En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

ON1 Photo 10 imponerar. MIn nya leksak.

Grabbar behöver boys toys. Min senaste är ON1. Det är som att para Nik Collections med Photo shop.

Oerhört mångsidigt och smart. Kanske hade Nik collections varit där om inte Google köpt dem.

Nu blev det ON1 som plockade upp den kastade handsken och har drivit arvet vidare till nya nivåer.

För den som vill göra det enkelt för sig väljer man genom via presets med förhandsvisning. Det  finns över hundra förhandsrecept. Nu gillar jag att laga maten själv. Så jag kryddar och gör som jag vill direkt i filtren. Det går alldeles utmärkt att utgå från en preset och sedan förändra det som man vill. Lite mer effekt eller tona ner det hela. Det finns alldtid en opacity slider att ta till om man vill tona ner effekten ovanpå de andra filtren.

Idag skall jag bara ge ett smakprov av vad programmet kan åstadkomma,  framförallt inom svartvitt.

Programmet fungerar som plug-in till LR, PS, Elements, Aperture och även Photos. Jag testade att köra från Photos som jag normalt aldrig använder,. Nu råkade jag ha en samling bilder från Göteborgs Hamn samlade som passade som exempel så därför körde jag från Photos. För de av er som använder Photos är detta ett program som plötsligt gör det verkligen användbart och med avancerade funktioner.

Bilderna i Photos är bilder som tidigare redigereats i LR och sedan exporterats som jpg och importerats till Photos. 

Nik collection har en bra samlig med presets för svartvitt. Fast det blir idag gärna lite brusigt och med artefakter. Kvalitén har inte riktigt hängt med kamerautvecklingen. ON1 är i takt med tiden och lider inte av dessa brister.

Så när jag för dra i spakarna så skall en svartvit variant på bilden ovan se ut så här.

Antar man får kalla det en fine art variant i svartvitt utan dramatik. 

Här en snarlik bild. Förmodligen tagen vid samma tillfälle. 

Sedan med en annan svartvit preset som grund men förändrad av mig genom att dra i spakarna.

Dessutom med en ram för att visa på den möjligheten

Slutligen en sista variant på svartvitt.

Så låt oss ta denna solbelysta bild av operan i Göteborg och göra den till svart och vitt.

En variant som säkert inte passar alla. Ta då bort ramen och förändra mallen genom att dra i spakarna.

On1 är faktiskt bättre än att köpa en ny kamera. Jag har sett fotografer från National Geographic visa sina raw-bilder och de var inte särkilt imponerande. Det är vad de gör med bilden i efterbehandlingen som är det magiska. De är alla mästare i PS och LR. 

ON1 är en genväg för att nå samma effekter och något många proffs idag använder.

Matt Kloskovski som nog en del känner från Lightromm Killertips jobbar nu för dem.

Nu visade detta lite på hur man kan konvertera till svartvitt. I ON1 finns det så mycket mer. Fast det får vänta till i morgon.

Nu kräver den lille svarte saten att få gå ut. Fortsättning följer.

Inlagt 2016-04-04 18:19 | Läst 1728 ggr. | Permalink
Det är nog bra - men jag kan inte se vari det "fantastiska" består. Svartvitkonverteringarna ser ut som det man lätt åstadkommer i ett tio år gammalt bildbehandlingsprogram (laga maten själv alltså). Det handlar ju ofrånkomligen om modellering av samma givna grundfaktorer.
Svar från Flash Gordon 2016-04-04 20:22
Du brukar vara en sur djäkel och komma med elaka kommentarer. Det får du gärna fortsätta vara. Inte mitt liv.
Skulle du nu vara lite mer kunnig skulle du nog se att denna app gör något som inte tidigare program har lyckats med.
Du kunde faktiskt inte gjort den här svartvit konverteringen för 10 år sedan. ÷<
Nu är ju då frågan Peter. Är din skärm kaibrerad och profilerad. Om inte så gör det först och kommentera sedan.
I all bildbehandling och bedömning av bilder är steg 1 att se till att ens egen skärm visar färger ock kontraster korrekt.
Det kan man egentligen bara göra genom att kalibrera och profilera skärmen med hjälp av en kalibrator.
Min skärm är kalibrerad och profilerad. Det måste den vara för att jag skall se vad min printer till sist skall leverera.
Jag brukar inte bedöma saker ting med vad jag ser på skärmen. För mig är frågan om vad jag ser i en print.
När det gäller kvalité så är detta ett stort steg framåt mot vad jag kunde få ut tidigare.
syntax 2016-04-04 22:03
Vore ju intressant att veta vari det elaka egentligen består? Att säga emot dig? Jag får ju här anledning att misstänka att det är så det förhåller sig - eftersom min text inte har annat sakinnehåll eller normativt värde än att jag säger emot dig.
Nåväl - min skärm är kalibrerad. Varför utgår du från att den inte är det, och sedan drar vidare slutsatser från ditt påhitt?
I sakfrågan kvarstår det enkla grundförhållandet att allt utgår från möjligheten att modulera den svartvita bildens gråskala utifrån bildfilens färgkodning. Den möjligheten har funnits länge nu. Det står naturligtvis var och en fritt att tycka att det är bekvämt att få sig förelagt färdiga avvägningsförslag, men det förändrar inte faktumet att man kan göra det lika bra själv - bara ovan beskrivna funktion finns.
Svar från Flash Gordon 2016-04-05 07:58
Ta dig en titt på programmet innan du drar dina slutsatser. Det kan betydligt mer.
syntax 2016-04-05 09:42
Det är ett helt inadekvat krav. Säkert innehåller programmet massor av annat - men jag uttalar mig här om de bilder DU VISAR, ingenting annat. Till det behöver jag inte studera programmet. Jag uttalar mig om det jag ser. Jag kan inte heller ta ställning till andra bilder som jag inte har sett - exempelvis på papper, som du av någon egendomlig anledning hänvisar till.
Jag har inte heller uttalat någon bildkritik (istället har jag använt ordet bra) - utan jag talar om rena teknikaliteter. Här menar jag att den svartvit konvertering och modulering som du visar, kan åstadkommas i vilket bildbehandlingsprogram av klass som helst från senare tid - bara det innehåller möjligheten att styra bildens gråskala utifrån filens färgkodning. Det här vet du lika bra som jag. Vi landar därför på att du helt enkelt inte gillar att bli emotsagd i en teknikalitet. Bra - var och en kvittrar efter sin näbb. Därmed är den här debatten avslutad för min del.
Verkar intressant, hur funkar det med svartvitt. Finns det liksom i silver efex möjlighet att välja olika "filmer" så att färger och kontraster tecknas in som man vill ha dem i gråskalan?
Jag kan iofs ta hem en trial och testa, men det är alltid enklare att fråga någon annan. ;)
/Affe
Svar från Flash Gordon 2016-04-04 23:49
Avancerade program är ju alttid enklare att uppleva än att förklara. Bara som presets finns det fler filmer och med deras korn redan som presets än jag kände till hade existerat.
Så vill man ha tri-X 400 är det bara att trycka på den så preseten så har man korn och hela köret.
Sedan kan man börja dra i spakarna och få den varianten med mer eller mindtre kontrast eller va DEt finns en trial version som fungerar i 60 dagar och utan begränsningar.
Så tanka ner och prova.
Programmet är är otroligt bra.
Det mest användbara som jag funnit sedan jag fann Nik för 10 å sedan. Den svartvita delen är bara en liten del av det hela.
alf109 2016-04-04 23:51
Skall testa, tack för tipset. :)