SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1841. Kungen av Bokeh?? –en modern m4/3-glugg??

Det är viktigt att ett objektiv ger en behaglig bild av den oskarpa delen av bilden?? –som kallas bokeh på japanska?? Det är dock en fråga om tycke och smak?? –vad man föredrar??

Seniorplåtis tycker att det området i bilden som är ute ur fokus bör vara ”mjukt dimmigt”??  --utan störande mönster och linjer?? Starka ljuskällor kan ibland ge runda ”bollar”?? –med optiska mönster?? Detta utnyttjas av en del fotografer för att ge ett dekorativt mönster?? –och det kan var vackert ibland?? Triplet objektiv ger tydliga ”bubblor” och det kan va kul.

Det eftersträvansvärda borde vara att det som är oskarpt förblir av sådan natur att det inte uppfattas som störande?? Det är ju trots allt det minst viktiga i bilden?? –i de flesta fall?? Till syvende och sist blir det ju trots allt en fråga om ”tycke och smak”??

Finns det då några objektiv som är kungar av bokeh?? Många tycker Leitz Summicron objektiv hör hit?? –men kan det finnas några moderna billiga varianter?? –som till m4/3 systemet??

På senaste tiden har framhållits på nätet att Panasonic 42,5 mm f/1,7 gluggen skulle vara en bra kandidat för bra bokeh?? Seniorplåtis tycker at Olympus motsvarande glugg, som har några år på nacken, och är mycket prisvärd?? –kan sägas vara nästan lika bra??

Plommonblom anno 2016-05-04. Panasonic DMC-GM5 och Olympus M 45mm f/1,8. Ur EXIF 1/1250 s @ f/5 och ISO 200

Inlagt 2016-05-12 06:48 | Läst 1874 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Alla vill vara kungar numera! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2016-05-12 12:15
Hej Bengt,
Jag håller nog inte med om det. Kung är nog det sista jag skulle vilja vara.
Det finns så mycket annat kul att va.
Klapp till Roffe önskas
Bob
Som du säger så talas det mycket om detta. Kungen av dålig bokeh torde väl bli ett spegelobjektiv - som gör tydliga ringar av ljuspunkter.
En sak i sammanhanget som det talas lite om - troligen för att rådande omständigheter talar mot modern teknik, är graden av oskärpa i en bakgrund, och möjligheten att visuellt kontrollera den bildmässiga effekten av den. Till det behövs det nämligen en spegelreflexkamera med nedbländningsknapp, som via spegel och takkantsprisma ger en optisk bild av motivet. Ingen digital sökare duger till detta. Om man inte kan kontrollera visuellt vilken grad av oskärpa man har i bakgrunden, hänger frågan om bokeh lite i luften.
elgenper 2016-05-12 11:25
Så är det förvisso, men inte ens alla "äkta" spegelreflexer är särskilt bra på det här numera. Tillverkarna prioriterar ljusa sökare och litar på att autofokusen hittar skärpan... Själv älskar jag min fina gamla Visoflex: DET är en mattskiva det! Och med ett Elmarithuvud på en universalsnäcka eller rentav bälg, då blir det ungefär så bra det kan bli... Men det är stort och klumpigt - och inte helt lätt att få tag i.

PS. Förlåt Bob! Egentligen ett dj-a sätt att kommentera Din bild på. En riktigt fin och försomrig bild, som får en att tänka på den slivovitj som skall komma...
Svar från Bob Bovin 2016-05-12 12:18
Hej Peter,
Jo så var det man gjorde förr i tiden. Det gav en bra kontroll på bilden. Man får väl gå tillbaka till Hasselblad.
Ha det bra
Bob
Svar från Bob Bovin 2016-05-12 12:20
Hej Per,
Det går bra.
Jo sommaren känns fin här nere. Å man ser fram mot sommarens plommonpaj.
Ha det bra
Bob