SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3326. En bra kamera måste inte kosta skjortan??

Med risk att bli betraktad som en tjatig gubbe?? –försöker seniorplåtis att framföra billiga alternativ för foto?? –analogt eller digitalt?? Aldrig tidigare har det varit lättare att köpa begagnat??

Du behöver bara gå ut på nätet och leta?? –och transporterna av köpt vara hem till din dörr är idag i stort hanterat av globala bolag??

Så låt oss antaga att du vill ha en liten kamera med ett billigt objektiv?? Kanske skall du börja med ett normal objektiv?? Här å fotosidan kan du idag köpa en Panasonic GM1 för 2500 kr. Går du ut på eBay kan du köpa ett Canon 5cm 1:1.8 med skruvfattning för under tusenlappen??

Panasonic GM5 + Canon 5cm 1:1.8 LTM

Den här uppsättningen skulle kunna kosta mindre än 4 laxar?? Å du den här kameran kan prestera bildfiler som du kan göra i meter storlek??

Här kommer några bilder från senaste promenaden i Lund:

Bilder tagna med kameran Panasonic GM5 + adapter + Canon 50/1.8 LTM

Nu är inte det här det billigaste alternativet utan man kan hitta digitala kameror med några år på nacken för under 2 laxar!!

Inlagt 2020-08-15 07:27 | Läst 1549 ggr. | Permalink

"GM5:an verkar himla lyckad. Jag vet att jag inte är ensam om att gilla små kameror, eller gammal optik, och den här är ju snygg som få. Gick själv runt med en GX1 och 14-42 eller Olympus 17/1,8 många år. Det blev rentav jobb gjorda så – kutade runt i Transylvanien och plåtade åt Runners World. Det gick det med. Sen var det en mindre hederlig redaktör på en annan tidning som blåste ett helt gäng frilansar på betalning när tidningen krisade. Mig snuvade han för att jag hade använt en "för dålig kamera". Så kan det också gå. Idag är lilla och billiga kameran en Sony Nex-7 och Zeiss 32/1,8 för under 5000."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag kom ju inte längre än till rubriken, .... kosta skjortan... man kan ju tycka att det är ju inte så mycket. I Danmark säger man att det kostar en bondgård, det känns ju som ett större värde.

Efter lite grävande så visade sig att det är inte priset på skjortan som är avgörande utan att man i princip blir av med allt man äger, så också skjortan, dvs barskrapad
Svar från Bob Bovin 2020-08-15 08:46
Hej,
Jo, det är ett gammalt talesätt. Från en tid då allt man ägde var en ren skjorta. När far skickades ut ur hemmet och fick klara sig själv i början av 30-talet så var det en en verklighet. Allt han hade som 13 åring var skjorta och byxor. Skorna var nog slitna och kanske begagnade efter farfar.
Idag är självklart situationen helt annorlunda. Men hur många har 100 000 eller mer som buffert, och kan lägga det på en kamerautrustning.
Men för en hobby finns idag möjliga alternativ. Det är ju bilden och inte utrustningen som är det viktiga. Men detta säger ju ingen fotoaffär.
Ha det väl
Bob
pdahlen 2020-08-15 09:00
Så sant så, det är egentligen inte kostnaden utan mer tiden som är avgörande, tiden man lägger ner och tiden på dygnet, gör mycket mer än skillnaden mellan en utrustning idag för någon tusenlapp och hundratusen
Man måste våga titta på billigare alternativ, å det e inte allom givet! ;) :)
/B
Svar från Bob Bovin 2020-08-15 09:01
Hej Bengt,
Det har du rätt i. I denna värld styrd av marknaden är det bara nytt som gäller och helst så dyrt som möjligt. Helst skall man ta korta lån för köpet.
Det är trist att detta underblåses rakt fram i reklambranschen.
Men jag hoppas de flesta är förnuftiga och köper begagnat. Aldrig har det varit lättare.
Klapp
Bob
GM5 har en liten sökare som nog är ett måste till skillnad mot GM1 där man är mer utlämnad och beroende av skärmen. Vilket inte är särskilt kul i solsken.
Det lilla objektivet Panasonic 1,7/20 mm sitter mycket fint på kameran.

Rena och fina färger från ditt Canon 1,8/50, inget mögel på de linserna.

MVH Janne
Svar från Bob Bovin 2020-08-15 11:41
Hej,
Sökaren i GM5 är till stor hjälp för var och en. Eftersom jag föredrar 24 mm objektiv för gatufoto så tittar jag aldrig i någon sökare. Så GM1 skulle funka för mig.
Nu är jag en knasig gubbe så mina personliga val är lite knäpp.
Ha det väl
Bob
Det här var tänkvärt men oftast biter de inte hos de som snurrat in sig i hjulet ..
Lite rädd dock för begagnat just kamerautrustning och det beror på dålig erfarenhet tyvärr. Lätt att både bli av med pengar och få skräp sas.
Annars både skänker jag bort och i mån köper begagnat
Svar från Bob Bovin 2020-08-15 11:44
Hej,
Jag tror att tanken på återbruk börjar få fäste. Men visst är det risker i köp av begagnat. Helst bör man se och handha en begagnad kamera, innan köp.
Ha det väl
Bob
niniz 2020-08-15 14:26
Jodå så sant och det gjordes också men hjälpte inte men man får lita på sin känsla när man kollar.
Bob, om man köper många gamla objektiv, så blir det dyrt ändå till slut! :-) Det är ju inte meningen att bara ha 1 enda av de gamla objektiven utan man vill ju ha flera olika för att kunna jämföra. Och så ska ju ekipaget vara tilltalande när det gäller utseende, hantering och ljud. Så tänker jag! :-)
Mvh
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2020-08-16 07:42
Hej Wolfgang,
Det är rätt. Många av de gamla gluggarna är ganska dyra. Men nästan alltid hamnar man under 10 000 kr i pris. Ett av mina undantag är Super-Angulon 21/4 efter Fröderbergs pappa. Där blev det nästan dubbelt. Men det var så vackert.
Men en sak vet jag. Om jag skulle ha gjort samma sak med med moderna objektiv. Då hade det blivit dyrare. Å inte så kul.
Ha det väl
Bob
GM5:an verkar himla lyckad. Jag vet att jag inte är ensam om att gilla små kameror, eller gammal optik, och den här är ju snygg som få. Gick själv runt med en GX1 och 14-42 eller Olympus 17/1,8 många år. Det blev rentav jobb gjorda så – kutade runt i Transylvanien och plåtade åt Runners World. Det gick det med. Sen var det en mindre hederlig redaktör på en annan tidning som blåste ett helt gäng frilansar på betalning när tidningen krisade. Mig snuvade han för att jag hade använt en "för dålig kamera". Så kan det också gå. Idag är lilla och billiga kameran en Sony Nex-7 och Zeiss 32/1,8 för under 5000.
Svar från Bob Bovin 2020-08-18 08:30
Hej,
Det verkar vara ett bra billigt förslag du har. Säkert bra kvalitet.
Jag använder GM5 mycket som flanör kamera.
Objektiv är lätta att hitta idag på nätet.
Ha det väl
Bob
MattiasL 2020-08-18 21:12
Ja, jag är faktiskt såld på den lite underliga designen. Nyss hemkommen efter att ha luftat den med ett Zuiko 200/4 inköpt för 250 spänn :)