SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#261. Måste du titta genom det här fönstret?? --eller Leica-syndromet lever vidare!!

Traditionens makt är stark!! –fönsterhålet genom kameran lever vidare!! Det börja med en strut?? –och är idag ett sofistikerat optiskt spegelsystem!! –för att se motivet!! –inte genom objektivet??

Det började med den enkla lilla svarta Leica Standard som hade sin lilla optiska strut för att rikta in kameran. Det levde vidare mer och mer optiskt sofistikerat tills M3 och M2 kom med sin avancerade avståndsmätare.

Leica M2, med fönsterglugg

Detta blev mäkta populärt och varenda fotoreporter hade en sådan kamera eller av liknande fabrikat. Det fungerade utmärkt för att man kunde se genom sökaren samtidigt som man med det andra ögat kunde se hela omgivningen. Om jag ser en Leica plåtare som blundar med vänster öga så vet jag att det inte är någon seriös bildkompositör!! Visste du att inte alla kan blunda med vilket öga som helst??
Så kom då den svenska fågelfotografen Victor Hasselblad och insåg att man måste kunna se genom objektivet när man fokuserar och letar bildmotiv. Den först avancerade spegelreflexkameran från Hasselblad kom 1948 och blev en enorm framgång. Småbildkameratillverkarna i Japan insåg att det måste komma en småbildkamera också och Pentax blev först 1952. På sextio- och sjuttiotalen blev de allt mer avancerade med till och med autofokus på nittiotalet. Pressfotograferna hakade på och lämnade i stort Leica till samlarna.

Olympus OM-4, spegelreflexkamera.

Tack vare en avancerad mytbildning med duktiga fotografer lyckades Leica leva kvar!! --till och med ljusmätare inbyggt och mycket bra manuell optik. De digitala kamerorna blev allt mer avancerade och i slutet på 2010-talet var de så avancerade att man egentligen inte behöver bli bättre. Tror du Leica finns kvar?? –javisst mer än någonsin!! --med avancerad sensor ger den mycket bra bilder. Tror du att den gamla mätsökaren är kvar?? –absolut och den frodas allt mer. Det är dock andra tillverkare som utvecklar den. Fuji har gjort en hybridmätsökare som ser genom fönstret och som också kan se genom objektivet, inte med spegel utan med elektronisk utläsningen av sensorns bild. Kolla på den här bilden, den kommer att sälja hundratusentals kameror. Det sitter rakt i kamerahjärtat på alla drabbade av Leica-syndromet!! –och som måste se genom ett fönster!!
Fram för kameror där man ser genom objektivet och kan se fokus korrekt!!

Olympus Pen E-PL1 och Canon 50/0,95. Bilden av Ninnis bullar är tagen @ 0,95.




Inlagt 2012-01-16 07:33 | Läst 4501 ggr. | Permalink

"Contax S släpptes redan -49 (efter att ha förhandsvisats redan -48, på S:t Eriksmässan i Stockholm). Det var f ö VEB Zeiss Ikon (efter delningen) som hade rätten till namnet till namnet "Pentax", innan de sålde den till Asahi. Fujis, förvisso mycket innovativa, sökare är en hybridsökare. Inte hybridmätsökare."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej!
Jag som använder Leica mycket men med vänster öga, är jag ingen "riktig" Leicafotograf då? hihi
mvh
Morgan Larm
Svar från Bob Bovin 2012-01-16 09:00
hihi!!
Du platsar inte i HCB laget. Du tar nog canon bilder ändå. Som sagt alla kan inte blunda med ett öga på båda ögonen.
Jag är sedan 1963 Leica M plåtare så man agar den man älskar.
Mvh
Bob
Jag måste medge att jag gärna tittar i fönster lite då och då. Det känns skönt att varva allt digitalfotande med att ladda en film i en helt mekanisk kamera som överlåter själva tänkandet till mig. Givetvis tittar jag med bägge ögonen när jag fotograferar.
//Mikael Good
Svar från Bob Bovin 2012-01-16 12:08
Tack Mikael!
Det är tryckt att gå tillbaka till något beprövat.
Mvh/Bob
Contax S släpptes redan -49 (efter att ha förhandsvisats redan -48, på S:t Eriksmässan i Stockholm). Det var f ö VEB Zeiss Ikon (efter delningen) som hade rätten till namnet till namnet "Pentax", innan de sålde den till Asahi.

Fujis, förvisso mycket innovativa, sökare är en hybridsökare. Inte hybridmätsökare.
Svar från Bob Bovin 2012-01-16 12:10
Tack Olle,
Det är bra att du kollar upp mig. Jag har inte kollat källorna nog.
Mvh/bob
Bullarna kan aldrig bli lika lockande sedda genom en Leica ;).

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-01-16 12:11
Hej Torbjörn!
Det är en intressant men personlig tolkning.
Bullar är "out of heaven".
Mvh
Bob
Ett problem för oss lite äldre (jag är 61) är ju synen och glasögon. Jag ser utmärkt genom sökaren på min M9 utan att behöva ta av glasögonen eller "titta ovanför" dom. Skall jag titta på en skärm för att komponera måste jag ta av glasögonen eller titta ovanför. Och då ser jag inte skarpt till motivet !! Att hålla kameran som en illaluktande ost på utsträckta armar för att kunna se någorlunda skarpt på LCDn tilltalar mig inte (och ger ju knappast skarpa bilder på längre tider..). Nej, M9 är perfekt för mig och jag njuter av varje stund med den. Den senaste Fujikameran med utbytbara objektiv kommer säkert också att ha samma tveksamma byggkvalitet och virrevarr av knappar på baksidan, som X-100 och X-10. Och, var skall man sätta sin högra tumme för stöd ???
Svar från Bob Bovin 2012-01-16 12:18
Hej Oscar!
Detta med synen är ju ett stort problem efter 50, jag är 68. Små skärmar är hopplösa och inte för oss. Håller med om att det är för mycke knappar. En inställning skall räcka. Jag gillar läge P eller A. Vi får se hur nya Fuji blir, till det bättre får vi hoppas. Den är ju dock billigare och har en intressant sensor.
Trevligt att få kommentar från en Lunda bo.
Mvh
Bob
Hej Bob!
För mig gäller att se genom en sökare där du själv kan sätta fokus på det som är intressant i bilden.
Tror också att denna Fuji kan bli ett intressant alternativ.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-16 13:29
Hej Rolf!
Min inställning också. Manuellt eller auto fokus.
Ha det bra!
Bob