SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2380. Olympus OM-D E-M1 II kan den plåta ishockey?? –ja, seniorplåtis kan??

Kampen om sportfotograferna gunst?? –har länge varit mellan drakarna Nikon och Canon?? Nu kommer mera portabla system till sportarenorna?? –som Olympus, Panasonic och Sony??

Kan de redan matcha de stora gluggarnas mästare?? –ja seniorplåtis tror det?? –efter att ha plåtar ”knatte-hockey” med en Olympus OM-D E-M1 Mark II och Zuiko Digital 40-150mm 1: 2,8 PRO:

Min kamera för ishockey

Nu kan man ju invända att seniorplåtis inte är någon sportfotograf?? –det är helt rätt?? –men jag plåtade min första ishockey match 1959 för tidningen Östgöten?? Visserligen den enda, men många andra sporter har det blivit med åren??

Nu fick seniorplåtis uppdraget att plåta en ”knatte match” i Kållered SK. Det var matchen mellan Partille HC och Kållereds Icebears. Spelarna var födda 2009!!

Just att seniorplåtis fick uppdraget var nog beroende av att ett av barnbarnen spelade i Icebears?? Så det var bara att sätta kameran ovan på en monopod som ett proffs och ställa in kameran på: 1/1000 sek, auto ISO och auto bländare. ISO landare vanligen på ungefär 2500 och bländaren på full glugg. Autofokus sattes på ”sekvens L” och autofokus sattes på ”AF tracking” = C-AF TR. Mot alla odds satte jag in kameran på jpg-formatet neutral med max antal pix!! Det senare för att seniorplåtis skulle kunna ge över bilderna direkt till sonen Jan för vidare insättning på klubbens hemsida.

Seniorplåtis plåtade två matcher a 2x15 minuter?? –det vill säga mer än en timmas jobb?? –och mer än 1000 bilder?? Assistent Ninni plåtade med vidvinkel och vi stod båda i spelarbåset??

Nå?? –hur fungerade kameran?? Ungefär 80% av bilderna var i fokus?? –vilket är en bra siffra?? –tror jag?? När kameran låst fokus på en spelare så följde den med bra och hoppade inte över på en annan spelare så lätt??

Tro inte att det här spelet var långsamt?? –de här pojkarna och flickorna åkte mycket snabbt och nästan som proffs?? Det var svårt för seniorplåtis att hänga med?? –och efter en timma var han tröttare än spelarna??

Här några bilder:

Kållereds Icebears möter Partille HC i match för 09:or

Vad blir då betyget för den här kamerans användning som sportkamera?? –jo, seiorplåtis sätter 4,5 på en skala om 1-5!! Tänk på att den här kamerauppsättningen väger 1334 gram!! –mot motsvarande Canon 1DX II + 200-400 sportzoom som väger 4690 gram!! Seniorplåtis tvekar inte vilken han vill släpa på idag??

Det kommer ett komplett bildreportage i en blogg snart.

Inlagt 2017-12-08 07:32 | Läst 3645 ggr. | Permalink

"Intressant verkligen. Man har ju inte tänkt på Oly eller Pana som sportfoto förut; dåligt ljus, hög ISO, snabba ryck har ju inte varit den "lilla sensorns" styrka. Verkar emellertid fungera bra. //GöranR"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant verkligen. Man har ju inte tänkt på Oly eller Pana som sportfoto förut; dåligt ljus, hög ISO, snabba ryck har ju inte varit den "lilla sensorns" styrka. Verkar emellertid fungera bra.
//GöranR
Svar från Bob Bovin 2017-12-08 12:09
Hej,
De senaste modellerna tror jag kan ta upp en match. Speciellt som man kan köra handhållet om man är normalstark. Jag klarar inte ens denna en helt match utan monpod. Om jag jämnför med 1D III, som jag flera år så är den här mycket bättre.
Ha det bra
Bob
Hehe, det var kanske inte helt rättvis jämförelse. Canons snabba kamerahus är absolut större och tyngre. Men det skiljer inte lika mycket om man ska ha fram motsvarande objektiv. Canon EF 70-300/4-5,6L väger 1050 gram, men den samlar ju in mer ljus i den korta ändan. Ditt objektiv motsvarar ju 80-300/5,6
Svar från Bob Bovin 2017-12-11 17:15
Hej Magnus,
He, he jovisst, jag övervägde det valet. Men hur många sådana gluggar ser du vid sargen på en stormatch?
Hälsa grabben i Dalby
Ha en fin jul
Bob och Ninni
froderberg 2017-12-11 17:24
Nä, det är ju 70-200/2,8 som är vanligast på hockey och det väger ju ytterligare några hekto.

Jag har ett EF 200-400/4L IS, men det är hemskt att släpa runt på. Så jag lurar på att skaffa ett 400/4 DO IS II som väger 1,5 kilo mindre och är några decimeter kortare :)

Lovar att hälsa till senior när han inte leker med sitt Tamron 150-600 G2 :)
Svar från Bob Bovin 2017-12-11 18:49
Hej,
Gå över till Olympus i stället!!
Ha det bra
Bob