakigt!!

Stenar bara ligger där!! –eller sitter fast i berget?? Kan man lära sig något från stenar?? –javisst kan man det!! Det är vårt globala arkiv?? –som berättar vad som hänt med vårt klot!!

Carl von Linné, vår blomsterguru, gjorde mycket för biologin i vårt land. Kanske är det därför vårt skolsystem ger så stor betydelse åt blommor och bin?? Nu tittade Carl mycke på marken och kunde väl inte undgå att fångas av skönheten hos stenar ibland?? –som när han gick där i bukten i Böda hamn på Öland. Han såg då runda bollar ingjutna i kalkstenen!! –de glänste i solen och om han slog sönder en så fanns det vassa kristaller av kalcit inuti. Han kallade dem ”kristalläpplen”.

Långt senare förstod man att det var fossila sjöborrar!! --som efter fossiliseringen hade kristaller vuxna inuti den runda skalet. Djurresterna vi finner i sedimentära bergarter, så kallade fossiler, blev senare ledtrådar in i jordens historia!! –från ungefär för 600 miljoner år och fram till idag.

Ett stycke gnejs har fastnat på några kalcitkristaller. Åstorp i Skåne.

Kan mineralen och bergarterna berätta något?? --om vad som hänt med våran jord!! –ja, ta upp stenar och fundera på vad som hänt med dem.

En gång för länge sedan?? --ja allt är relativt, ty i jordens perspektiv så var det nu!! –letade jag mineral i det jättelika stenbrottet i Åstorp. Berget här består av mycket sprickfylld gnejs, samma typ av berg som man har försökt att bygga en järnvägstunnel genom Hallandsåsen i. I Åstorp bryter man gnejsen för bygg- och fyllnadssten.  

I sprickorna i gnejsen kan man idag finna mycket vackra kalcit (kalkspat) kristaller. De växer huvudsakligen ovanpå gnejsen?? --vilket tyder på att efter det att berget spruckit!! --av den tektoniska bergsveckningen!! –har kalcitkristallerna kristalliserat ut ur lösningar som sipprat fram i sprickorna!! Det finns många rester av vulkaner i Skåne?? –så här har det varit liv i luckan för sådär 50 miljoner år sedan. Plötsligt hittade jag en grupp kristaller som hade en liten bit gnejs sittande fast på ytan av kalciten. Det betyder att en liten bit gnejs hade lossnat och tumlat runt och fastnat på kalcitkristallen under tillväxten av kristallytan. Det måste alltså varit flera omgångar av sprickbildningar i den här horsten nära Åstorp. Så berättade stenen!!

För övrigt anser jag att geologi skall undervisas mer i den svenska skolan. Du vet vad en talgoxe är och en vitsippa –men vet du vad magnetit är och hur ser det ut i kristallin form??

Inlagt 2012-03-29 07:27 | Läst 10553 ggr. | Permalink

"Hej Bob! Härlig historieberättelse,när vi är till Norge då åker vi till världens ände som ligger ut mot Atlanten där ser man istidens arbete med stenar..... mvh Rolf"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag håller med Dig. Själv har jag först nu intresserat mig för sten tack vare att jag har vandrat så pass mycket i fjällen.
Sten är jordens historia och har skapats för miljoner år sedan. Hela vår fjällkedjan är 600 miljoner år gammal, och har varit havsbotten en gång i tiden som har tryckts upp på grund av att den nordamerikanska kontinentplattan har kolliderat med den nordeuropeiska. Därför är Norges fjällkedja högre än vår. Vi har fått det som har" tippat över" i skollor.
Vind,väder och istider har slipat våra fjäll runda, medan Alperna är spetsiga på grund av att de är bara 80 miljoner år gamla och där har inte funnits någon istid.
Kalksten t ex har varit havsdjur vars ben och skal har sjunkit till botten och med tryck och värme pressats ihop till sten.
Granitskålen framför Altes Museum i Berlin är av svensk granit. Blocket har hittats i utanför Berlin, men flyttas dit under istiden.
Det märkliga är att vi har tänkt på sten båda två just nu, eftersom jag har i natt skrivit ett nytt inlägg i min blogg om Abisko kanjon.
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-03-29 10:05
Tack Wolfgang!
Det var en välformulerad kommentar. Tack!
Det hade varit bra om skolan hade gett mer kunskap i detta viktiga ämne. Sverige är ju ett gruv och sten land. Vi har många tillgångar.
Inte bara vacker natur, som du visade i din blogg. Härliga bilder om vattnets erosionskraft.
Jag läste 2* betyg i minralogi och petrologi 1967 och sedan dess har jag varit intresserad av det vi står på.

Ha det bra
Bob
Hej Bob! Härlig historieberättelse,när vi är till Norge då åker vi till världens ände som ligger ut mot Atlanten där ser man istidens arbete med stenar.....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-03-29 22:52
Hej Rolf!
Isräfflor på berg kan kan bli mycke vackra och informativa. Man kan se i vilken riktning isen gått.

-->( här har isen gått i pilens riktning, där parentesen är en kant där ett stycke av berget lossnat.

Mvh
Bob