SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1357. Jag är en raw typ?? –när det gäller gatufoto??

Seniorplåtis vill ha valmöjligheter?? –så även inom foto?? Så datafilerna för fotografier bör vara i raw-format?? –för att man skall kunna framkalla bilden i Lightroom??

Få fotografer framkallade sina färgbilder på den tiden kameran innehöll färgfilm?? Annorlunda var det med svart-vita filmer?? –då stod man och kämpade i mörkrummet! Så när det gällde val av färgtonen i bilden så var fotografen hänvisad till filmtillverkarens erbjudande. Så väljer fortfarande många fotografer?? –genom att köra med jpg-bildfiler?? –där kameratillverkaren gjort beslutet om bildens färgkaraktäristik?? Ja, ja jag vet att man kan ställa in en hel del själv i kameran?? –och man kan även i Lightroom justera en del i en jpg-bild??

Men den största justeringen kan göras i en bild i raw-format. Personligen föredrar jag detta, för bara jag kan ha en aning om hur det såg ut när jag tog bilden?? Jag kan illustrera detta med två bilder?? –den första är en raw-format bild jag justerat som jag ville ha den?? –den andra bilden har ingenjören hos Olympus tillverkat i min kamera?? --från sin jpg-fil, å han var inte ens i Lund när bilden togs.

På samma sätt här:

Om man sedan väljer att omvandla bilden till monokrom så är det mycket enklare om den är i raw-format. Man kan då ställa in bilden så den personliga stilen stämmer med hjälp av LR och sedan i Photo Shop med Silver Efex Pro?? Som i den här bilden:

Lund anno 2015-01-14

Inlagt 2015-01-15 08:03 | Läst 2955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Bob .Om vi tar de två första bilderna så är din version betydligt varmare och bättre. Men den har du jobbat med.
Jpg- bilden tycker jag visar aningens blå, magenta, stick som du enkelt borde få bort, genom att klicka med pennan på gatan.( Färg.Ta bort färgskiftning) tills du når det du vill ha grått, för att göra en mer rättvis jämförelse? Men du har naturligt vis rätt, det är ju friare och man kan arbeta mer från raw efter sitt eget ideal, och dessutom rädda bilder som är felexponerade. Fina bilder Bob
Bengt
Svar från Bob Bovin 2015-01-15 11:26
Hej,
Jag använder sållan ipg, och här är de direkt ur LR.
Ha en bra fotodag
Bob
Hej Bob! Jag kör precis som du med raw och är man beredd att pilla lite mer i framkallningen blir det ju bättre helt klart! Ha det gott!
Svar från Bob Bovin 2015-01-15 13:52
Hej,
Det är tur att det är en torr framkallning. Lite städjobb.
Ha det bra
Bob
Hej Bob.
Totalt sett kan man inte säga emot dina argumentation. De flesta av mina bilder är av veteranbilar för en tidning med en mycket snäv deadline. Så det kommer att vara i färg och jpg. Mindre filer och när jag är försiktig med vitbalansen (som jag är) så är det bara iväg omedelbart.
Jag har försökt att ställa in kameran på både JPG och RAW men fick aldrig riktigt använt RAWfilerne. Nu har jag börjat intressera mig mer för svartvit fotografi och här kommer jag att följa ditt råd på RAW. Vi får se om jag kan lära mig.
Hälsningar från Erik / DK
PS: färgseende är också mycket olika. Jag brukar reta Canon ägare med sina mycket starka färger i kontrast till Nikon som är mer neutrale (tycker jag).
Anders F. Eriksson 2015-01-15 16:42
När du får koll ordentligt på råformatet skulle jag påstå att det går snabbare än jpg, eftersom du inte behöver ställa in kameran först. Väldigt många sportfotografer använder nuförtiden råformat, och de har oftans väldans bråttom (bilden ska vara uppe på webben nästan innan den ens är tagen).
Erik Madsen 2015-01-15 16:59
Nu är det inget problem med inställningen på en Nikon Anders :-) Det är lätt och jag sätter vissa inställningar i "egna inställningar " som det finns flera av för olika situationer. Jag har sett sportfotografer skicka direkt hem bilder till redaktionen från idrottsplanen. Har aldrig fått frågat om det var RAW eller JPG?
Min lokala fotbollsfotograf använder jpg - amatör :-)
Vi fortsätter arbeta på RAW.
// Erik / DK
Anders F. Eriksson 2015-01-15 17:03
Det vanliga är att bilderna skickas direkt från evenemanget, men nu är datorerna så pass snabba att de flesta sportfotografer kör råformat och snabbt korrigerar alla bilder i batch direkt på plats innan de skickar dem. När bilderna väl skickas är de dock nog oftast konverterade till jpg.

Din veteranbilstidning kanske har ännu snävare deadlines? ;)
Erik Madsen 2015-01-15 17:18
Jag är nästan säker på att de skickar dem som jpg-filer.
Min Tidningen har haft problem att ta emot stora filer sänds från iMac där bilderna blir inbäddade i mailet. Nu har jag hittat en lösning på problemet med hjälp av Dropbox. Så kanske det blir RAW och konverteret til jpg från den nya säsongen 2015?
// Erik / DK
PS: Tack för ditt interesse Anders - ärligt menade.
Anders F. Eriksson 2015-01-15 17:36
Ja, det är nog ingen som skickar råfiler över mobilnät, utan de konverteras till jpg först. Själva konverteringen är det jag menar inte längre kräver så mycket tid :)
Svar från Bob Bovin 2015-01-15 18:14
Hej Erik,
Jag har ju inte så bråttom numera. Så jag behöver in stressa med bilder.
Lycka till med bilderna av veteranbilar.
Ha det bra
Bob
För mig har det varit självklart att köra raw, speciellt när jag kör konverteringar till svartvitt är det ett måste för att få till det som jag vill ha det. När jag plåtar svartvit film är just valet av film en viktig komponent av samma orsak.
-affe
Svar från Bob Bovin 2015-01-15 18:29
Hej Alf,
Raw är verkligen ett bra verktyg för bildjustering. Jag klarade inte förr att kopiera så bra som jag nu kan Lightrooma till en bild.
Klapp till Sally
Bob
Lära bör man annars dör man...
var det inte så de sade de som förstår sig på det mesta..
Jag borde använda RAW mer men jag är så omodern så jag sparar i TIFF
än det är så tungt. Sedan arbetar jag i Photoshop och ibland i RAW.
Längesedan jag fotograferade med kamera för i detta hemska väder
har jag tappat lusten.
Jag sparar direkt på extradiskarna.
Vet att jag inte passar in bland er grabbar men vad gör det.
Enbart jag har glädje tycker jag själv.
Den har kommit tillbaka nu igen.
Ha det nu härligt i solen i morgon som jag skrev tidigare.
Sov gott också natti natti på er.
Jonen är i säng och jag också snart.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2015-01-16 11:45
Hej,
Du passar säkert in, som en frisk fläkt.
Idag skiner solen och vinden drar på.
Må Jonen och du ha det bra
Bob och Ninni