En återuppväckt plåtslagare
Jag plåtar det mesta i både färg och svartvitt, men alltid i råformat (och jag gillar LR CC)!
Det är mycket trams i både forum och bloggar om hur man ska göra om man vill göra rätt. Jag gör helt enkelt så som fungerar bäst för mig, och mitt sätt fungerar säkert för andra också (men inte för alla).
Samsung Galaxy S8+, 1/50 s, f/1.7, ISO 80
När jag fotograferar använder jag alltid kameran inställd på enbart råformat, så kan jag välja i efterhand om jag vill göra bilden i svartvitt eller i färg och hur jag vill behandla den. För mig är det ingen poäng att fotografera i råformat och jpg samtidigt; jag tar inte så många bilder per år att lagring är ett problem så jag kan spara alla råfiler utan att få problem med säkerhetskopiering och dylikt.
Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/3.2, 1/250 s, ISO 200
Ibland ägnar jag mig åt att fotografera på stadens gator med ett kort teleobjektiv på min kamera. En del tycker inte det är gatufoto när man gör så, och det får de förstås tycka. Jag tycker det kan bli fina bilder ändå.
Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/1.2, 1/1000 s, ISO 200
Något jag ser ut att bli tämligen ensam om att göra framöver, åtminstone om man ska gå efter nyhetskommentarer och forum, är att använda Lightroom CC (i synnerhet den version som inte heter Classic). Adobe är uppenbarligen onda och elaka och bara ute efter att tvinga in folk i sin prenumerationsmodell, och den helt nya enklare versionen med molnlagring är bara för glada amatörer ...
Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/1.2, 1/450 s, ISO 200
Jag kan förstå de som inte gillar månadsbetalning och molnlagring, men för mig är det perfekt. Jag valde t.o.m. att betala lite mer än jag gjort tidigare för att få 1TB lagring i molnet - det kommer räcka i många år för mina råfiler, och jag har då en ytterligare backup förutom det jag redan har.
Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/2.8, 1/420 s, ISO 200
Jag har kvar alla mina äldre bilder i Lightroom CC Classic och har inte flyttat över dem till CC. Alla nya bilder laddar jag dock direkt in i CC (alltså inte Classic) för att få in fullstora bilder i molnlagringen. De fullstora bilderna synkas ändå med automatik över till min stationära dator med CC Classic, så de lagras och säkerhetskopieras också lokalt.
Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/2.8, 1/420 s, ISO 200
Jag kan t.o.m. använda Lightroom CC på min telefon dels för att fotografera med (och bilderna lagras då förstås i molnet och dyker upp på alla mina datorer), och dels för att överföra bilderna från kameran. För närvarande fungerar dock det senare så där halvbra med min Fujikamera då bilderna av någon anledning blir svartvita när jag importerar dem till LR CC på mobilen. Jag räknar med att det kommer att lösas dock, då Adobe känner till buggen
Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 23mm f/2 @ f/5.6, 0,7 s, ISO 200
En del hävdar att Lightroom ger konstiga artefakter med bilder från Fujis kameror, och det stämmer säkert i vissa fall. Jag tycker dock det fungerar bra om man inte drar för mycket i spakarna, men det gäller nog inte bara Fujikameror.
Kort och gott: gör som ni vill - jag gör som jag vill, och jag är nöjd med mina val trots att andra tycker det finns bättre sätt att göra rätt :)
Det är positivt att skanna negativ positivt!
I någon av alla miljarder forumtrådar om att skanna, fotografera av eller på andra sätt digitalisera sina gamla bilder som är gjorda med film skrev nestorn i sammanhanget, Stefan Ohlsson, att det blir bäst att skanna sina svartvita negativ som färgpositiv. Jag snokade runt lite på nätet och fann att en av förklaringarna till att det blir bättre är att skannern då använder alla tre färgkanaler, medans skannerprogrammen annars antingen kör med något slags automatik eller bara använder en av röd, grön och blå.
Jag tyckte detta lät intressant, så jag testade med de två rullar Tri-X jag tagit med lånad Leica M6, och precis fick tillbaks från framkallning. Jag har använt Vuescan för själva skanningen, och där har jag i princip bara valt Color Positive, med något slags generell färgprofil. Bilderna är alltså skannade i färg (med Profoto RGB som omfång tror jag).
Efter skanningen importerade jag TIFF-filerna till Lightroom, och då ser det ut så här:
Genom att sedan vända tonkurvan i Lightroom blir det lättare att se hur bilden ser ut, fast det blir lite klurigt när man drar i histogrammet, eller reglagen för högdagrar eller svärta eftersom allt blir tvärtom ...
Som ni ser blir det en ganska kontrastlös bild, och i mitt fall blev de flesta bilder rätt så ljusa utan någon djupare svärta. Jag gjorde en grundjustering av bilden som jag sedan kunde använda på alla importerade bilder, och då såg det bättre ut (tycker jag).
Slutligen redigerade jag bilden i Silver Efex där all färginformation tas bort, och lade på en svag sepiatoning och så här blev resultatet:
Jag tycker arbetsgången fungerar bra, och det tar inte särskilt lång tid när man har presets i både LR och Silver Efex. Jämfört med att låta Vuescan vända negativen tycker jag att jag får ett större omfång att jobba med i bilderna på det här viset.
Ha en fortsatt trevlig helg!
29/100 Man kan naturligtvis dra i spakarna själv också!
En del tycker att det går lika bra att själv dra i spakarna i Photoshop eller Lightroom, som att använda hjälpmedel som Silver Efex (som nu är gratis). För mig är det dock mycket enklare att få det resultat jag vill ha genom att använda just sagda hjälpmedel :)
Ha det!
20/100 färg som inte syns men ändå finns där
Många saker i naturen innehåller en massa fina färger, men vi ser dem inte med blotta ögat. Genom att fotografera i råformat går det att förstärka dessa färger och få fram något vackert.
Pinnarna i den här bilden är torra och tråkiga, men med uppdragen saturation och vibrance i Lightroom blev de fina tycker jag :)
Det går förstås att göra det ännu mer dramatiskt, men här tyckte jag det räckte.
Ha det gott!
3/100 Himmel och pannkaka och panorama!
Låt oss börja den tredje bloggen i utmaningen #blogg100 med pannkakan. Jag och ett gäng likasinnade fotografer har då och då månadvisa utmaningar på Facebook där vi varje dag ska ta en bild på ett förutbestämt tema. Idag var temat pannkaka. Jag kunde förstås gett mig iväg till valfritt lunchhak och fotograferat färdiga pannkakor, men jag valde att tolka det lite annorlunda ...
Pannkaka (och jag vet att proportionerna inte är sådär himla rätt mellan ingredienserna) :)
På eftermiddagen skulle jag hämta ut mina nya glasögon på Specsavers i Gränby Centrum, men jag hade ett par timmar att slå ihjäl innan dess så jag körde iväg mot Ulva Kvarn i dimman för att se om där var några vackra isformationer i fallet.
Jag valde att inte åka kana ner för den här stigen och trappan ...
Vädret var grått och trist, och isformationerna mest skitiga. Däremot pågår där ett intressant arbete med stora maskiner, som visade sig vara ett bygge av en asptrappa (eller möjligen någon annan fisk).
Bygge av asptrappa
Något jag också fick uppleva på Ulva Kvarn och som jag som flygintresserad uppskattar mycket är mullret av startande JAS 39 Gripen. Under loppet av några minuter startade fyra stycken från det närliggande flygfältet Ärna (som numera är krigsbas och därför kommer ha mycket mer flygrörelser än tidigare framöver). Tyvärr gick det inte att se planen på grund av dimma ...
I brist på flygplan att fotografera tog jag mig in till byn för att se om jag kunde hitta något spännande att plåta.
Güntherska Hovkonditoriet
Jag noterade att konditoriet ovan fått för sig att våren är här, trots att snön och isen ligger kvar på många håll, men det skadar förstås aldrig att vara optimist.
Gamla Posten
Den mörka delen av den stora byggnaden här var tidigare Postens huvudterminal i Uppsala. Så är inte längre fallet, och byggnaden har nyligen fått två nya våningar. Inte så vackert, men en del av vår stadsbild ...
Lek i rulltrappan på Uppsala C
Brända mandlar
På Stora Torget såldes det brända mandlar. Jag tycker dessa tingestar är synnerligen överskattade; det luktar jättegott men jag avstår helst från att äta eländet.
Edit: bilden ovan kan tolkas som att den förbipasserande kvinnan rynkar på näsan över kvinnan med den färgglada schalen, men så var inte fallet eftersom det var mandlarna hon var ute efter :)
Han fick åtminstone en kund :)
Kärlekslås på Jernbron - lite snålt med lågprislås från Clas i Sjön :)
Åsså var det ju det här med panorama. I senaste versionen av Adobe Lightroom CC har det tillkommit en funktion som kallas "boundary warp" som gör det lätt att fylla ut kanterna i ett panorama så man slipper beskära så mycket när bilderna inte helt passar ihop. Detta underlättar mycket framför allt för handhållna panoramabilder när det är svårt att få någon precision. Jag gjorde två försök med detta idag.
Rivjärnet Åhléns, 55 megapixel som kan ses jättestort på min flickr.
Fyrisån, 86 megapixel som kan ses ännu större på flickr.
Jag tycker resultatet blev bra, även om toppen av Åhlénshuset möjligen ser lite märkligt ut. Hur som helst är det en mycket användbar funktion i Lightroom som gjort det lätt att göra handhållna panoramabilder :)
Hur gick det då med de nya glasögonen? Jotack, det gick alldeles utmärkt. Nu ser jag både bättre ut och ser bättre (framför allt tack vare avsaknaden av repor och trasig antireflexbehandling). Jag passade också på att beställa mina första läsglasögon, vilket jag funderade på att göra redan när jag beställde de jag hämtade idag. Det var tur att jag väntade eftersom Specsavers just nu körde en kampanj så att jag fick en rabattkupong som gav mig 50% rabatt om jag köper nya glasögon inom tre månader, och den gick också att kombinera med andra erbjudanden. Läsglasögonen jag beställde gick lös på hela 547:- inklusive lätta glas och en massa ytbehandlingar - klart överkomligt!
Jag och mina nya och än så länge repfria glasögon
Självporträttet tog jag i ljuset av en skrivbordslampa och komponerade genom att fjärrstyra min A6000 från mobiltelefonen :)
Ha det gott!