OmTag
OmTag. Gott Nytt År!
Skrev ett inlägg tidigare som jag tog bort. Tanken var att jag ville belysa de problem som jag upplever med att all fotografi jämförs med samma måttstock och slåss om samma arenor. Jag tog då som exempel att jag anser att man borde skilja konstfotografin från den dokumentära fotografin, just för att slippa denna sammanblandning och kubbning som ofta uppstår från den ena anhängargruppen mot den andra.
Som jag ser det är dokumentärfotografin ganska hemlös idag, moderna till exempel har själva uttalat att man inte ser som sitt ansvar att värna den dokumentära fotografin. Men jag menade inte att dokumentär fotografi inte skulle kunna ha konstnärliga värden, men av döma av den första kommentaren var det så det tolkades.
Jag valde därför att ta bort inlägget och blev påmind om varför jag flyttade mitt bloggande från fotosidan för ett par år sedan. Jag har inte energi att ge mig in i dessa oändliga diskussioner som ofta har sin grund i att jag varit otydlig så att mottagaren inte förstått vad jag velat säga vilket i sin tur medför att diskussionen tenderar att handla om något helt annat än det jag ursprungligen ville lyfta. Jag kommer därför att fortsättningsvis passa mig för att sticka ut hakan i infekterade frågor där det jag skriver lätt missuppfattas.
Annars är det nyårsafton och jag är nyss inkommen efter dagens första hundpromenad, skönt att vara ute innan smällandet sätter igång. Min Tobbe är inte skotträdd, men jag vill inte att han skall bli det heller vilket är lätt hänt för vilken hund som helst med alla som kastar smällare och skjuter raketer just i syfte att skrämmas.
Bilderna tog jag med min Fujifilm X100F i går kväll, som alltid i raw-format och sedan är de sparsamt justerade i Lightroom.
OmTag. Att plåta på natten och lite om mitt sätt att bildbehandla
För mig är det viktigt hur det svartvita ser ut, framför allt i nattbilderna. En stor inspiratör var Brassaï och speciellt när jag plåtar i mindre format vill jag gärna ha det trycket och svärtan som han hade i sina bilder.
Jag tycker att det viktigaste är att svärtan inte ”dör” i bilden, med andra ord måste man kunna ana att det händer något även i de mörkaste partierna så att det inte bara blir svarta blaffor i bilden. Lika viktigt är att det är ordentligt tryck i svärtan, ingen mörkgrå sörja alltså.
Nästan lika viktigt är att högdagrarna inte fräter ut, det tycker jag förstör alla bilder. Utfrätta högdagrar ser hafsigt och slafsigt ut tycker jag och vittnar om att fotografen inte bryr sig så mycket om det estetiska när det gäller bilden.
Ofta beror det på att bilden är felexponerad, man har förlitat sig för mycket på automatiken och har inte riktigt kläm på hur den exponerar så att man kan kompensera med exponeringskompensationen, eller så har man mätt och inte vetat hur och vad man skall ha vart i sin gråskala. I nattbilder blir högdagrarna extra framträdande och om man blåser ur en vägg som är belyst av en gatlampa till exempel är bilden förstörd som jag ser det.
Även mellantonskontrasten är viktig, det är den som avgör om bilden blir ”mesig” eller om det blir ”tryck” i den. För att komma dit jag vill med mina nattbilder krävs två saker, dels att jag plåtar raw så att jag har informationen som finns registrerad att jobba med och dels att jag bildbehandlar mina bilder för att nå det uttryck jag söker.
Jag använder alltid bra pluggar till det svartvita förutom grundjusteringarna som jag gör i Lightroom. Till denna som är plåtad med Fuji X100T använde jag pluggen Macphun Tonality där jag utgick från en preset som jag jobbade vidare med och därefter ett lager med en annan preset för att få lite toning och mer känsla, jag justerade även denna efter egen smak. Dessutom har jag jobbat lite med kontrast, klarhet och skärpa över olika delar av bilden. En del tycker kanske inte att det är värt besväret? Jag har jobbat kanske en kvart med bilden och tycker att det är värt det.
Sedan är detta givetvis bara ett exempel på hur just jag vill ha bilden, andra kan vilja ha sina helt annorlunda.
OmTag. RAW-konverterare för Fujifilm X100F och andra X-trans sensorer
Det finns ju ganska många som påpekar eller påstår att Lightroom inte är så bra som raw-konverterare för fujis x-trans sensorer, många hävdar att det finns andra allternativ som är betydligt bättre. En av dessa som många anser vara den bästa är Iridient som anses ge såväl bättre färger som mer detaljer.
Jag tog hem en trial för att testa detta då jag givetvis vill ha så bra bilder som möjligt från min X100F. Jag kan konstatera att den tecknar färgerna lite annorlunda i defaultläge än Lightroom/ACR och att iridient verkar lätta upp skuggor lite mer. När det gäller detaljrikedom ser jag däremot ingen skillnad efter att satt utskärpenivåerna lika i bägge raw-konverterarna.
Iridient är också betydligt långsammare än Lightroom och saknar katalogfunktionen så om man använder den får man konvertera, spara i förslagsvis TIF-format (vilket ger gigantiska filer) och sedan ladda tillbaks dessa till Lightroom.
Så min slutsats efter att jämfört några bilder i olika ljus och kontrast är att skillnaderna är, för mig, försumbara och lätt kan åtgärdas i Lightroom om jag vill ha lite varmare färger och lite upplättade skuggor. Andra kan givetvis uppleva detta annorlunda. Här kommer en exempelfil utan någon extra redigering, Iridient är den med den röda texten, hela bilden och ett utsnitt 100%:
OmTag. Fujifilm X100F när ljuset tryter
Var ute en sväng med hunden på nattkröken och passade på att ta några bilder med den nya kameran, Fujifilm X100F.
Den sköter sig riktigt bra och är ytterligare förbättrad på några för mig viktiga punkter jämfört med föregångaren.
Både autofokusen och brusegenskaperna är bättre liksom dynamiken (som jag upplever det) i den nya sensorn, dessutom har man ju 8 miljoner fler pixlar att leka med jämfört med den tidigare modellen, 24 i stället för 16, vilket aldrig är någon nackdel.
Så för mig var det värt att uppdatera även om X100T också är en strålande kamera på många sätt. Känns som att jag inte behöver hänga på mig min D750 längre för att få det resultat och den hanterbarhet som jag vill ha när jag är ute och knallar i mörkret.
Beskuren och bildbehandlad som jag vill ha den
Andra har säkert sina egna måttstockar och huvudsaken är som alltid att verktygen fungerar för det man vill använda dem till.
OmTag. De senaste analoga bilderna
Det var ett ganska länge sedan nu som jag var ute på natten för att fotografera med mellanformat och film. Närmare bestämt i mitten av mars 2016. Jag kommer säkert att ta upp detta igen så småningom, men då hade jag känt mig ganska mätt på det ett tag.
Nu har jag en unghund, colliekillen Tobbe, som kom in i mitt liv ett år efter det att jag förlorat den gamla hunden hösten 2015. Den unga killen har inte riktigt landat ännu så att han har tålamod med all väntan det innebär att fota på det långsamma sättet med större format och analoga kameror på natten, varje exponering kan i sig ta ganska lång tid förutom det långsamma strosandet för att hitta motiven och vinklarna.
Det var i själva verket ganska länge sedan jag plåtade analogt över huvud taget, den senaste filmen exponerades i maj 2016 när jag var uppe på Hammarbyberget. Sedan dess har det blivit digitalt med en del olika kameror, mer om detta i senare inlägg.