SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2798. Dimma?? –”haze” i ett gammalt objektiv??

Kan man se ”haze” i ett gammalt objektiv?? –i en bild?? Gamla objektiv som är mer än femtio år gamla beskrivs ofta som mer eller mindre ”mjölkiga” eller disiga??

På engelska beskrivs det med ordet ”haze”, disig, dimmig. Enligt Ken Rockwell bildas dimman av att olja med tiden kondenserar på interna glasytorna. Han visar att man kan se det genom att lysa med ficklampa genom objektivet.

Elmar 50 mm 1:3,5 objektivet som seniorplåtis köpte från Leica shop i Wien beskrevs ha lite grand av ”haze”?? När seniorplåtis försökte detektera det så var det svårt att se?? Nu har den senaste tidens inköp gjort att vi har två 50 mm gluggar:

Summar 50mm f2 och Elmar 50mm f3,5

Enligt expert bedömning från Leica reparatör så har Summaren ingen ”haze”. Genom att ta bilder med en Olympus OM-D E-M1 II med båda gluggarna så kan man se om man kan ana dimman i Elmaren??

För bilderna nedan gäller; först Summaren sedan Elmaren:

Det är svårt att se någon dimma i den andra bilden

Det är också här svårt att se någon skillnad mellan objektiven

Bilderna ovan är obehandlade i Lightroom 6, bara förminskade till 2880 pix. I vilket fall som helst är objektivet bra nog för att kunna korrigeras i Lightroom för eventuell svag ”dimma”.

Seniorplåtis kommer sannolikt att lämna Elmaren för CLA (Cleaning, Lubrication and Adjustment) hos en serviceman.

Inlagt 2019-03-04 07:46 | Läst 3800 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Bob!

Kallas inte denna "dimma" i objektiven också för "fungus", eller är det när objektiven börjar närma sig "roquefort-nivå" som man klart kan konstatera svampbeläggning...?

Jag hade ju för tio år sedan en Linhof Technika 53:a, vars 3 Schneider-Kreuznach objektiv hade rätt så mycket "dimma" på insidan tyvärr.

Kan man rengöra sådana gamla objektiv från dimman? Men det blir väl isåfall dyrt, att ta isär gluggen?

Jag har nu en Summilux-M 1,4/50 mm till min M6:a som jag tror är hyfsat ren idag men som jag vill förvara på sånt sätt att risken för "dimma" minimeras! Vad göra? Vakuumförpacka?
Ha en bra analog (eller en digital dito) dag!
mvh
/B
Svar från Bob Bovin 2019-03-04 09:40
Hej,
Tack för din kommentar.
Om du läser länken jag la med så ser du att det finns grovt sett fem problem. Damm, glasbubblor, repor i glaset, dimma och mögel.
Det allra värsta är mögel, vars mysel sprider sig i fuktig miljö. Inga verkstäder villa ha objektiv med mögel då det lätt sprider sig. Haze kan de flesta kameraverkstäder ta bort i ett objektiv. Det kostar kring 1500 spänn. Långvarig oljebeläggning på gamla objektiv med mjukt glas kan etsa glaset. Jag känner bara till en verkstad, Kanto Camera i Japan, som slipar om objektivytor.
Om du förvarar dina objektiv i torr miljö och rumstemperatur så är det inga problem.
Ha det väl
Bob
Canalog 2019-03-04 09:45
Stort tack, Bob!
Nu är jag lugn igen...blev lite orolig där ett tag, för min fina Summilux-M!
mvh
/B
Beläggningar på de inre linsytorna är mycket svåra att se när det gäller gamla objektiv utan antireflexbehandling – beroende på den normalt starkt reflekterande linsfläcken från varje yta.
Här en lärorik historia i sammanhanget:

Jag köpte en gång en Sonnar 1,5/5cm från 1930-talet utan antireflexbehandling privat av en elegant herre på Östermalm i Stockholm. Säljaren kunde meddela att: ”Dom är ju kul dessa gamla ljusstarka objektiv, men man kan inte plåta med dem – bara softigt ludd...”
För en gång skull lyckades jag att hålla truten, och köpte objektivet för en billig penning. Väl hemkommen genomlyste jag med olika ljuskällor – men kunde inte upptäcka minsta slöja. Fotografering visade emellertid att det var som säljaren ansåg – rejält luddigt.
Nu följde demontering av objektivet, och det visade sig att den nästan plana ytan bakom bländaren hade en kraftig åldersbeläggning. Detta kunde jag trots min mångåriga erfarenhet inte se utifrån.
Efter rengöring visade sig detta objektiv vara utomordentlig skarpt. I den bildutställning jag visade på senaste LP Foto-auktionen är just detta objektiv med. För den som är intresserad finns materialet nu till beskådan hos Peter och Lasse på Wibergs Foto på Karlavägen här i Stockholm. Sensmoralen är alltså vad som kan hända om man avlägsnar slöjor i gamla objektiv.
Svar från Bob Bovin 2019-03-04 11:01
Hej,
Tack för en lärorik kommentar.
Om man inte själv vågar demontera ett gammalt objektiv så bör man lämna in det för rengöring hos en betrodd verkstad.
Med vänliga hälsningar
Bob
syntax 2019-03-04 11:41
Jag frestas fråga: Var bjuds numera denna goda cigarr? Betrodd verkstad alltså. De gamla uvarna som kunde detta på sina fem fingrar försvinner en efter en. Senast var det gode vännen Werner Schaden som efter sin pensionering satt och skruvade på LP Foto - till enorm nytta för alla som köpte gamla kameror på auktionerna. Med Werner som var fabriksutbildad på många kända märken, försvann den sista riktigt kunniga all around-reperatören här i landet (vad jag vet).
Svar från Bob Bovin 2019-03-04 12:38
Hej,
Du har säkert rätt. De som finns nu kanske inte har de gamlas erfarenhet. I Malmö finns Christer på Kamera mekanik. I er stad finns Analog kamera.
Skall man hårddra det så får det bli Kanto camera i Japan som är auktoriserade för analoga Leica reparationer.
Ha det bra
Bob
Det här e riktig fotografi! Tegelvägg! ;)
Tycker det e en fin bild på objektiven också!
Den bilden kan man lätt ha på väggen!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-03-04 13:16
Hej,
Jag har en bra tegelvägg på balkongen. Måste ju utnyttja den. Vet inte om den fyller sitt ändamål just i det här fallet.
Produktfotografering funkar bra för mig om jag inte skall sälja något.

Klapp
Bob
Jag har ärvt ett Canon 50/1,2 av min pappa. Under åren har han haft det inne på rengöring av linsytorna flera gånger, men dimman återkommer ständigt.
Svar från Bob Bovin 2019-03-04 16:07
Hej,
Det brukar ju påstås att det är oljan i objektivet som kondenserar på interna ytor. Kan det vara så att linskonstruktionen spelar roll? Stor frilagd yta där oljan appliceras verkar ju skumt.
Ha det bra
Bob
froderberg 2019-03-04 16:17
Jo. jag misstänker oljan i bländaren och fokuseringssnäckan.