SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3287. Canon P har naturligtvis en slutare?? –som rör sig??

Det är väl bara nördarna av olika ålder?? --som vet hur en gammal mekanisk ridåslutare fungerar i en analog kamera?? Det vet inte seniorplåtis heller, i detalj, men slow motion kan visa något??

En gammal svart Canon P har varit på översyn hos Jonas på Analoga Kameror Stockholm. Det kunde ju vara kul att se hur slutaren arbetar i en gammal kamera från 50-talet. Till hjälp har vi en vanlig iPhone som kan spela in slow motion med 240 bilder per sekund.

Principen är att ett ”fönster” med variabel bredd far förbi filmytan så att en given punkt ser objektet i delar av en sekund. Ofta mellan 1 till 1/1000 sekund. I Leica och Canon kameror från tiden 1920-talet och idag så far fönstret horisontellt Men det kunde varit vertikalt istället och några kameror hade den tekniken?? –det blir ju en kortare sträcka.

När Canon P kom ut så hade man just börjat använda stålmetall i de två folierna som samverkar för att göra ett fönster. Folierna är 16 mikron tunna säges det och de är mycket känsliga för beröring och skrynklas lätt. Lite skrynklig ridå spelar ingen roll och de flesta är skrynkliga. Nikon gjorde sina ridåer i platina i några modeller, som Nikon SP. Idag erbjuder Kanto camera att sätta in nya Pt ridåer i Canon P?? –men det kostar en hacka säges det??

Canon P med en Leica Summaron 3.5cm f3.5 en tidsenlig kombination

Så seniorplåtis tog bort objektivet på den här Canon P och öppnade bakluckan?? –för att ta slow motion video av de olika slutartiderna?? Vid 1/1000 sekund så far det smalaste fönstret förbi filmytan:

Frame grab av slutarens passage av filmytan vid 1/1000 sekund

Vid en 1/60 sekund öppnas hela fönstret och tiden regleras av att ena slutarbladet öppnar först och sedan efter en stund stänger det andra.

Frame grab av slutarens passage av filmytan vid 1/60 sekund

Vid en 1/60 sekund öppnas hela fönstret och tiden regleras av att ena slutarbladet öppnar först och sedan efter en stund stänger det andra.

Om inbäddningen inte funkar så har du länken till YouTube här:

https://youtu.be/8iGmSOFaWuw

Det här var en enkel förklaring om hur slutaren fungerar,?? --men inte speciellt sakkunnigt. Den detaljerade mekaniska uppbyggnaden den får du lära någon annan stans.

Inlagt 2020-07-07 07:25 | Läst 1909 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Svar från Bob Bovin 2020-07-07 09:16
Hej,
Tack, men den länken var högt över min kompetensnivå. Men många på FS har nog den redan.
Får snart en L1 från LP och får nog fråga Jonas om hjälp.
Klapp
Bob
En liten rättelse bara:
Nikon använde de första åren vanlig duk i Nikon SP. Därefter titan, men inte platina. Samma slutare satt för övrigt även i Nikon F.
Svar från Bob Bovin 2020-07-09 08:12
Hej,
Tack för hjälpen att korrigera mitt fel med Platina i SP slutaren. Mycket slarvigt av mig. Titan folie är styvare än Pt och borde på den tiden ha varit dyrare än platina. Idag kan man mycket mer om tillverkning av Ti.
Ha deltävling
Bob
ojanson 2020-07-10 12:30
Framförallt är titan mycket lättare, vilket möjliggör en snabbare slutare. Platina är bland de tyngre grundämnena