#2356. Idag idyll?? –en vedspis?? –men är det framtiden??
Vart är vi på väg?? Hur skall vi laga mat i framtiden?? Några energikällor kommer att vara slut?? –bara de förnyelsebara blir tänkbara alternativ?? Solens strålar, vind, vattenrörelser kanske tekniskt funkar??
Vi tvingas till slut ställa om vår energiförbrukning?? –det råder ingen tvekan om det?? Vetenskapsmännen förstår detta, industriledarna och teknikerna börjar haja detta också?? –ty det finns kulor att tjäna på detta att ställa om tekniken. Det krävs innovation, teknikutveckling och begåvning för att klara detta. Det är inte så konstigt att sist på bandvagnen kommer att vara politikerna?? Hoppas bara att de inte försenar utvecklingen?? –för då blir den primitiva brasan och vedspisen den enda metoden som blir kvar??
Tunnbröd tillagat på vedspisen, vilken lyx idag (fotograf och bagare Mia Bovin)
Å så vedspis! Kan det där vara en Husqvarna 427...?
Kommer ihåg en gång i världen för mycket länge sedan när jag satt och pratade med Janne Lidén och sa, vi har en vedspis i köket! Då blev han aningen litet imponerad, så uppfattade jag det i alla fall ;) och sade, livskvalitet! :)
Kommer ihåg ett bra tunnbrödsbageri i Marieby utanför Östersund,
där bunkrade vi bröd när vi va på väg mot Åre!
/B
Corren bakar goa bullar.
Jag har kunnat spismodellen, men du vet åldern tar ut sin rätt vad angår minnet. Du kan ha rätt.
En dag behövs det ny keramik i spisen.
Ha en fin dag
Bob
Tror jag åker förbi Hubles bageri senare idag! :)
/B
Jag har engagerat mig i vindkraft och elbilar men det räcker inte, kolet måste bort.
En CO2-skatt på 30 dollar per ton (d v s 90 dollar per ton kol) skulle göra planeten fortsatt beboelig och dra in en hel del slantar till statskassor.
-----
Spisen ser ju fin ut!
Vi hade vedspis i förra fritidshuset. För 20 år sen fanns faktiskt brännjärn att köpa i lokala järnaffären och det kan nog fortfarande finnas hos specialister eller om man hittar en järnaffär som inte flyttat. (Brännjärnet är gjutjärnsdelen t h om eldstaden). Och så fixade jag ny "keramik" ovanför ugnen. Köpte en för ändamålet avsedd liten säck med speciell torkad lera . Man blandade upp den torra leran med lite vatten och rörde i svarvspån av järn, bredde ut och lät torka. Det var inte svårt och inte ens särskilt lortigt om man var noga.
Man känner en viss desperation. Det måste bli en koordinerad stor ändring av förbränning av kol. Risken att det går åt skogen ökar allt snabbare.
Tack för att du delger dina kunskaper om spisens underhåll. Våra barn har numera hand om huset.
Ha det bra
Bob
Det är en bra önskan.
Ha det bra
Bob