Stormen Helga drabbar Göteborg med orkanvindar.
Så står det i tidningen. Byggnadsställningar rasar. Älvsborgsbron stängs av och kollektivtrafiken har problem. Feta rubriker och dramatik. Här gäller det att sälja lösnummer.
Faktum är att stormen nu avtagit ordentligt. Förresten var det knappt en storm i meteorologisk mening.
På Vinga låg vinden på knappt 23 meter i medelvind som värst. Alltså medelvinden mätt under 10 minuter på 10 meters höjd. Detta är definitionsmässigt bara styv kuling.
Något vi har många gånger om året i Göteborg.
Tidningarna använder hellre den högsta uppmätta vindstöten. Byvind. Nu rapporterar alltså GP orkanstyrka enligt en helt egen definition. Kreativt eller hur.
Fast nu tar de i så de kräks igen. Orkan är 32,7 meter/sekund i medelvind och inte ens byvindarna kom upp i mer än 31 m/s. Under en verklig orkan har vi vindstötar på 40-45 meter eller mer.
Det är väl ett tecken på att man är gammal när man reagerar på att journalister måste dramatisera verkligheten och låter det gå inflation i begreppen.
Alla som skrivit reklamtexter vet att man inte får låta det gå inflation i superlativ. Gör man det har man inget att ta till när något verkligen är riktigt häftigt.
Så undra vad tidningarna nu skall kalla en verklig orkan. För det finns ju faktisk inget på skalan över det.
Jag skulle ut till Björlanda och köpa lite färska räkor till ikväll. Så jag svängde också ner till Björlanda Kiles småbåtshamn för att se hur mycket blåste. Detta var mitt på dagen när det blåste som värst.
Ingen större dramatik där. Inga sjunkna båtar eller sådana som slitit sig.
En och annan sönderblåst presenning förstås. Det är det vid varje storm eftersom de oerfarna köper de billigaste och tunnaste presenningarna som inte håller i en storm. De lär sig nog till nästa säsong.
Ute vid yttersta piren blåste det ordentligt. Det går inte undvika att man går som en drucken i den kraftiga vinden. Visst rök det om havet och gässen blåste av vågtopparna. Fast det gör det i en nästan storm.
Gick ut på piren en bit. Fick ta det lite långsamt så att pirens 2,5 meter skulle räcka till att vingla fram på i vindstötarna.
Båtarna däremot verkade ta det lugnt och inte mycket att bry sig om. Det låg väl förtöjda och trygga på insidan.
Alla vi som seglat mycket vet att i storm så revar man sina segel.
De som sätter upp byggnadsställningar verkar dock inte vara seglare. De sätter upp segel i form presenningar på flera hundra m2. Sedan blir de förvånade när alltihop blåser ner.
Stormar i Göteborg är faktiskt inte något ovanligt så de borde anpassa sig till det. Det borde kollektivtrafiken och myndigheterna också. Att behöva stänga Älvsborgsbron vid styv kuling verkar vara att ta till. Det är också att stänga av halva Göteborg från den andra halvan och skapa kaos i trafiken.
Att det blir konsekvenser vid verkliga orkaner som bara drabbar oss cirka vart 5 år kan man kanske acceptera.
Nu skall gubben sluta gnälla.
Ha en trevlig kväll.
De värsta som drabbat Filippinerna låg på 65-70 m7s i medelvind.
Med ett varmare klimat riskerar vi också drabbas av kraftigare oväder än tidigare.
Så när vi drabbas av en på 45 m/s vad skall vi kalla den då. En super monsterorkan.
Det börjar låta som i sandlådan tycker jag.
Man skall komma i håg att 24 m/s är hård vind. Inget de flesta skulle segla i speciellt inte ute vid Väderöarna.
Fast en orkan är 9 m/s ytterligare. Alttå 40% mer. De procenten gör en ordentlig skillnad.
Upp till 10 m/s så tycker de flesta att det är OK att segla. Vid 14 meter ställs kappseglingar in och det är kuling.
Vid 17 meter är det styv kuling och de båtar som fortfarande vågar sticka ut har erfarna besättningar, eller dumdristiga idioter ombord.
Vid storm stannar de flest kvar i hamn om de har ett val.
I orkan seglar man bara om man av befinner sig till havs och inte kan komma undan den. Då har man vågor på 15 meter. Rekordet för Väderöarna är 13,9 meter och inträffade 2011. Det är svenskt rekord.
Utanför Norge och Danmark kan våghöjden bli betydligt högre. Biscaya är bland det värsta i Europa med våghöjder på 20-30 meter.