SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1386. Skall maten komma med bil?? –till barnen??

Industrimat kommer till nästan alla institutioner idag?? –där gamla och unga äter i grupper?? Skall det vara så?? –borde inte maten lagas på plats?? –som förr??

Hemlagad mat?? –blir ovanligare och ovanligare?? Varm mat direkt från köket finns snart bara på lyxkrog, med några stjärnor!! Nylagad mat på varm tallrik kommer snart bara finnas att se på TV eller i kokböcker??

Det är något totalt snett i dagens samhälle?? Kollapsar samhället är det ingen som vet hur man tillagar kalops?? Vi kommer att svälta, eller äta råa rötter??

Varför kom jag att tänka på det här??

Lund anno 2015-02-06

Inlagt 2015-02-13 07:16 | Läst 2929 ggr. | Permalink

"Intressant och viktigt reflektion och personligen tror jag att maten bibehåller bäst näringsinnehåll, kvalitét och smak om den består av rena råvaror som tillagas på plats. Även forskning på området påvisar det och dessutom får man inte glömma doftupplevelsen är en viktigt dimension när maten ska ätas. Kommer den som här blir ju de som ska äta den snuvade på det... Mat ska också lagas med kärlek och omsorg - har svårt att se hur det ska vara möjligt i gigantiska, industrialiserade storkök? Heder till de kommuner som vågar gå emot strömmen och satsar på att bibehålla matlagningen lokalt på plats på både äldreboenden, skolor och förskolor! Hälsningar/Kirsten"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Då ligger vi bra till i Sandvikens kommun. Här har vi väldigt många tillagningskök, i alla fall i Förskoleverksamheten.
Jobbar själv som kock på en dygnetruntöppen förskola och lagar all mat själv.
I går fick dom det som många har som favoriträtt, broccolisoppa med pastaskruvar. I dag blir det fläskkarré som tillagats i ugnen i flera timmar så även dom som inte fått fullt med tänder kan äta :-)
Vårt centralkök har väldigt mycket matlagning från grunden och det jobbas mer och mer på det.
Trevlig helg på er !
ing-marie
Svar från Bob Bovin 2015-02-13 08:59
Hej,
Det hedrar er i Sandviken, och dig som lagar riktig mat till barnen. Tänk om det var så i alla inrättningar för barn och gamla. Din mat låter spännande.
Närproducerade råvaror med småskalig matlagning skulle kunna rädda matkulturen och naturen.
Ha en skön dag med barnen
Bob och Ninni
Vi fyrtiotalister hade nog tur som fick så färsk mat så att vi t.o.m. kunde hitta daggmask i salladen i skolmatsalen. Minns att vår mattant hade ett eget grönsaksland utanför fönstret där vår sallad kom ifrån.
Svar från Bob Bovin 2015-02-13 19:27
Hej,
Ja när fyrtiotalisterna var små då lagade tanterna mat i varje skola. Men man var tvungen att äta upp, annars satt man där med spenaten.
Ha det bra
Bob
Det har jag också funderat på, äldreboendet här ute kör med egen kock, kanon mat!
Hemma hos Herr Norstedts femstjärniga kök tillagas bara hemlagat, ok då, katten får burkmat och torrfoder!

Kenneth
Svar från Bob Bovin 2015-02-13 19:28
Hej,
Det finns undantag med riktiga kök lokalt. kanske det vänder en dag.
Ha det bra
Bob
Ja det är något fel när man lägre livsmedelskvaliteten. Det kan mycket väl vara att man sparar här och nu, men på längre sikt kommer det att finnas andra kostnader. Mat alergi, bristsjukdomar och så vidare Plus att det påverkar också den allmänna livskvaliteten.
Väl skriven inläg Bob och väl illustrerad.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Bob Bovin 2015-02-13 19:30
Hej,
Du har rätt. Kostnaderna kommer med ohälsa.
Ha en skön kväll
Bob
Kul bild - är det här nåt lundaskämt?
Svar från Bob Bovin 2015-02-13 19:31
Hej,
Nog skämtas det i Lund, men inte om maten. Här tar man mat med stort allvar, plus besken.
Ha en bra kväll
Bob
Intressant och viktigt reflektion och personligen tror jag att maten bibehåller bäst näringsinnehåll, kvalitét och smak om den består av rena råvaror som tillagas på plats. Även forskning på området påvisar det och dessutom får man inte glömma doftupplevelsen är en viktigt dimension när maten ska ätas. Kommer den som här blir ju de som ska äta den snuvade på det...
Mat ska också lagas med kärlek och omsorg - har svårt att se hur det ska vara möjligt i gigantiska, industrialiserade storkök? Heder till de kommuner som vågar gå emot strömmen och satsar på att bibehålla matlagningen lokalt på plats på både äldreboenden, skolor och förskolor!

Hälsningar/Kirsten
Svar från Bob Bovin 2015-02-13 19:33
Hej,
Du har så helt rätt. Smak och näringsvärde är viktigt.
Ha det bra
Bob