SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#213. Svenska på en av LIFE´s 75 iconbilder!! –en okänd?? --ung höjdhoppare!!

Den legendomspunna fotoreportagetidningen LIFE!! –har presenterat sina 75 bästa  bilder någonsin eller mest berömda bilder?? –många av bilderna är klassiker!! --men några är mindre kända?? –och på en finns en svensk höjdhoppare!!

Du kan kolla in bilderna här. Först kommer naturligtvis Robert Capas bild från dagen D!! –du vet den som är suddig!! –för att den framkallades i för varm framkallare!! Bild nr 17 visar Ingrid Bergman när hon spelar in filmen Stromboli. Häftigt att LIFE tar upp denna händelse bland bilderna. Bild nr 50 är ännu mer överraskande!! –den visar också en vacker svenska!! –vilket man påpekar i bildtexten!! --och bilden är tagen under OS i Melbourne 1956, av den berömde LIFE fotograf George Silk. Det påpekas i bildtexten att hon inte vann utan blev sexa!! –men det är fel för hon blev fyra på höjden 1,67 m, vilket var samma höjd som tvåan och trean!!

Men vem var då den unga damen?? –jo en ganska okänd ung flicka som var svensk rekordinnehavare på femtiotalet!! --Gunhild Larking. Nyligen var det en artikel i JNytt.se!! --som ger en fin berättelse om henne bravader som höjdhoppare!!

Höjdhopp är en raffinerat spännande friidrottsgren, som är kul att fotografera!! Det är sällan man har möjlighet att komma när nog, men när man gör det så kan man få intressanta bilder. Jag tog mina första redan 1956 när det Amerikanska friidrotts landslaget hade uppvisning i Falkenberg. Långt senare plåtade jag hoppning när vår stora stjärna Patrik Sjöberg var i Malmö 1982.

Det gäller att välja udda vinklar och det gjorde min son Jan, då10 år, när han plåtade storasyrran vid tävlingar i Lund 1982. Här är hans bild!!

Lund 1982. Nikon F3, Nikkor 180 mm/4

Inlagt 2011-11-29 07:26 | Läst 9371 ggr. | Permalink

"När det gäller Capas D-Day-bilder var det inte framkallaren som var för varm, utan att man i brådskan satte för hög temp i torkskåpet, så emulsionen började rinna iväg."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
När det gäller Capas D-Day-bilder var det inte framkallaren som var för varm, utan att man i brådskan satte för hög temp i torkskåpet, så emulsionen började rinna iväg.
Svar från Bob Bovin 2011-11-29 09:39
Tack för din sakkunniga korrektion! En gammal villfarelse hos mig har suddats ut.
Mvh
Bob
Svar från Bob Bovin 2011-11-29 11:54
Jag borde läst på bättre angående torkningen av filmen.
I Richard Whelan´s biografi om Robert Capa kan man på sidan 214 läsa om förloppet.
Det var ont om tid och Dennis Sanders satte in filmen för torkning, utan att sätta på fläkten. Hög värme smälte emulsionen och bara 11 bilder var användbara av två rullar.
/Bob