Lite prylar, lite text och alltid bilder

Fotografiska pekpinnar och andra pekdon

I mitt förra inlägg ondgjorde jag mig över att det är så kinkigt med vad som får kallas gatufoto och vad som inte gör det. Jag är förstås väl medveten om att det nog är galet att kalla vilken bild som helst för gatufoto bara för att det någonstans i bilden råkar finnas en gatustump, men det jag vänder mig emot är att ett gatufoto nödvändigtvis måste följa gamla traditioner som härstammar från 80 år bakåt i tiden ...

Gatumusikanter på gågatan, juni 2011

Nåväl, det inlägget orsakade (inte så förvånande) en del kommentarer, och det är bara att konstatera att alla inte kan tycka likadant. Det handlar enligt mig inte om något annat än just tyckande och åsikter - det finns inget "facit" som säger hur det måste vara.

Resecentrum, maj 2012

Jag tycker den definitionen av gatufoto som Redaktör Fröderberg brukar använda tilltalar mig - en skildring av livet i det offentliga rummet. Om man utgår från det slipper man en massa snäva gränsdragningar om huruvida fotografen t.ex får synas eller ska vara en fluga på väggen, om man ska fråga innan man tar bilderna, eller om man (som i bilden nedan) får använda teleobjektiv för gatufoto (fast i det här fallet var det ett ganska kort dylikt).

Kontakt? Resecentrum, maj 2012

Jag vill till och med sträcka mig så långt att jag påstår att också nästa bild är ett gatufoto, trots att bilden är tagen inifrån min bil. Jag fastnade i ett gymnasieutspring på väg in i garaget på jobbet, och där kunde jag inte göra så mycket annat än att sitta och vänta på att det var klart och dokumentera situationen - ett solklart fall av livet i det offentliga rummet :)

Måste de ha sitt utspring just här? Juni 2012

Sådärja! Det var nog om den saken för den här gången, och över till de andra pekdonen jag skrev om i rubriken; det är många som beklagar sig över att Windows 8 att väldigt pekskärmsanpassat, och det kan jag till viss del hålla med om (även om det går utmärkt att använda det nästan precis som tidigare OS).

Pekskärm på en stationär dator är för mig fullständigt ointressant, men däremot är själva pekgränssnittet (alltså möjligheten att använda gester, skrolla med fingrarna och sånt - inte startsidan med fyrkanterna) trevligt i många fall. För att kunna göra detta köpte jag en pekplatta från Logitech som ger just dessa möjligheter till alla datorer:

Logitech Touchpad T650

Den visade sig fungera överförväntan - nu har jag köpt en att ha hemma och en att ha på jobbet. Den fungerar också bra för soffsurfning, där musen är mindre lämplig. Så, om ni använder Windows 8 och tycker att det är krångligt med musstyrningen - testa en pekplatta :)

Tack för idag!

Inlagt 2013-03-05 17:15 | Läst 4225 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En tradition måste börja någonstans, men den kan utvecklas. Jag tycker det är galet om man säger att gatufoto ska vara i svartvitt bara för att de första gatufotograferna fotograferade i svartvitt. Vissa är av denna uppfattningen, de flesta är nån inte det.

"Om färgfilmen fanns från början skulle ingen kommit på idén att göra svartvit film" fick jag höra nyligen. Det ligger något i det. Men visst passar vissa bilder bäst i svartvitt.

Jag tycker att din bild från bilen är ett exempel på bra gatufotografi. Det är en bild som säger mycket. Det fina med definitionen jag använder är att den inte handlar om hur du tar bilden, bara varför. Det är just i syftet med bilden som jag ser skillnad mellan gatufoto och exempelvis en "vykortsbild" från en stad.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-05 19:36
Det kan nog vara så att svartvit film inte skulle uppfunnits, om färgfilmen vore först, men med den teknik vi har nu är jag övertygad om att någon skulle kommit på att det går att plocka bort färgen ändå. Resonemanget är ju högst teoretiskt, och det har ju trots allt visat sig att också de som växt upp i en värld där både teve, film och bilder är i färg också gillar svartvitt.

Just bilden från bilen visar hur livet i det offentliga rummet kan te sig ur olika synvinklar tycker jag - dels har vi folket utanför som firar med champagne, fåniga skyltar och annat (och de använde min bil som bord för sina champagneglas), och dels är där jag - sittandes i bilen med en massa nätverksprylar i bagaget, väntandes på att kunna ta mig fram till garaget. Rent estetiskt är det en ganska trist bild, men inte innehållsmässigt (tycker jag) :)
Personligen anser jag inte att begränsningar enbart är av ondo. De kan till och med vara ganska nyttiga ibland genom att hålla ihop ett uttryck, skapa tydlighet och karaktär. Ta exempelvis en målare som använder akvarellfärg till sin tavla. Det kan ju faktiskt ses som en begränsning men gör nog sällan det.

Sedan när det gäller gatufoto så har ju vissa av de traditionella förhållningssätten växt fram ur praktisk kunskap också. De som höll på märkte att bilderna oftast funkade bättre med vissa brännvidder och när de praktiserade speciella arbetsmetoder. Det är ungefär som att en bil fortfarande har fyra hjul och en ratt. Det är den grundkonstruktion som funkar bäst, helt enkelt.

Slutligen uppfattar jag ibland en konstig motvilja hos många när det kommer till traditioner och historik. Fast ibland är det inte så dumt att sätta sig in i ett fenomen på djupet för att verkligen förstå varför det ser ut och funkar på ett visst sätt. Jag kan därför tycka att det är ganska omoget av en del som blir sura bara för att det finns ett slags ramverk kring gatufotografin. Och då syftar jag inte på dig eller att du skulle vara sådan :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-05 22:48
Visst är det så. Är det någon av dessa bilder du skulle säga är gatufoto?
Joakim K E Johansson 2013-03-05 22:55
Allihopa utom den sista :-)
Klart att färgbilden här är ett gatufoto, och också klart den bild jag tycker är bäst i inlägget.

Vad jag förstått så kan man köra Win 8 som ett vanligt gränssnitt också, utan pekgränssnittet, eller? Jag tycker att det är tillräckligt med pekande för mig redan i min iPhone, framför datorn vill jag nog gärna slippa det ;)