SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1889. Hur bra är nya Olympus ED 300 mm f/4 IS PRO?? –testing??

Ska man köpa nytt?? –eller behålla det man har?? Måste man ha nya Olympus 300 mm telet?? –eller köra med Panasonic zoomen 100-300?? –eller kämpa med Canon 300/4 L IS??

Storleksmässigt är det en viss skillnad?? –zoomen är minst och väger bara 595 g.

Nya Olympus 300/4 t v, Gamla Canon 300/4 t h.

Den nya 300 mm från Olympus är en solid glugg i metall?? –vädertätad och mekaniskt mjuk och välbalanserad. Men den är inte så lätt med sina 1270 gram?? Doch 3x lättare än en vit 600 från Canon!! Seniorplåtis kunde plåta en halvtimma på fri hand med Pen-F?? Bildstabiliseringen är maköst effektivt med IS både i kamera och objektiv i samverkan?? Inte en ruta suddig. Gamla Canon 300/4 väger 1370 gram och här är det manuellt som gäller. Det här är en mycket bra grugg?? –på en Canon kamera. Den här gluggen har sett många isbjörnar och brunbjörnar!!

Seniorplåtis har en testskylt på ungefär 60-talet meters avstånd från villafönstret:

Testskylt i Lund

Testbilder togs med stativ, självutlösare, alla IS på och autofokus när det fanns. Ingen bildbehandling i LR 6. 100% utsnitt. Kamera var Olympus Pen-F för alla bilder.

Först Olympus 300/4:

Olympus 1/800, f/5,6 och ISO 200

Olympus 1/1600, f/4 och ISO 200

Det är mycket lite skillnad vid nedbländning och det här objektivet är mycket skarpt?? –det skarpaste 300 mm teleobjektiv seniorplåtis använt??

Om man tar samma bild med Canon 300/4 så ser det ut så här:

Canon 1/1000, f/4 och ISO 200, manuellt fokus

Den här bilden är betydligt oskarpare jämfört med Olympusgluggen. Den skulle dock gå att skärpa upp riktigt bra med mjukvara.

Sedan länge har seniorplåtis använt Panasonic G Vario 100-300/4-5,6 för m4/3 kameror. I autofokusläge fungerar det ganska bra, men i manuellt fokus är det svårt. Objektivet har IS inbyggt och det fungerar bra med IS i kameran Pen-F. Här är en bild på 300 mm läget:

 Panasonic zoom 1/400, f/5,6 ch ISO 200

Den här gluggen är förvånandsvärt skarp. Tyvärr är den suddiga bakgrunden ofta orolig och randig?? –när man plåtar utan stativ.

Vad händer nu om man sätter dit en 1,4x extender och får en 420 mm glugg?? Ja, på zoomen går det inte att sätta Olympus 1,4 extender, det går heller inte att sätta två extendrar i rad med Olympus. Olympus får se till att göra en 2x-extender till deras 300 mm glugg??

Olympus 300/4 med Olympus MC-14 ser ut så här:

Olympus 300 mm + 1,4 extender, 1/320, f/5,6 och ISO 200

Det är en mycket liten försämring av optiska egenskaper med extender?? Med lite skärpning i LR så ser seniorplåtis ingen skillnad.

Canons 300/4 med extender 1,4x och 2x har seniorplåtis använt i många år och det är en mycket bra kombination. Bilderna har alltid varit till belåtenhet. Här kommer en bild för jämförelse med Olympus nya glugg:

Canon 300 mm + Canon EF 1,4 extender, 1/320, f/5,6 och ISO 200. Manuellt fokus

Märkligt nog är det här en utmärkt kombination och om man sätter bra fokus så får man en skarp bild?? Med lite dator skärpning blir en sådan bild mycket bra.

Seniorplåtis är mycket imponerad av den nya Olympus 300/4 gluggen, även med extender. Det ger ju en bild med 840 mm FOV med en m4/3 kamera. Å du den är skarp till tusen!! Det är en nästan perfekt naturfotoglugg med mycket snabbt autofokus. Kontinuerligt fokus på flygnde fåglar är dock svårt. Här får vi nog vänta på nästa Olympus M1 med både kontrast och fas senosor??

Det är hög sannolikhet att seniorplåtis kommer att köpa den nya gluggen, nu fick jag tacksamt låna en av Peter Elmqvist på Olympus syd.

Inlagt 2016-06-29 07:27 | Läst 6331 ggr. | Permalink

"Hej Bob och Tack för en trevlig recension! Jag har en fråga: - Du skriver "alla IS på" när kamera/objektiv är monterat på stativ. Jag har fått lära mig att alla IS ska stängas av när man fotar med stativ. Så här skriver CyberPhoto: När man använder ett bildstabiliserat objektiv på stativ bör man tänka på att slå av stabiliseringen. Det optiska stabiliseringssystemet är nämligen inte anpassat för de vibrationsfrekvenser som uppträder i ett kamera/stativsystem, utan endast för de darrningar som uppkommer vid handhållet foto. Länk: https://www.cyberphoto.se/faq/stabilisering.htm Kamera & Bild: Vissa objektiv har även inbyggd detektering för när man monterat sin kamera på stativ. På så vis avaktiveras bildstabiliseringens funktion helt för att inte arbeta mot sitt syfte. Har objektivet inte denna självdetektering rekommenderas att bildstabiliseringen stängs av. Länk: http://www.kamerabild.se/fotoskolor/vi-f-rklarar/vi-f-rklarar-bildstabilisering Ingen av texterna är nya, har månne tekniken förändrats idag? Kanske du eller någon annan vet! Trevlig sommar /Lasse"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag var inte imponerad av EF 300/4L IS när jag testade det. Det kräver ett stegs nedbländning för att bli tillfredsställande skarpt. Jag tycker att ett L-klassat tele ska vara ordentligt skarpt redan med ful bländaröppning.

Canon säljer antagligen betydligt fler 100-400L och 70-300L än 300/4L IS idag, så att ta fram en EF 300/4L IS II är kanske inte så högt prioriterat.

>>Här får vi nog vänta på nästa Olympus M1 med både kontrast och fas senosor??

E-M1 har väl redan både fas- och kontrast-autofokus? Men en E-M1 Mark II ryktas till Photokina. Och den lär väl bli snabb.
Svar från Bob Bovin 2016-06-29 11:16
Hej Magnus,
Jag håller med om att 100-400L är mer användbar och det är nog mitt mest använda objektiv.
Nästa E-M1 måste bli snabbare för den nuvarande är inte snabb nog för följandefokus i sport och natur. Det ryktas ju om en snabb processor så att det blir 1/125 Högupplösning.
Sommarhälsa grabben i Dalby
Ha en bra sommar
Bob och Ninni
Hej Bob och Tack för en trevlig recension!

Jag har en fråga:
- Du skriver "alla IS på" när kamera/objektiv är monterat på stativ.
Jag har fått lära mig att alla IS ska stängas av när man fotar med stativ.

Så här skriver CyberPhoto: När man använder ett bildstabiliserat objektiv på stativ bör man tänka på att slå av stabiliseringen. Det optiska stabiliseringssystemet är nämligen inte anpassat för de vibrationsfrekvenser som uppträder i ett kamera/stativsystem, utan endast för de darrningar som uppkommer vid handhållet foto.
Länk: https://www.cyberphoto.se/faq/stabilisering.htm

Kamera & Bild: Vissa objektiv har även inbyggd detektering för när man monterat sin kamera på stativ. På så vis avaktiveras bildstabiliseringens funktion helt för att inte arbeta mot sitt syfte. Har objektivet inte denna självdetektering rekommenderas att bildstabiliseringen stängs av.
Länk: http://www.kamerabild.se/fotoskolor/vi-f-rklarar/vi-f-rklarar-bildstabilisering

Ingen av texterna är nya, har månne tekniken förändrats idag?
Kanske du eller någon annan vet!

Trevlig sommar
/Lasse
Svar från Bob Bovin 2016-07-01 12:06
Hej,
Tack för din kommentar.
Jag är medveten om dessa rekommendationer sedan länge.
När det gäller det här objektivet har jag inte sett några sådana anvisningar.
I det här fallet blåste det kraftigt och hela stativet rörde sig något när man såg bilden i sökaren. Jag bestämde mig för att ha båda IS systemen på. Det visade sig också att bilderna var ok.
Mitt gamla jobb gjorde mig också skeptisk till allt vad fasta regler gäller. Jag vill alltid testa om det stämmer. Så de flesta objektiv jag använt bakåt i tiden har haft IS på när jag plåtat. Nästan inget står still, inte ens berg.
Ha det bra
Bob
froderberg 2016-07-01 12:08
Det låter onekligen som en gammal text. Det var rätt längesedan som det började komma bildstabilisering som fungerar med stativ. Som exempel tror jag att Canons supertelen från 1999 ska funka med IS och stativ ....

Det brukar stå i bruksanvisningen vad som gäller.
Hej igen och Tack för svar båda två!
Då får det bli IS i fortsättningen, kanske någon test också.
Allt gott
/Lasse