SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2583. Hur bra är en Panasonic/Leica glugg??

Panasonic och Leica har samarbetat i många år vad gäller produktion av objektiv?? Panasonic kränger ju flera objektiv med Leica namnet, men tillverkade i Japan. Det sägs att det är linsdesign och kontroll från Leica??

Det ryktas även att vissa Leica kameror har Panasonic producerade objektiv?? –och även hela kameror som Leica CL?? Hur det är med detta vet inte seniorplåtis?? Kanske är det så att man luras att köpa en halvdyr glugg med Leica namn från Panasonic??

Lika fullt köpte seniorplåtis en Leica DG Summilux 1:1,7/15 ASPH från Cyber foto för ung 4400 kronor?? Å det var med motljusskydd??

Lumix glugg med Leica namn tillverkat i Japan

Den här gluggen är lätt som en fjäder 115 g, och nog inte helt i metall?? –men motljusskyddet är det. Det sitter fint på en DMC-GM5, men är inte vädertätat?? –och har inget IS??

De flesta testerna på nätet är positiva?? –och de flesta bildegenskaperna är utmärkta?? Således är bokeh helt ok:

Med 1,7 bländare är det en snygg bokeh

Skärpan är helt ok för ganska hård cropping med GM5. Det troliga är att det är 16 Mb sensorn som är begränsningen av upplösningen i bilden?? Om man jämför den lilla zoomen 12-32/3,5-5,6 som följde med GM5 kameran vid köpet så är det faktiskt svår att se skillnaden i skärpan?? Här är två bilder från de två objektiven, med samma bländare 4:

100 % crop av bilder tagna GM5, först Summilux 15mm och sedan zoomen

Leica gluggen är något skarpare, kolla bladverken, men det är svårt att se?? Skall gör en koll med en 20 Mb kamera senare.

I vilket fall som helst så är objektivet behagligt att hantera, men brännvidden 15 mm (FOV 30 mm för 24x36 format) är lite ovant för seniorplåtis men nästan klassisk gatufoto brännvidd??

Liten snygg gatufoto kamera: Panasonic DMC-GM5 med Leica DG Summilux 1:1,7/15 ASPH

Inlagt 2018-07-18 07:06 | Läst 2430 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant att ta del av! Jag gillar såna här tester och undersökningar! Jag förstorade de två jämförande bilderna och klickade fram och tillbaka. Nej, jag kunde inte se någon skillnad.
Svar från Bob Bovin 2018-07-18 08:28
Hej,
Det är svårt att se skillnad. Objektiven begränsas kanske av sensorn.
Ha det gott
Bob
Jag skulle gissa att det finns regler för när man får sätta namnet Leica på namnringen. Jag vet inte exakt hur det är i detta fall.
Som jämförelse kan det kanske vara intressant att veta vad som gäller Zeiss objektivtillverkning i Japan:
För att det skall få stå Zeiss på objektivet, skall Zeiss vara huvudman för tillverkningen. I japan sköts detta av Carl Zeiss Co.,Ltd. i Tokyo - ett helägt dotterbolag till Carl Zeiss i Oberkochen Tyskland (grundat i början av 1960-talet). Man godkänner lokala tillverkare och har ständigt egna ingenjörer närvarande vid tillverkning och slutkontroll.
Svar från Bob Bovin 2018-07-18 11:40
Hej,
I slutändan är det väl frågan om pengar och produktionskapacitet. Leica tjänar antagligen pengar på att Panasonic får låna deras logotype. Leica har ju sålt sig även till en kinesisk mobil.
Zeiss kanske är mer seriöst.
Ha det gott
Bob
syntax 2018-07-18 12:37
Jag tycker att det vore konstigt om Leica är mindre rädda om sitt värdefulla varumärke än vad Zeiss är. Sådana varumärken med det ryktet och den nimbusen som Leica och Zeiss kan aldrig nyskapas om man förstör dem.
Även Zeiss tillverkar ju billigare massobjektiv i Japan i samband med andra tillverkares enheter - men man är huvudman för produktionen, man har kontrollen.

Jag tror nog att Leica levererar objektiv tillverkade i japan till Panasonic, som sedan sätter dem i sina kameror - tills andra informationer kommer.
syntax 2018-07-18 14:51
Jo Bob - en sak till. Det verkar som om du tror att Leica bara hyr ut sin logotyp, för andra att klistra på sina produkter. Var har du det ifrån?? Har du någon källa? Det vore nämligen ganska sensationellt om detta kunde styrkas.
Svar från Bob Bovin 2018-07-18 16:46
Affärer är nästan aldrig offentliga.
/B
syntax 2018-07-18 18:28
Jovars - men du besvarade inte frågan. Var har du det ifrån, och har du någon källa? Är det kanske rent av professor Bodins hitte på-avdelning?
Svar från Bob Bovin 2018-07-18 19:48
Man röjer aldrig en källa?