#3101. Leica aficionado?? –lästips??
Kanske julklappspaketen innehöll böcker?? –under din gran?? De flesta får deckare?? –som om vi vill fly verkligheten?? Fotonörden kan möjligen ha fått en fotobok?? –nyskriven troligen??
Några köper sin julklapp på antikvariat via nätet?? –då nya tider råder?? Återbruk har blivit ”comme il faut”?? –så Corren fixade en passande bok i julklapp till nyblivna Leica-nörden?? –seniorplåtis??
Det blev den här boken med ett kapitel om ”Photograhie und kunst”?? –turligt nog inte skriven med fraktur tyska??
Leica II med Summar 50mm f2 i rätt tid för boken
Det visade sig vara en fotobok med massor av bilder tagna på 1930-talet med Leica kameror. Den är skriven av Dr. Paul Wolff, en superkänd fotograf som ger ut fotoböcker i jätteupplagor. Den här har titeln ”Meine erfahrungen mit der Leica” och är från 1939.
Leica II med Hektor 2,8cm 6,3 och diverse böcker
Det kan vara intressant för en fotonörd att se hur bilder skulle se ut på 30-talet?? –även om seniorplåtis inte tar sådan bilder idag. Det slående är att tekniskt sett är bilderna av hög standard. Det finns dock en slags ”romantisk” naivitet?? –och det skulle vara ”vackert”.
Så köp en gammal fotobok?? –de är ofta billiga på nätet??
Som efterverkning av dom gruvliga nazisterna och Tysklands förlust i världskriget, kom mycket tyskt bort. Ändå var det så att Tyskland var ledande, inte bara inom fototekniken, utan även då det gällde framstående fotografi. Paul Wolff är ett exempel. Ett annat är tyska arméns propagandatidskrift Signals fotografer, som med ett enormt risktagande kom hem med ett bildmaterial som borde ha fått i sig bra fotografer som exempelvis Robert Capa att blekna. Nu har så lång tid förflutet att sådant börjar krypa fram,
Som du säger – fotografin skulle vara vacker. Det är en sak som leder mig i min fotografi fortfarande. Fula bilder finns det alldeles tillräckligt av. Det är bara att knäppa på nyheterna på TV.
Tysk kultur fick verkligen lida mycket av det kriget. Långt in i sextiotalet varade mörkret. Kommunismen i öst höll väl kvar dysterheten tills muren föll.
Tekniken slogs aldrig sönder på samma sätt. De västtyska universiteten var fullt på fötterna redan i sextiotalet.
Ha det väl
Bob
Den tyska tekniken var ju heller inte så lätt att slå sönder – det fanns många gånger inte något alternativ många år efter kriget. Trots den enorma förstörelsen så sopade man strax mattan inom fototekniken. Om man tittar i tidningen FOTO åren 1945-46, så puffas det för många engelska och amerikanska nyheter, som då alltså skulle ersätta dom förkättrade tyska prylarna - sedan hörde man aldrig talas om dom grejerna mera. På det första Photokina i Köln hösten 1950 dominerade man marknaden totalt med nya kvalitetskameror.
Rariteter som du visar är inte så lätt hitta.
Visst det är alltid intressant givande så bilder från förr men jag o John gillar väl på sitt sätt titta i alla fotoböcker men blir inte att vi köper böcker längre utan i så fall lånar p biblioteket med där finns inte så stort urval. Det saknas pengar i denna kommunen så de har dragit in bokbuss, massor med kultur för politiker förstår inte att kultur är så viktigt för alla människor.
God natt sov gott båda ni hälsar vi
Gun-Inger
Böcker är bra julklappar för all åldrar.
Tyvärr skär man ner över hela landet då det gäller bibliotek. Det är stor synd.
Numera så gillar jag bilderböcker. Läser inte så mycket numera.
Hälsa Jonen
Bob