#3390. Refurbished??
För fem års sedan visste seniorplåtis inte vad det betydde?? Renoverad?? –är nog ett ganska brett begrepp?? –beroende på vad som är renoverat?? Ibland står det att kameror är renoverade??
Man får väl anta att det är någon kameraverkstad som har gått igenom kameran?? Internationellt finns begreppet CLA = cleaning, lubrication and adjustment??
Som vanligt är man utlämnad till verkstadens yrkesskicklighet?? –precis som när man lämnat bilen till årlig service?? Inte tusan kan man kolla vad de har gjort?? –om man inte är bilmekaniker själv?? Men då lämnar man väl inte in den??
Gemene man får va glad om bilen eller kameran ser bra ut och funkar?? Lite så är det med analoga kameror också?? En CLA brukar innehålla enkel demontering och rengöring och inoljning. Kontroll och justering av slutartider kan ingå om det är en ok firma. I Sverige finns Analoga Kameror Stockholm där Jonas utför CLA. Om du vill betala för en större renovering får du kontakta Kanto kamera i Tokyo. De plockar sönder kameran i alla beståndsdelar och byter ut det som är utslitet?? Om inte reservdelar finns så tillverkar de desamma. Räkna med kostnad på 2000 till 10000 i fakturan. Men då får du hem en nästan ny kamera??
Det här är min senaste renoverade kamera?? –en Canon L1 med objektivet Canon 50mm 1:1.8??
Nyrenoverad Canon L1 med Canon 50mm 1:1.8
Den kostade ungefär 1000 kronor i inköp. Men då fungerade inte de långa slutartiderna och tyget i slutarmekanismen läckte som ett såll. Objektivet hade slöjbildning på en yta i den bakre linsgruppen??
Objektivet renoverade seniorplåtis själv?? –jo jag har berättat om det tidigare på FS. Den läckande ridåslutaren målade seniorplåtis över med en gummisuspension, som innehöll kol?? Den fanns att köpa på Panduro. Det har jag också skrivit om på FS. De långa slutartiderna fick Jonas på Analoga kameror Stockholm ta hand om?? --för han har mätutrustning för slutartider??
Så nu är kameran fullt funktionsduglig?? –och kostnader för kameran på bilden är under 3 laxar!!
Enligt Peter Dechert, som skrivit boken Canon Rangefinder Cameras 1933 – 68, tillverkades det bara 8000 kameror av den här modellen år 1957. Enligt honom är det flera av dagens experter som anser att Canon L1 är den bästa modellen med ”rangefinder” som Canon tillverkat. Modellen kan kanske anses vara en av klassikerna av sin tid??
Seniorplåtis skall återkomma med en blogg där Canon L1 jämföras med en samtida analog kamera.
Kul att höra dig.
Ja, nu blev den fin och funkar som den skall denna gamling.
Var rädda om er och hälsa Märta
Bob och Ninni
/Bengan
Jo, det är en underskattad guldglittrande sökare.
Det som förvånar är att många modeller vid den här tiden tillverkades i små upplagor. Utom Canon P med nästan 100 000 ex.
Den skulle vara en bra kamera för flanören. Den är tyst och hyfsat liten.
Klapp
Bob
Ryssarna gjorde i mitten av 1950-talet det som Leica skulle ha gjort på 1930-talet. Man kopplade in avståndsmätaren i huvudsökaren och lade på en en rejäl mätbas – faktiskt hela 7,5cm. Kameran hette FED 2:
https://en.wikipedia.org/wiki/FED_2
Om Leica hade gjort detta så skulle man sluppit att bli förpassad till andraplatsen av Zeiss Contax.
Din Canon är (mer än) starkt inspirerad av FED 2.
Jag har lite svårt att se likheten med FED 2. Canon har genomgående i de flesta modellerna en ganska kort mätbas, 4 cm. Först Canon 7 har längre. L1 har en ganska naturlig utveckling från från tidigare modeller efter kriget. L1 har som fösta Canon model en frammatningsarm och en liten arm för återspolning.
Rent generellt tror jag inflytandet på japanerna kom från tyska kameror på 50-talet.
Japanerna var mycket influerade av tysk teknik och vetenskap under 1900-talet. De flesta högt utbildade läkarna och teknikerna i Japan talade tyska och var ofta delvis utbildade i Tyskland. Precis som i Sverige.
Även under 80-talet träffade jag flera gamla forskare som talade tyska hellre än engelska.
Ha det väl
Bob
Vad det gäller fammatningsarm och returspolningsvev så är det ju saker som inte kräver någon större ”brainstorming”. Saken var istället den, att i gamla tider så var filmerna så känsliga för statisk elektricitet att det gjorde en snabb frammatning synnerligen olämplig. Den enda kameran med frammatingsarm i gamla tider, Exakta Varex, hade så långt slag och sådan (medveten) utformning av armen att det i alla fall omöjliggjorde för snabb frammatning.
Slutligen kan man lugnt konstatera att Canon L1 är en mycket snygg kamera – jämfört med det sedvanliga ryska kameraplåtslageriet... :-)